IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се трета пенсионна реформа за едно поколение

Отлагането на увеличението на пенсионната възраст няма да има осезаем ефект според икономическата логика, но е оправдано, смятат експерти

10:55 | 18.06.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът &quot;Орешарски&quot; започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. <em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Кабинетът "Орешарски" започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: www.sxc.hu

Ако кабинетът Орешарски оцелее след неколкодневните протести в цялата страна, може да станем свидетели на трета пенсионна реформа за едно поколение. Това е най-вероятният сценарий, след като преди малко повече от седмица премиерът Пламен Орешарски потвърди предизборното обещание на БСП, че повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъде спряно, макар и временно за следващите няколко години.  

Какво е заложено в пенсионната реформа на кабинета „Борисов“ и какъв е прочитът на кабинета „Орешарски“. Вижте две гледни точки – икономическа и експертна, към предложението на управляващите да отменят временно правилата за пенсиониране, приети от 41-то НС в края на 2011 година.

Пенсионната реформа на кабинета „Борисов“

Прословутата пенсионна реформа на ГЕРБ, приета в края на 2011 година, предвижда всяка година възрастта и стажът за пенсиониране да се увеличават с по четири месеца за мъжете и за жените. Така през 2017 г. пенсионната възраст за мъжете става 65 години, а до 2020 г. възрастта за жените ще бъде 63 години. Стажът също ще нараства в следващите години с по четири месеца, докато стане съответно 37 години и 40 години.

Нов прочит от кабинета „Орешарски“

Година и половина по-късно новите управляващи заявиха, че ще отменят пенсионната реформа, залагаща увеличение на пенсионната възраст и стаж, макар и временно.

Премиерът Пламен Орешарски изнесе два основни аргумента в полза на въвеждане на нови правила за пенсиониране. Увеличението на пенсионната възраст ще се задържи заради това, че у нас продължителността на живота и времето за получаване на пенсия са под европейските показатели. Освен това младежката безработица е много висока, сравнена с тази в европейските страни. „Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна", е позицията на Орешарски.

Социалният министър Хасан Адемов смята, че е необходим нов прочит на цялата система на пенсионното осигуряване и защото едновременно увеличаване и на двата параметъра – стаж и възраст, няма в нито една страна на ЕС. По повод на поредната препоръка на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни Хасан Адемов каза, че България ще изпълни условията на ЕК за изравняване на възрастта на пенсиониране за мъжете и жените, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори. Наскоро от Брюксел поискаха да дадем конкретни срокове за въвеждането на еднаква пенсионна възраст за мъжете и за жените. Окончателното решение се очаква до няколко месеца, когато започнат преговорите по бюджета за следващата година. Тогава се очаква и повече конкретика по предложението за промяна на установената пенсионна възраст.

Калоян Стайков: Това е политически ход без реален ефект

Ако новото правителство действително отмени пенсионната реформа от 2011 година, единствените печеливши от решението ще са тези хора, които трябваше да се пенсионират по-късно, но при връщане на правилата, това няма да се случи. Тоест една много малка част от хората в пенсионна възраст ще се възползват от отлагането на промените и ефектът няма да е голям, е позицията на икономиста от Института за пазарна икономика.

Основният аргумент на Орешарски, че така ще се намали младежката безработица също не може да издържи, защото е абсурдно да се твърди, че току що завършили образованието си млади неопитни хора биха могли веднага да заместят на пазара на труда хора с дългогодишен опит и стаж. Към момента подобна идея за промяна на правилата за пенсиониране няма никаква сериозна аргументация, смята икономистът.

Освен това осигурителната система ще се натовари допълнително, защото приходите ще намалеят и дефицитът ще се увеличи. Ако все пак управляващите смятат, че възприетата схема с увеличаването на пенсионната възраст и стаж е несправедлива, то биха могли да предложат друг метод – например въвеждането на някакво механично правило, както в Швейцария например, където автоматично с увеличаването на средната продължителност на живота, се увеличава и пенсионната възраст. Наред с това подобен механизъм ще е от полза и защото ще извади въпроса от ръцете на политиците и ще се разчита на други критерии.

Едва ли можем да сравняваме нашата пенсионна система с тази в други европейски държави, след като нашият дефицит в осигуряването е твърде голям. Има нужда от сериозна реформа на пенсионната система, а не от козметични промени.

Йордан Христосков: Стъпката е оправдана с оглед ситуацията на пазара на труда

Нека направим уточнението, че повишаването на пенсионната възраст, направено при управлението на ГЕРБ, не е реформа, а промяна с цел понижаване на огромния дефицит в Националния осигурителен институт, каза бившият управител на осигурителния институт. Действително подобна мярка е удачно да се направи, но при значително по-добра ситуация на пазара на труда и при по-добра подготовка за хората в предпенсионна възраст. Обаче предишното управление въведе системата рязко без да направи необходимото, за да подготви тези, които ще са най-засегнати. В този смисъл предложението на кабинета „Орешарски“ е коректно точно към тази група хора.

Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 17 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Всички вие напълно забравяте, че пенсионната система не е създадена заради вас, а заради хората, които работят в системата. За да си имат работа и заплати, те са съгласни на всичко. Дори са направили осигуряването ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?!?! Как може да има услуга, която е задължителна и предоставящият я да определя всички условия и параметри по нея. И сега, когато приходите им намаляват, те намаляват, ама какво намаляват. Разходите за пенсии намаляват, да не са луди, да вземат да си намаляват заплатите? Имам познати, които работят в НОИ и според мене няма по-неефективна, бюрократична и комунистическа структура. Никога няма да им дам пари доброволно. А и с тоя дефицит от 19 милиарда, дето го имат и непрекъснато се увеличава съвсем пък няма да им дам пари. Моето мнение е, че не само 40 годишните, а и тия, дето сме на по 50 години надали ще видим някога пенсии. Не и от тая банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
krez
преди 10 години
Забележете с какви аргументи излиза Калоян Стайков:"защото е абсурдно да се твърди, че току що завършили образованието си млади неопитни хора биха могли веднага да заместят на пазара на труда хора с дългогодишен опит и стаж".Интересно как ще натрупат опит и стаж тези млади хора ако стоят безработни.И още: "осигурителната система ще се натовари допълнително, защото приходите ще намалеят и дефицитът ще се увеличи"Как ще намалеят приходите на осигурителната система когато на работните места на пенсионираните се назначат други, млади хора които ще плащат същите осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
По отношение на пенсиите отдавна смятам, че трябва да се направи едно радикално оплоскостяване. Държавата събира осигурителни вноски равни на МРЗ разделено на 40г. осиг. стаж за всички. НОИ поетапно се закрива и държавата гарантира на всеки осигурен (а тя осигурява вкл. и безработните) една пенсия в размер на МРЗ. От там насетне - всеки да си спестява. С досегашните вноски (на балъци като мен) се прави втора пенсия - пропорционално на натрупания стаж и внесени осигуровки - втора държавна пенсия, която се изчислява еднократно и се преизчислява впоследствие към текущата МРЗ. По този начин ще се избегнат куп проблеми, вкл. бягство от осигуровки в сивия сектор, трупане на осигурителни тежести на ченгета и военни, всякакви ппсевдоинвалиди, *** и прочие тунеядци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Риков - защото никъде не съм видял такива данни... явно ги крият. А да пиша предполагаеми цифри, не върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Императоре,ако ще пишеш статия моя съвет е да обърнеш внимание на числата. Защото имам усещането, че "малко" преувеличаваш какъв ефект може да се получи от дадена мярка. Примерно, така и не извади статистика колко ресурс гълтат здравно неосигурените. То вярно че гълтат някакъв ресурс, ама колко точно?! Защото 2, 3, 50 или дори 100 милиона няма да решат проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Отделно за мащабни и дългосрочни решения по отношение на пенсионната система - бих написал едно статия, ако колегите от *** са съгласни да я публикуват. Напоследък доста разсъждавах по този въпрос и смятам, че имам много добри решения на този тежък проблем... но те няма как да хрумнат на управляващите с тяхното стандартно чиновническо мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Отделно за мащабни и дългосрочни решения по отношение на пенсионната система - бих написал едно статия, ако колегите от *** са съгласни да я публикуват. Напоследък доста разсъждавах по този въпрос и смятам, че имам много добри решения на този тежък проблем... но те няма как да хрумнат на управляващите с тяхното стандартно чиновническо мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Прав си. За тая цел пръвата мярка трабва да бъде отваряне на работни места за неквалифицирани и нискоквалифицирани в селското стопанство и инфраструктурното строителство - защото в моментът не стига че работещите издържат 2 000 000 пенсионери, но и всяко работещо Българско семейство храни по един ***, чийто единствен проблем е, че не му се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Прав си. За тая цел пръвата мярка трабва да бъде отваряне на работни места за неквалифицирани и нискоквалифицирани в селското стопанство и инфраструктурното строителство - защото в моментът не стига че работещите издържат 2 000 000 пенсионери, но и всяко работещо Българско семейство храни по един ***, чийто единствен проблем е, че не му се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 7
Императорът
преди 10 години
Риков - така пък се стига до безобразието хората цял живот да внасят пари за пенсия, но никога да не я доживеят.От друга страна, понеже възрастните са се закотвили на работните места, за младите работа няма - и те просто се чупят оттуканка... е, тогава след няколко години кой ще заработва пенсиите на пенсионерите?Всъщност правилният ход е в обратна посока - намаляване на пенсионната възраст, за дас е освободят работни места за младите хора- и те да останат в Отечеството ни.Ще кажеш - отде пари за пенсии? - Ами ако орежат държавната администрация от 160 000 на 30 000, ако дадат на младите пенсионери (шапки и ушеви) ултиматум - или да вземат пенсии, или да работят (защото в моментът те вършат и двете), ако спрят помощите на хъхрещите *** - пари за пенсии ще има бол !!! Само от последната мярка пенсията на всеки пенсионер може да се увеличи със 130 лева !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още