IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът губи позиции за 2-ри пореден ден след данните за безработицата в САЩ

Спекулациите за по-ранно увеличение на лихвените равнища се изпариха след петъчния доклад, а това оказа допълнителен силен натиск върху долара

14:50 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът губи позиции за 2-ри пореден ден след данните за безработицата в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна новата седмица по начина, по който завърши изминалата, а именно с разпродажби. Загубите за зелените пари се дължат на изнесения в петък доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, който в известна степен разочарова инвеститорите. Данните намалиха значително залозите за по-ранно увеличение на лихвените равнища от страна на Федералния резерв.

Доларът отстъпи от достигнатите върхове спрямо йената, след като през изминалата седмица достигна 7-годишен връх. Зелените пари губят позиции и спрямо останалите водещи валути, срещу които се разменят, след като публикуваният в петък доклад за промяната в неселскостопанската заетост показа, че в икономиката са добавени 214 000 нови работи места през октомври. В същото време очакванията на анализаторите бяха за 235 000 нови позиции. Коментарите на специалистите са, че разочароващите данни за промяната в неселскостопанската заетост са дали възможност на пазарните участници да приберат част от печалбите си, натрупани благодарение на силното възходящо движение на долара през последните дни.

По-слабите данни за пазара на труда в САЩ не са повод за сериозни притеснения, тъй като пазарът продължава да се разширява с над 200 000 работни места на месец, което е и основната цел, заложена от правителството. От друга страна, разминаването с очакваните стойности при работните места за пореден път насочи погледите към Фед.

Спекулациите за по-ранно увеличение на лихвените равнища се изпариха напълно след петъчния доклад, а това оказа допълнителен силен натиск върху долара. Според анкета, провеждана от Bloomberg, 62% от трейдърите смятат, че Федералният резерв ще повиши лихвите до октомври 2015 г. За сравнение - в края на август около 80% от анкетираните смятаха, че Фед ще започне с увеличението на лихвените равнища не по-късно от края на юли 2015 г.

Щатският долар е поскъпнал с 1,8% през октомври спрямо кошница от 10 основни валути. По този начин зелените пари бяха най-силно представилата се валута, докато в дъното на тази класация се нарежда йената, която за същия период изгуби 4,5%.

Едно евро се разменя срещу 1,2490 долара, разменяйки се в близост до най-високите стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5910, също около най-високите дневни стойности. В същото време един долар се разменя около 114.00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР



EUR/USD

Еврото започна корекция спрямо долара, завръщайки се в близост до важното ниво около 1,2500. Сериозното понижение на единната валута създаде предпоставки за корекция, която влезе в ход през последните 2 сесии. При продължаване на печалбите на еврото можем да очакваме тест на съпротивата около 1,2570, а след това и тази при 1,2613. Предпоставките за по-сериозно движение в полза на единната валута са малко вероятни и през следващите седмици доларът вероятно ще поднови силното си низходящо движение, тествайки подкрепата около 1,2405, а след това и дъната при 1,2350. В дългосрочен период цената вероятно ще достигне до психологическото ниво при 1,2000.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още