IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Спад от 1% връща България на 65-то място в света по износ на стоки за 2014 г.

Наблюдава се ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност

15:11 | 07.07.15 г.
БСК: Спад от 1% връща България на 65-то място в света по износ на стоки за 2014 г.


Динамика на пазарите

Водещи пазари за износа на леки нефтени деривати са Сингапур, Италия, Турция, Грузия и Алжир. Интересно е да се отбележи, че през 2014 г. расте износът ни на леки нефтени деривати към Алжир и Израел, а намалява износът ни за Украйна, Турция, Ливан и Тунис, които са били сред основните ни пазари за 2013 г.

През 2014 г. катодната мед се изнася най-много за Турция – 22%. Намалява износът ни за Китай с -28% за сметка на 2013 г., когато Китай е била основен вносител на мед от България. Намалява и износът ни за Сърбия и Румъния. Анодната мед отива за Белгия – 138% средногодишен ръст, а намалява износът ни за Германия.

Водещи пазари за износа на средни и тежки нефтени деривати са Турция и Сингапур; общо 2/3 от износа ни е за тях. Увеличава се износът ни за Молдова и Швеция. Износът към Китай е спаднал с почти 22%. За Турция сме шести доставчик, като безспорен пазарен лидер там е Русия. За отбелязване е, че България постига на турския пазар с няколко процента по-добри цени, отколкото постига Русия.

Износът на медикаменти бележи 21% средногодишен ръст за 2010-2014 г. при ръст на световния внос 1%. Русия и Германия формират 40% от износа ни, следвани от Румъния, Полша, Великобритания и Малта. Износът ни към Украйна значително намалява, като най-голям доставчик е Германия. В Германия, Полша и Великобритания печелим пазарни позиции. Печелим пазарни позиции и в Малта и Беларус за 2014 г.

Пшеница и слънчоглед

Водещи пазари за пшеницата са Испания 18,6%, Либия 16,6%, Румъния, Италия, Гърция, Сирия и Тунис. Значително се увеличава износът на пшеница към Тунис. Най-добри цени обаче постигаме във Филипините, Ливан и Египет – средно около 220 - 265 щ. д./тон.

България е на първо място в света по износ на зърна, сплескани или на люспи, различни от овесени. Водещ пазар е Румъния и формира близо 60% от износа на България в тази секторна група продукти.

За разлика от 2013 г., когато бе на първо място, България отново заема 2-о място в износа на слънчогледови семена. Най-голяма част от износа е за Холандия, Германия, Турция, Португалия, Франция, а най-добри цени постигаме в Великобритания, Полша и САЩ, Литва, Австралия и Канада. С изключение на тях, експортните ни цени са около 400-580 щ. д./тон, което е под средните цени на конкурентите ни - 600 щ. д./тон. Печелим пазарни позиции в почти всички страни, губим в Турция и Румъния.

Пазарите ни на царевица са диверсифицирани – повечето страни от ЕС и Средиземно море. Основни пазари са Румъния и Китай.

Нов продукт сред водещите е слънчогледовото олио със средногодишен ръст за 2010-2014 г. 23% при ръст на световен внос – 13%. Ръстът в количество изнесена продукция е 36%. Водещи пазари са  Гърция и Италия. Увеличава се износът за Германия и Франция, Албания.

Износът на електроенергия

Износът на електроенергия продължава да е значим за българската икономика, въпреки неговия спад с 2% през 2014 г. За периода 2010-2014 г. средният спад е 4%, а на световния внос 2%, но при спадащи цени. Износът на електроенергия е основно за Турция, Гърция, Словения, Чехия, Кипър, Македония, Сърбия, Румъния. Най-добрите цени постигаме в Турция и Италия.

Части за автомобили

В резултат на няколко чуждестранни инвестиции, България зае важни пазарни позиции при износа на комплекти проводници за автомобили. Значително се увеличава износа ни за Турция през 2014 г. – 66%, Словения, Унгария, Чехия, Швеция и Италия. Словакия, Румъния, Испания, Франция, Полша, Германия са сред основните ни пазари, на които запазваме позиции.

Износът на руди на благородните метали и техни концентрати и на медни руди отчита спад през 2014 г. Водещи пазари на рудите на благородните метали – Германия и Корея. Намаление се отчита и в експортната цена, която за 2014 г. е около 200 хил. щ. д./тон. Губим позиции в Белгия. Това се отразява върху общия спад в стойностно и количествено отношение, поради намалена цена на металите на световните пазари.

Калцинираната сода е традиционен продукт и с традиционни пазари. Постепенно се печелят пазарни позиции. През 2014 г. се увеличава износът ни към Франция. Делът ни в световния износ достигна 9,2%. Отбелязваме ръст спрямо 2013 г.

Изнасяме цигари основно за ОАЕ, Сирия и Иран, където увеличаваме пазарните си позиции. Забелязва се пренасочване към Сирия и Иран. Губим позиции в Ирак, която е сред основните партньори през 2013 г.
Интересно е да се отбележи, че след постепенното намаление на износа на тютюни на листа в предишни години, той спада с 25% за 2014 г. и вече сме на 4-то място в света.

Сред водещите стоки се появят части за апарати със средногодишен ръст за 2010-2014 г. - 35% при световен внос за същия период - 3%. Само за 2014 г. ръстът на износа в стойностно отношение е 80%. Водещи търговски партньори са Германия, Чехия, Италия и Франция. През 2014 г. нараства износът за Норвегия и Япония.
Както и през 2013 г., сред водещите се нареждат електрическите табла ниско напрежение. За периода 2010-2014 г. средногодишният ръст е бил 26% при ръст на световния внос от 12%. Износът е основно за Германия, Русия, Франция, Швеция и Китай.  

Световен внос

Общият внос на всички страни по групи стоки се подрежда така: горива, електротехника и електронно оборудване, машини, транспортни средства, пластмаси, оптична и медицинска апаратура, метали, фармацевтични продукти.
В света през 2014 г. сравнено с 2013 г. най-бързо расте вносът на продукти от цинк и изделия от цинк, растителни продукти, какао и какаови продукти, прежди от текстилни влакна, никел, самолети и части за тях.

Сред най-големите вносители в света на важните за България водещи експортни стоки са:
·     Зърна, сплескани или на люспи, различни от овесени – Холандия, Германия, Великобритания, САЩ, Франция, Русия. Най-високи цени се постигат във Франция и Русия.
·     Слънчогледови семена – Турция, Холандия, Германия, Франция, Испания.
·     Брашно от маслодайни семена – Швеция, Испания и Турция.
·     Временно консервирани череши – Италия, САЩ, Мексико, Испания, Канада, Южна Африка, България заема 10 място.
·     Семена от кориандър – Малайзия, Шри Ланка, Индия, Индонезия, Великобритания.
·     Патешко и гъше месо – Белгия, Германия, Франция, Великобритания, Швейцария.
·     Нерафинирана анодна мед – Китай, Белгия, Корея, Австралия, Германия.
·     Медно-цинкова ламарина – Китай, САЩ, Франция, Хонг Хонг, Тайланд.
·     Цинк на листа и фолио – Германия, Италия, Франция и Словакия.
·     Седалки и капаци за тоалетни чинии – Германия, САЩ, Великобритания, Франция
·     Руди на благородните метали и техни концентрати, различни от сребърните – Китай, Германия, Индия, Великобритания.
·     Калцинирана сода – Мексико, Бразилия, Индонезия, Индия и Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още