IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд продължи да търси дъно

Данните от Великобритания и Европа понижиха вярата в лирата и еврото, като насочиха инвеститорите към щатските пазари

12:30 | 25.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През изминалата седмица Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж от 2.9% до 2,4%. Президентът на банката Джим Йонг Ким посочи, че след вота на британските гласоподаватели е много вероятно световният растеж да пострада. Появилите се опасения за рецесия след вота във Великобритания карат инвеститорите да разпродават лирата, като в петък същата поевтиня спрямо щатския долар и се търгуваше на ниво от 1,3108 долара.

В петък излязоха данните за индекса на мениджърите по поръчките във Великобритания, като индексът отчете 18-месечно дъно, но все още е над нивото от 50 пункта, което сигнализира експанзия. Икономиката на страната се свива с най-бързия си темп от 2008 г. насам , като индексът на бизнес активността отчете най-големия си спад от създаването си. Последните данни, които повлияха негативно на лирата бяха тези за сектора на услугите, които отчетоха спад до 47.4 пункта, което ги върна до нивата им от световната икономическа криза. Тези показатели повлияха на паунда спрямо еврото, като лирата записа спад, а двойката достигна до 0.8366.

Еврозоната също показа забавяне през юли, като активността в сектора на услугите спадна до 18-месечно дъно, което повлия на единната валута, която загуби позиции спрямо щатския долар и поевтиня с 0.55% до 1.0971. Зелените пари привлякоха пазарните участници и записаха поскъпване спрямо кошница от валути.

Поскъпващият долар и увеличаващият се брой на работещите нефтени платформи в САЩ, отчетени през изминалата седмица, понижиха цената на лекия суров петрол до 11-седмично дъно от 44.68 долара за барел. Спадът от близо 4% през изминалата седмица бе повлиян и от отказа на Либия да пусне в експлоатация ключови пристанища, с което се целеше подобряване на доставките на петрол от страната. Златото беше другата суровина, която записа загуби през изминалата седмица, като достигна до 1 322.22 долара за тройунция в петък вечер.

Индексите в Европа бяха сериозно повлияни от петъчните данни за сектора на услугите във Великобритания и еврозоната, като германският DAX30 загуби 0.1% от стойността си. В противоположната посока се движеха френският CAC40 и британският FTSE100, които се търгуваха на нива съответно от 6 732.50 пункта и 4 386.30 пункта. Щатските индекси от своя страна остават предпочитани от инвеститорите и не бяха повлияни от данните, идващи от Старият континент. Индексът на сините чипове Dow Jones записа ръст от 0.3 %, а широкият S&P500 постави нов рекорд в края на петъчния ден, като се повиши с 0.5% и достигна ниво от 2 174.25 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още