IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цифровизацията на България влиза като приоритет в нова стратегия

Документът е изготвен от Министерството на транспорта и признава, че страната ни не се възползва от цифровите технологии

09:01 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ще се работи за засилването на засили сътрудничеството между академичните институции, предприятията, особено тези от ИКТ сектора за съвместно участие в научно-изследователски и иновационни проекти в рамките на програмите на Националния фонд за научни изследвания и Националния иновационен фонд, както и специализираните програми на ЕС.

Ще се улеснява и достъпа до иновации на дребния бизнес, стартиращите компании и публичните организации.

Цифровизация на образованието

Една адекватна и модерна управленска визия предполага масирано използване на всички нови тенденции и за технологично обновление на образователните институции, което е в състояние качествено да промени процеса на развитие на образованието, посочва се в документа.

Приоритетните направления в областта на образованието и обучението са свързани с осигуряването и поддържането на високоскоростна и защитена опорна комуникационна свързаност, като основа за предлагане на образователни услуги, цифрово управление и мрежово взаимодействие между участниците в образователния и научен процес. Необходимо е също да се създаде и поддържа облачна образователна среда за предоставяне на услуги, включително и софтуер като услуга (SaaS), инфраструктура като услуга (IaaS) и платформа като услуга (PaaS).

За съвременното качествено образование трябва да бъдат внедрени и развити съвременни гъвкави платформи за дистанционно обучение и контрол на знанията и управление на съдържанието.

Осигуряването на съвременно качествено образование неминуемо изисква разработване, адаптиране, внедряване на цифрово образователно съдържание, както и идентифициране и утвърждаване на стойностни цифрови образователни ресурси, осигуряване на възможност за смесено (Blended learning), дистанционно обучение (както синхронно, така и асинхронно), използване на добавена и виртуална реалност, както и изкуствен интелект за целите на обучението.

Трудов пазар

Министерството признава, че всъщност повечето работни места вече изискват основни цифрови умения. В бъдеще тази тенденция ще нараства и може да се твърди, че всички участници на пазара на труда ще се нуждаят от тези умения, за да работят. Същевременно голяма част от работната сила няма дори основни цифрови умения.

От важно значение ще бъде също осигуряването на надеждна, изпреварваща информация за бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на труд. Последващите мерки ще включват обучения за придобиване на нови или подобряване на налични ключови компетентности и професионална квалификация и усвояване на нови умения за конкретни нови работни места.

Ще се насърчават инвестиции за повишаване на квалификацията и преквалификация, по-специално в областта на усвояване на цифровите умения. Предвижда се и модернизация на образователната система на всички нива в съответствие с бързото развитие на ИКТ сектора.

Други сектори

Цифровизацията се планира да обхване и сектори като селското стопанство, транспорта, околната среда, здравеопазването, финансите. За транспорта най-голяма роля ще има автоматизираната и свързаната мобилност. В сектора околна среда се залага на технологии, които да ускорят балансирането на енергийната система чрез по-бързо внедряване на възобновяеми енергийни източници и умни мрежи мрежи за управление консумацията на енергия и управление на трафика.

Що се отнася до здравния сектор, в документа се посочва, че Министерство на здравеопазването разработва Национална здравна стратегия 2030 и Стратегия за цифровото здравеопазване 2021-2027 с акцент върху Националната здравна информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още