IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитие на защитените територии предвижда Стратегически план за горите

За финансирането на мерките се разчита основно на евросредства

09:01 | 22.06.14 г.
Развитие на защитените територии предвижда Стратегически план за горите

Развитие на мрежата от защитени територии, увеличаване на площта на горите и създаването на горски кадастър – това са част от конкретните цели, включени в публикувания за обществено обсъждане Стратегически план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. Проблемите на сектора са едни и същи от години - природни бедствия, пожари, незаконна сеч, посочват авторите му.

Планът разписва конкретни цели, които трябва да бъдат изпълнени през следващите 10 г., за да се стигне до резултата жизнени и продуктивни гори,  конкурентоспособен сектор, съхранена природа.

За част от мерките е посочен бюджет и източник на финансиране.  Разчита се основно на евросредства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), други източници от ЕС и бюджета.

Към края на 2013 г. горските територии в България покриват 4,1 млн. ха или приблизително 37,7% от площта на страната. 69,51 % от горите са  държавни, 12,46% - общински, 10,17% - на частни физически лица.

Секторът има скромен принос към БВП на България - през 2010 и 2011 г. делът на сектора от БВП е едва 0,3 %. Тук не се отчитат  екологичните и социални функции на териториите, също и туризмът в селските райони.

В момента доходността в сектора зависи основно от продажбите на дървесина, но продажбите на биомаса растат.
Една от основните задачи е подобряването на конкурентоспособността и икономическата стабилност на горския сектор, в който работят 13 400 души, по данни от 2010 г.

Ето какви цели е планирано да се изпълнят до 2023 г:

За да се увеличат площта на горите, дървесният запас и запасът на въглерод, се предвижда се да бъдат залесявани изоставени ниви, голи и ерозирани територии извън горите, да се  подпомага чрез  финансов механизъм създаването на нови гори.

Планира се до 2023 г. да има 3 000 ха новозалесени гори в държавни територии и 3 500 ха новозалесени гори в недържавни територии.

За превенция на пожарите и борба с незаконната сеч до 2016 г. ще бъде изградена единна система за ранно откриване на горски пожари, с бюджет от ПРСР. От програмата ще се финансира и подобряването на противопожарната инфраструктура.

Информационен модул в интернет базираната информационна система на ИАГ – www.system.iag.bg ще отразява издаването на електронни документи за сеч.

Ще се въведе единна национална електронна система за контрол върху добива, транспортирането и преработването на дървесните ресурси.

За адаптиране на горските екосистеми към изменението на климата ще се въвеждат подходящи лесовъдски системи, насочени към формиране на високопродуктивни и устойчиви смесени гори. Ще има пилотни проекти.

За опазването на биологичното разнообразие екоминистерството трябва да разработи планове за управление на защитени зони от Натура 2000 с преобладаваща горска площ. Връзките между защитените територии трябва да бъдат подобрени. Ще бъде разработен регистър на защитените зони и изградените екологични мостове.

Планът разписва още създаването на цялостен горски кадастър и интегрирана национална, обществено достъпна електронна информационна система за горите и горския сектор.

До 2020 г. ще се извърши национална инвентаризация на горските територии, очаква се това да струва около 6 млн. лв.

Специална програма ще подпомага собствениците на гори и горския бизнес при кандидатстване по ПРСР 2014 -2020 г. Национален център за горски консултации (Forestry Extension Servicе) ще консултира и обучава собственици на недържавни гори, предприемачи,  лесовъди, оператори на горска техника и работници.

Ще бъде проучен потенциалът на горските територии за производство на енергия от биомаса.

В Плана е заложено още да се увеличат популациите на дивеча и рибата, да се развиват  държавните предприятия, да се насърчава  сдружаването на собствениците на гори,  насърчаване на заетостта, насърчаване на сертификацията на горските територии, ефективно и устойчиво използване на туристическия потенциал на горите, създаване на условия за ползване на екосистемни услуги.

Това е първият разработен Стратегически план за горите. Той ще бъде обсъден на шест регионални кръгли маси в периода 18 юни 18 юли 2014 г. След приемане на окончателен вариант, в София ще бъде проведена  кръгла маса за неговото представяне.

Проектът e разработен с финансиране от Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още