IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централни банки от различни точки на света движат търговията

Някои притеснения сред инвеститорите подкопаха долара

12:11 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

В сряда от Федералния резерв на САЩ изразиха своята икономическа увереност и отново повишиха лихвените проценти. Фед вдигнаха лихвите от 1,25% до 1,5%. Този ход беше очакван от всички. Инвеститорите също така усвоиха и новини от лидерите на Конгреса, които не срещнаха разногласия по плана за обновяване на данъчната политика. Вследствие на дългоочакваното събитие, индустриалният Dow Jones регистрира за пореден път най-високото си рекордно ниво.

Основният показател за измерване на инфлацията, индексът на потребителските цени за ноември, оправда очакванията и запази 0,4%-овия си ръст. Индексът на потребителските цени, с изключение на храните и енергията, се повиши с 0,1% въпреки очакваните 0,2%. Членовете на комитета по изготвяне на политиката на Фед, запазиха прогнозите си за лихвените проценти за 2018 и 2019 г. От централната банка оцениха по-ниско доходността на съкровищните бонове. Облигациите на 10-годишна база се търгуваха на 2,348%, докато 2-годишните облигации се понижиха до 1,782%. 

Щатският долар отслабна в сряда, след като от Фед повишиха лихвите с 0,25%, но остави перспективата за прогнозите за следващите години непроменена.

Доларовият индекс, който е измерител на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути, спадна с 0,65% до 93,48 пункта, което е най-ниското ниво 7-ми декември насам. Еврото се покачи до 1,1815 долара, което е с 0,64% ръст за сесията. През следващите 2 години се очакват още 3 повишения на лихвите, но според редица анализатори това е слабо вероятно. Тези притеснения подкопаха долара в началото на деня, а слабият резултат от индекса на потребителските цени с изключение на хранителните стоки и енергията, засилиха бичите настроения за най-търгуваната валутна двойка в света – EUR/USD.

Златото отстъпи от най-ниските си нива от 5 месеца насам, като се повиши след новината за вдигане на лихвите от Фед. Цената на ценните кюлчета се придвижи корелативно спрямо поевтиняващия долар. Спот цените на жълтия метал скочиха с 0,93% до 1 255 долара за тройунция, след като във вторник цената удари най-ниската си точка от 20 юли на ниво 1 235,92 долара за тройунция. Фючърсните цени се увеличиха с 1,34% до 1 258,50 долара за тройунция.

При другите благородни метали среброто нарасна с 2,42% до 16,104 долара за тройунция, след като достигна 5-месечно дъно от 15.59 долара за тройунция. Платината поскъпна с 1,06% до 884,90 долара за тройунция, след като във вторник достигна най-ниското си ниво от февруари 2016 г. Цената на паладия се повиши с 0,27%, затваряйки на ниво от 1015,25 долара за унция.

Австралийският долар поскъпна след по-добрите от очакваното данни за заетостта. Валутата  за броени минути се изстреля средно с по 0,50% спрямо новозеландския и американския си колега и с около 0,35% спрямо еврото и канадския долар.

В четвъртък се очакват резултатите от индекса за продажбите на дребно във Великобритания за месец ноември, като нагласите са за 0,1% изменение спрямо октомври или ръст от 0,4%. По-късно през деня е срещата на централната банка на Обединеното кралство. С интерес се чакат новините и от Европейската централна банка. Последната новина с голяма пазарна тежест за деня е речта на председателя на централната банка на Канада Степан Полоз.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

При EUR/USD виждаме, че най-вероятно е дошъл моментът за очакваното през последните дни движение нагоре. Вчера цената направи „поглъщаща“ формация в обхвата, на която влизат последните шест дневни периода и в допълнение цената затвори над 13-периодната пълзяща средна. Основният сценарий пред нас е за поскъпване, но не бива да се пропуска и възможността за корекция на „поглъщащата“ свещ и тогава цената да поеме нагоре.

EUR/JPY

Тук се забелязва „пин“ барът от вчера, който ни дава сигнал за дълги позиции и в същото време цената се задържа около пълзящата средна. Можем да се възползваме и от развилата се корекция в началото на днешната сесия, по време на азиатската сесия и така да купим на по-изгодни нива. Първото ниво, което гоним, е зоната на настоящия връх на 133.85.

NZD/JPY

При „кивито“ спрямо йената, на четири часова времева рамка, също се е развила „поглъщаща“ свещ. Основавайки се на това можем да търсим къси позиции, поне в рамките на днешната търговска сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още