IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли светът да победи инфлацията?

Липсата на външни фактори като петролната криза от 70-те, както и по-голямата независимост на централните банки, обуславят ценовата стабилност

08:25 | 30.01.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Успя ли светът да победи инфлацията?

За анализаторите на монетарната политика последните няколко години бяха белязани от остър спор. От една страна са тези, които вярват, че централните банки по света трябва да направят повече, за да се справят с дефлацията и рецесията, инжектирайки системата с пари. От друга страна са икономистите, които се страхуват от инфлацията и стагнацията, до които според тях биха довели идеите на колегите им, пише Чарлз Кени от Center for Global Development и New America Foundation в коментар за Bloomberg Businessweek.

До голяма степен привържениците на монетарните стимули спечелиха битката в САЩ и Европа. И все пак резултатът беше неочакван – въпреки агресивните мерки, предприети от централните банки, реалната инфлация по света остана на исторически ниски нива.

Федералният резерв (Фед) в Кливланд коментира, че според пазарните очаквания през следващите 10 години инфлацията в САЩ ще остане под 1,5%. Това е значително под прогнозираните в началото на 80-те години близо 5%.

Според публикувана по-рано този месец прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) през следващите няколко години инфлацията в развитите страни ще е около 2%, докато тази на развиващите се пазари около 6%. Опитът от изминалите години придава допълнителна достоверност на тези прогнози.

По данни на Световната банка (СБ), която отчита годишната инфлация в 175 страни по света, през първите 10 години на новото хилядолетие тя е била средно около 8%. Това може да бъде сравнено със средно около 66% през 90-те години и 48% през 80-те.

От 1999 г. три четвърти от всички страни, за които се води статистика, са имали инфлация от под 10%.

Тези данни отразяват реален спад на случаите на наистина висока инфлация през последните години. Миналата година Беларус беше пример за страна с провален контрол върху инфлацията – 66% - най-високата, отчетена в света през 2012 г..

През 1993 г. обаче цели 20 страни са имали инфлация от над 66%, докато през всяка една година между 1988 г. и 1995 г. потребителските цени в поне 10% от световните икономики са нараствали с над 40% годишно. От 2000 година насам това се е случвало в не повече от 4% от страните.

Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Хе-хех.Инфлация е имало и ще има.Тя е движеща сила за всяко едно общество.Трябва да се произвежда още и още, за да се покрива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Според мен главната причина да няма инфлация е че държат хората в стрес, като има сравнително голяма безработица харчат по-малко и спестяват с което намаляват парите в обръщение. Отделно постоянно ни промиват мозъците, че НЯМА инфлация, защото ако настъпи паника и хората започнат да си теглят парите за да купят с тях нещо реално, НЯМА кой да спре инфлацията. Няма ли паника всичко ще е под контрол настъпи ли паниката, това ще е краят на финансовата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
основния източник на инфлация е петрола - а САЩ след поредица от войни в персийския залив контролира 100 % цената му . Поради тази причина централните банки се "справиха" с инфлацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Forex Master
преди 11 години
Не си прав, Gold Zombie! Банките са отдавна са "развързали" кесиите. Тъй нареченото им спасяване е с условие. Те бяха задължени да купуват държвен дълг и когато държавите харчат бюджетни пари тази инфлация отива в реалната икономика. Иска се някъде около 14 месеца от напечатването до проникването на новонапечатаните пари в реалната икономика. Вече го наблюдаваме ефекта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Gold Zombie
преди 11 години
На всички е ясно, защо не се е случила инфлацията все още и че тя тепърва предстои. Защото предстои изливането на всички новонапечатани хартийки в икономиката. За сега това не се е случило и трилионите си стоят в банките, които са ги получили и са били "спасени". Няма инфлация, защото тези банки още не са развързали кесиите. Но и това ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dmirkata
преди 11 години
Самият факт ,че Доларът се търгува на нива ок.1,4 лв спрямо 2,2 лв преди няколко години е показателен за "ЛИПСАТА" на инфлация .... А колко трилиона ликвидност наляха - изпари ли се , що ли ...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 11 години
Светът винаги побеждава инфлацията ;)...........или поне след финикийците-измислили парите !----------на Опонентите ще кажа: Никой не коли кокошка-която снася яйца........това едва ли ще се хареса но е фактСветът се управлява от мъдри хора , които дори на сън не са си помисляли да го унищожат........така е устроен света ,че един винаги ще управлява друг и вторият винаги ще е недоволен , което продължава след него в поколението му , докато не се наложи някой управляван да прозре , че може да се качи в каруцата вместо да тегли редом с коня ;)---------както се казва в рекламата на една Банка: "Животът е низ от върхове и спадове-ние сме винаги с вас и при двете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Редки лъжи. Интересно как като печаташ пари, пардон, като улесняваш количествено, нямаш инфлация ? И защо тогава златото поскъпна за 10 г. 4 пъти, петролът и той 4 пъти, за житото и другите суровини да не говорим. Как я сметнаха тази ниска инфлация ? Във Великобритания колко е натрупаната инфлация за последните 6 години - дали е общо 10-12%, както би следвало, ако е средногодишно 1-2% или пък е 30% ? Кого лъже тази статия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още