IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на основните лихви може да унищожи капитализма

Никога лихвените проценти не са били толкова ниски в развитите страни

11:11 | 07.11.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак: Ройтерс</em></p>

Снимак: Ройтерс

Лихвените проценти в развитите страни бяха понижени до безпрецедентно ниско равнище с цел да се стимулира икономиката. Това обаче доведе до порочен кръг, от който излизането ще бъде трудно, пише Оливие Пасе за La Tribune.

Докъде може да паднат лихвите? Живеем в безпрецедентна ситуация. Никога лихвените проценти не са били толкова ниски в развитите страни. Равнището им в Европа и Съединените щати е безпрецедентно за последните два века. Трябва обаче да се отбележи, че тази конфигурация става факт в момент, когато започва забавяне на световната икономика. С други думи, очакванията за икономическия растеж и инфлацията теглят лихвените проценти надолу. В Европа лихвите вече са отрицателни. А в САЩ се доближават до негативната зона. 

Това е необичайна ситуация, която трябва да бъде взета изключително на сериозно. Отрицателни лихви са все едно да бъдат обърнати полюсите на електрическа верига. Или механиката да поеме в обратна посока. Тази механика е целият процес на натрупване на средства, който стои в основата на експанзията на капитализма. Според класическата икономическа теория лихвените проценти са възнаграждение за спестовността, за отказа от късогледото задоволяване на непосредствените желания. Равнището на лихвите е функция от напрежението между това желание за потребление на момента и планирането на бъдещето посредством инвестиции. И лихвите ще са толкова по-високи, колкото по-силен е афинитетът към бъдещето и колкото по-силни са обещанията за възвръщаемост на инвестицията в бъдеще. Обръщането на полюсите на този процес е равнозначно на очакване от пазарите на свят на по-ниски цени и рецесия. Свят, в който 1000 евро днес ще има по-малка стойност от 1000 евро утре. . . с други думи, един изхабен, свиващ се свят.

Пазарът на капитал втора ръка се превръща в двигателя на създаването на стойност

В този свят без желание за бъдеще финансите зависят от миналото, а стойността на стария капитал се увеличава. Пазарът на капитал втора ръка се превръща в двигателя на създаването на стойност. . . наддава се за прехвърляне на компаниите. Консолидира се вече съществуващото, засилват се икономиите от мащаба, синергиите, изграждат се картели и монополи. Ние вече сме в този свят. Той влиза в странен резонанс с онова, което ни казват пророците на климата. Цели части от нашата въглеродна икономика са обречени на изчезване. Спешната ситуация с климата ще извади от системата значителна маса от натрупания капитал. Големите играчи в транспорта, енергетиката и строителството влизат във фаза на заемане на изчаквателна позиция, в която обичайното инвестиране излага на риск от преждевременно отпадане от играта. . . но залагането на безвъглеродни технологии ги заплашва те да не бъдат приети или да фалират. Поради липса на координация, задължителни регулации, импулс от държава хегемон да даде технологията и да изгради бързо мащабни икономики, инвеститорите се гледат с недоверие и не се впускат в начинания. Доминираният от финансовите пазари капитализъм увеличи до максимум рентабилността на капитала и на ресурсите за самофинансиране, централните банки увеличиха до максимум ликвидността и на фона на изобилието от пари, които могат да бъдат мобилизирани, търсенето на пари за построяване на устойчив капитализъм остава парализирано. Отрицателните лихвени проценти звучат като погребално слово за един доминиран от финансовите пазари капитализъм, при който парите са в свръхизобилие, но не се знае къде да бъдат инвестирани, за да донесат икономическия растеж на утрешния ден.

Централните банки наводняват финансовата система с ликвидност

Не пренебрегвам разбира се факта, че понижението на лихвените проценти бе засилено от радикалните опции на паричната политика през последните години. Централните банки, както изглежда, маневрират с намаляването на лихвите. Те наводниха финансовата система с ликвидност. И основният лихвен процент в редица страни бе понижен до нула, за да бъде преодоляна Голямата депресия от 2007-2008 година. А защо да не може тази мярка да бъде отменена? Е-е да, но дългосрочните лихви ни казват, че инвеститорите също не вярват в това, било то след 10 или след 30 години. И централните банки се оказват блокирани. Повишаването на лихвите би означавало да бъде задушена цялата банкова система. А има риск поддържането на лихвените проценти за рефинансирането на нула, ако дългосрочните лихви продължат да потъват, също да се окаже недостатъчно. Ако не бъде направено нищо и депресията се задълбочи, централните банки няма да имат друг избор, освен да продължат с пониженията и също да счупят табуто на отрицателните лихви. С риск да поставят началото на нов цикъл на намаляване на дългосрочните лихвени проценти.

Всички знаят кой е единственият проблем, но никой не знае как да го приложи политически на практика. Държавите трябва да се координират и да приемат норми и да построят инфраструктури, за да изтръгнат капитализма от неговата криза на бъдещето.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 11
Боян
преди 4 години
Стига се притеснявахте за тия лихви, хората с много пари трябва да се притесняват. За бедния *** ниските лихви са перфектни, даже му позволяват по-висок стандарт отколкото при високи лихви. Иначе в статията има доста тъпотии най-голямата видиш ли при отрицателни лихви "Свят, в който 1000 евро днес ще има по-малка стойност от 1000 евро утре" егати тъпотията това за стойността на парите се определя от инфлацията, та кой казва че задължително при отрицателни лихви ще има дефлация??? Ми като нищо ще сме свидетели на лека инфлация придружена с отрицателни лихви ДОСТА дълго време, за мен някой голям технически пробив само може да ни избави от това състояние, като например да се открие как да се добива евтина и чиста енергия в огромни мащаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
Mirilai-lai
преди 4 години
фиатните пари са като лалетата, както каза голямата Кака: по-добре да имате работа отколкото спестявания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
khao
преди 4 години
абре мрънкяч, кво ти пука ква заплата ти плашат щом стойноста на парите (според теб) е нула ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
Единственото нещо, което постигат ниските и отрицателни лихви е да унищожат средната класа и да направят от работническата класа т.н работещи бедни, а от пенсионерите нещо като просяци..---Не се кахъри, скоро и "богатата" класа ще изчезне- първо няма да има кой повече да и рабати, и второ - няма да има на кого да продава!А "безсмъртие" - НЯМА, така че целият ви напън "за вечен двигател" е напразен! Излезте от този секта, докато още ви е изпържен напълно мозъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
активите не са пари, а са сгради, машини, земя, патенти и други... ---ТОТАЛНА ГЛУПОСТ ! Нищо НЕ струва нищо, ако в него не върва Тълпата ! Т.е. "актив" НЕ е нищо материално, а актив са Хората или по-точно - тяхната Енергия и Вяра! Ако останеш САМ на Земята и дефакто единственият "собственик" на всичко материално, НИЩО около теб, НЯМА да има цена !Във Венецуела боливара стойност 0 и никой не го иска, но този зъл капитализъм пак не си отива за съжаление на *** от еврохомокомисията...---Защото НЕ си отишла вярата на Тълпата ... в материалното, в консумацията... но и това ще става постепенно! Аз нямам грам "икономическо" образование, обаче всичко което предсказах преди 5-6 години просто се случва!"Дълговете" благодарение на които има "боготи" и "бедни" не са пари, а негласно "обещание" на "длъжника" да работи в пъти повече, отколкото би работил, ако не беше давал "обещания". Да, ама кати ти каже - "няма да ти работя" повече отколкото е нужно - увисваш като ***! Е то точно това се случва!Цялата Философия на функциониране на Света е сбъркана, защото е стъпала идеята, че "трябав да печелиш", а значи "трябва да изземваш"! това обаче нарушава баланса в Природата, където НЯМА изземване , кръгът е затворен и уравнението е равно на Нула, и никой не е "от горе" - лъвът бива изяждан от червеите... 95% от хората в света, нямат "ръст", а карат от заплата до заплата и не са умрели, даже и деца отглеждат! Значи и останалите 5% ТРЯБВА да могат да НЯМАТ "ръст"! Това е простичката логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Единственото нещо, което постигат ниските и отрицателни лихви е да унищожат средната класа и да направят от работническата класа т.н работещи бедни, а от пенсионерите нещо като просяци... Новосъздадените работни места от тях плащат смешни парички недостатъчни даже за физическо оцеляване и заради това, никой не ги иска. Няма такова нещо като недостиг на кадри, има такова нещо като твърде ниски заплати у нас... Система, в която парите имат стойност близка до 0 по нищо не се отличава от средновековния феодализъм, защото това е система при която само феодалът може да притежава капитал, а селяните работят за него за да си купят храната си и други жизнено необходими неща, за да оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
"свят, в който 1000 евро днес ще има по-малка стойност от 1000 евро утре. . ."Парите създавани от ЦБ не са капитал и тяхната стойност днес е 0 и в бъдеще без значение след колко години пак ще бъде 0. 1000 евро днес има същата стойност като 1000 евро утре и тя е пак 0.Парите НЕ СА КАПИТАЛ, а едва след като те бъдат конвертирани към активи тогава стойността на активите става капитал на дружеството, но активите не са пари, а са сгради, машини, земя, патенти и други... Когато цената на активите стане много висока или направо безкрайна в система, в която парите нямат стойност ще доведе до използване на алтернативи на парите, а не до край на капитализма... Във Венецуела боливара стойност 0 и никой не го иска, но този зъл капитализъм пак не си отива за съжаление на *** от еврохомокомисията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още