IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стрес тестове пред иновативните терапии

Какви са ползите и рисковете при въвеждането на оценката на здравните технологии в България, коментират експерти и представители на фармацевтичната индустрия

08:03 | 05.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Добре е да се стимулират и да се правят достъпни иновативни нови медицински технологии, които носят терапевтична полза при приемлив разход и задоволяват непосрещнати до момента медицински нужди, смята той.

Оценката на здравните технологии е част от принципите на рационалната лекарствена употреба наред с употребата на генерични медикаменти с достъпни цени за заболявания, които са широко разпространени и обхващат голям брой пациенти.

ОЗТ е системата, която гарантира отсъствието на т.н. псевдо иновации, които без да допринасят съществени ползи за лечението на определени заболявания, предлагат висока стойност на лечението.

Генеричните и биоподобните лекарства не би трябвало да се подлагат на такава оценка, а да се реимбурсират автоматично, тъй като това са добре известни лекарствени субстанции с доказан положителен профил полза-риск, както в предклиничните, така и в клиничните проучвания. Изключения може да се правят при генерични продукти, при които има данни за някаква новост, свързана с лекарствена форма, нови индикации, различен начин на освобождаване и др., както и при наличието на комбинация от различни активни вещества в един продукт и този продукт може да бъде обект на проучвания, свързани с минимизиране на разходите или бюджетното въздействие.

В същото време той посочва, че ОЗТ е невъзможна без пълни епидемиологични данни за отделните заболявания, включващи показатели като заболеваемост, смъртност, преживяемост и др. Затова България се нуждае спешно от създаване на регистри с епидемиологична база данни по заболявания и пълна прозрачност чрез електронна информационна система в здравеопазването, включително и в разходите за лекарства от обществените фондове.

Оценката на здравните технологии е сложна, високо професионална дейност, който изисква наличието на компетентни, натрупали опит, обективни и независими експерти, което при българските условия ще изисква много усилия и политическа воля за реализирането й и налагането й в практиката, допълва д-р Тасовски.

Проф. Илко Гетов: С въвеждането на ОЗТ се свежда до минимум допускането на псевдо иновации

Няма основателни притеснения за възпрепятстване на достъпа на иновативни лекарства с доказан ефект до позитивната листа след оценка на здравните технологии, смята проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтичните компании имат добре работещи и компетентни екипи, които биха се справили с подобно предизвикателство, посочи той и уточни, че ако подаденото заявление от притежателя на разрешението за употреба или документите към него не отговарят на изискванията на тази наредба, НЦОЗА има право да изиска от заявителя отстраняване на непълнотите и недостатъците в документацията, както и допълнителна информация, като срокът за провеждане на процедурата спира да тече до датата на отстраняване на забележките.

С въвеждането на ОЗТ се свежда до минимум допускането на псевдо иновации и в същото време се осигурява достъп до нови съвременни терапии, посочи той.

Независимо че е направено много в тази посока, проф. Гетов смята, че основен акцент трябва да бъде създаването и воденето на регистри за социално значимите заболявания, които да дават възможност за отчитане на резултатите от терапията и това да позволи провеждането на анализи за ефекта от въвеждане на нови терапия в практиката. С посочените правила той счита, че се изолира напълно възможността за конфликт на интереси от страна на комисията по ОЗТ.

Живко Иванов: В този вид наредбата няма да постигне съществено надграждане над досега съществуващата система

Въвеждането на Оценка на здравните технологии (ОЗТ) в България по примера на много европейски държави е полезна и необходима стъпка за гарантиране на ефективното, ефикасно и икономично разходване на публичния ресурс в здравеопазването, смята Живко Иванов, управляващ съдружник консултантска къща „Симбула“.

Той обаче споделя определени несъгласия към административно-техническото изпълнение на това въвеждане. По-конкретно Наредба №9 на Министерството на здравеопазването от 1 декември 2015 г. описва в изключителни детайли методологията за извършване на анализа, но не съдържа текстове с препоръки за тълкуване на получените резултати. Като методология, ОЗТ почива на теорията за стойността на парите във времето и най-широко разпространения метод за прилагането й в корпоративния свят – този на дисконтираните парични потоци и неговия аналог в публичните финанси – анализа разходи-ползи.

Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Хайде на бас, че ако се намали с 80% разхода за вредни фармацевтични отрови, населението ще стане с пъти по-здраво, че и по-богато, като бонус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още