IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на бюджета – неизбежен и мотивиран или „опипване на почвата“?

Разнопосочни мнения за предложената актуализация на бюджета изказаха икономисти и експерти пред Investor.bg

10:40 | 30.09.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Руслан Стефанов: В актуализацията липсва визия за проблемите с лошото управление

За пореден път се предлага актуализация на бюджета без систематични мерки за справяне с лошото управление и корупцията, които водят до сериозна неефективност при приходите и разходите, каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Актуализацията на държавния бюджет не трябва да минава без дискусия и решения по тези проблеми. Иначе необходимостта от актуализация е ясна. Има множество недофинансирани дейности, които натискат за запазване на увеличението на разходите. Очевидно липсва и политическа воля за тяхното ограничаване. А рисковете да не се изпълнят заложените приходи остават непроменени", заяви той.

„В предложената актуализация обаче трябва да бъде представена цялостна визия за решаване на проблемите с лошото управление и корупцията”, посочи икономистът.

Според него предложения от служебния кабинет ремонт е по-скоро реалистична техническа картина за рисковете. „Но трябва да изговорим проблемите - когато за пореден път се иска увеличение на държавния дълг, трябва да се даде ясен отговор какви са причините за това да се появяват бюджетни дупки, и защо правителството не е успяло да ги предотврати”, коментира икономистът.

На дневен ред трябва да се поставят политикономическите въпроси – стратегиите за подобряване на управлението, смята той. С харченето на повече пари не се решава този основен въпрос - иска се от данъкоплатеца да подпише сметката, без да се дават гаранции, че утре няма да му се поднесе нова, например за енергетиката или някоя нова любима на властта банка. „Искат се по-сериозни дискусии извън техническите по актуализацията на бюджета”, смята Стефанов.

При банковата система практиката по света показва, че е неизбежна ликвидната подкрепа, коментира икономистът на въпрос за заделените в бюджета средства за банковата сфера. В противен случай ще трябва да се плати по-сериозна цена в бъдеще, смята той.

„Затова всички правителства предпочитат да решат проблемите навреме”, каза Стефанов. Оттук нататък работа на политиците е да обяснят на обществото какви мерки предприемат, за да възстановят тези пари в бъдещи години и най-вече какво правят, за да не се повтаря серията от провали на ключови държавни институции, които доведоха до необходимостта от ликвидна подкрепа.

Цветан Симеонов: Актуализацията ще реши единствено проблемите в администрацията

Мотивировката за актуализация на бюджета е твърде едностранчива. Тя ще реши единствено проблемите в администрацията, смята председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

„Върви се само в направлението да се задоволят всички искания на различни министерства, агенции и ведомства, а не към балансиран подход на частично удовлетворяване и частично ограничаване на разходите за неща, които не са абсолютно необходими. В този смисъл очакваме да има развитие в тази посока“, препоръчва той. 

Според Цветан Симеонов ремонтът на бюджета ще позволи да се действа по старото правило - да се назначават нови служители и да се намира работа за хората, а не да се търсят хора за съответната работа.

Ще бъде по-добре, ако не се гледат само нуждите на администрацията, а се погледне какви ще бъдат вредите – да се анализират негативните въздействия върху икономиката и отделните сектори, заяви още той.

„Ясно е, че навсякъде са нужни повече пари. Включително в едно предприятие работодателят е под натиск да харчи повече, за да има по-квалифицирани служители. Но винаги съществува ограничението на разполагаемите средства. Ако и в предприятията, и в неправителствения сектор се вървеше само по плоскостта да се удовлетворяват исканията, отдавна много компании щяха да са закрити“, даде пример председателят на БТПП.

Затова според него трябва да се търси балансиран подход по отношение на приходите и разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
И големите харчове на предното правителство .... СЪЩО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
новият дълг е шамар за данъкоплатците и решение, което да оправдае големите харчове на следващото правителство ... Много точно казано! Иначе браво на Инвестора за добрия материал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Aми то си ги пише, ама някой май не си е направил труда да допрочете статията, а коментира наизуст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Хехе, двойният аршин на ГЕРБАВИЯ президентин. От някое време това дете на природата взе да се изживява насериозно. НЕ Е НЕГОВА работа да взима отношение по бюджет, при това в такъв политизиран вид. За актуализацията на дянковия бюджет се вдигна вой до небето за 800 млн, които Боко взе като заем за земеделците. Сега АФЕРАТА КТБ е в пълен ход, започната при ***, с активната му поддръжка, включително и с искането за БАНКОВА ВАКАНЦИЯ. Никога досега не е имало толкова откровен бандитизъм и открити мераци да се разграби България. Щом като всички държавни институции са в услуга на мафиотски кръгове, какво да очакваме? С дебилното оправдание, че "след "комунистите" винаги е така". Сега и заигравките с тока. А е ясно, че тиквариатът достигна и надмина нивата за ВЕИ, планирани за 2020г. и обяснява като за ***, че ЕК го изисквала. Те това е МАФИОТСКА държава, ако някой не е разбрал. Сицилианската, неаполитанската мафия, ряпа да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още