IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На валутния пазар: Триумф за долара, поражение за еврото

На фона на събитията в Китай американската, а не европейската валута, се превърна в убежище

13:33 | 11.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Отвъд тези основни причини го има и техническият проблем, че еврото се превърна в изключително привлекателна валута за финансиране на кери търговия - практиката на заемане във валута с ниски лихви и инвестиране в такава с по-високи. По традиция кери търговията се свързваше почти изцяло с японската йена, която се използваше като валута за финансиране на много залози, които завършиха катастрофално по време на световната финансова криза. Но сега еврото, с отрицателните си лихви, работи още по-добре. През последните пет години то беше далеч по-изгодната валута за финансиране на желаещите да инвестират в мексиканско песо, например.

Когато дадена валута стане популярна за финансиране на кери търговия, тя естествено попада под натиск. Това допринася за проблемите на еврото.

Дори да се вземе предвид всичко това обаче, е ясно, че доларът изглежда изключително привлекателен за валутните търговци в момента. Погледнете разликата в доходността между 10-годишните ДЦК в САЩ и Германия. Това би трябвало да е решаващ фактор за валутния курс, като капиталите се привличат от по-високата ставка. Лихвеният диференциал се стеснява в полза на еврото, много последователно, от края на 2018 г., но и това не помага. Сега се очаква Федералният резерв да намали основната си лихва поне веднъж тази година, като има 50% шанс и за второ намаление, според фючърсите върху федералните фондов, докато Европейската централна банка е пасивна. И това също не дава отражение. Силата на долара противоречи на натиска, произтичащ от пазарите на облигации.

Защо въпреки всичко парите текат към САЩ? Пазарите очевидно не са безразлични към сегашната ситуация, при която сенаторът Бърни Сандърс се смята за вероятно да бъде номиниран за президент от демократите, но е също така вероятно да загуби от Доналд Тръмп. Има и триумфализъм около американските компании. Сега най-големите компании в света са американски, като те методично завладяват останалата част от планетата. Доминацията на американските интернет групи гарантира, че американският фондов пазар продължава да превъзхожда в значителна степен останалия свят и особено Европа.

Когато капиталът се влива в корпоративна Америка по този начин, той явно укрепва долара. На търговско претеглена базата доларът току-що изпрати най-силната си седмица от почти година.

Това изглежда малко като триумфализъм. Както казва Марк Чандлър от Bannockburn Global Forex в Ню Йорк, коронавирусът сега се интерпретира широко като момента, който разкри, че Китай всъщност не е готов да оспори американската икономическа хегемония, като същевременно има вълнение от схващането, че нескопосаното справяне със ситуацията в Ухан би могло да предизвика големи проблеми за политическия модел на Китай.

Когато това се комбинира с чувството, че Европа, чиято обща валута бе предназначена преди две десетилетия да отправи поредното предизвикателство към прекомерната американската валутна привилегия, сега демонстрира дълбоко сбъркан политически модел, който върви със структурно затруднена икономика, можем да видим момент на класическо пазарно отвръщане от Европа, съчетан с американски триумф и много силен долар.

Може ли триумфализмът да е преждевременен? Разбира се. Собствената политическа система на САЩ приема различни форми и имаме още девет месеца класическа американска политическа сапунена опера, на която ще бъдем свидетели до изборите. Много е възможно някой друг освен Доналд Тръмп да стане президент през ноември. Може би някой, който се нарича социалист (има се предвид Бърни Сандърс – бел. прев.) Но засега това е момент на американски триумф и европейско поражение, и това се вижда ясно на валутния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Не разбирам само защо поевтиняването на еврото се смята за нещо лошо. ЕЦБ се мъчи да го постигне от години. Целта е паритет с долара. Какво ще спечелим? Европейските стоки стават по-конкурентни на международния пазар. Изпънява се целта за инфлацията. Дълговете в евро намаляват. Доходите и цените в богатите страни започват да се нормализират. Спестяванията излизат изпод дюшеците и се включват в икономиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Екзактли! Зелката не е разчела абревиатурата RGGI... Нормално за зеленясал ентусиаст...Иначе, ето това в статията казва всичко: В понеделник Италия последва Германия и Франция, отчитайки ужасни данни за индустриалното си производство за края на миналата година.Така се получава, когато от поне една петилетка всички ръководни органи на ЕС се занимават само с либерална политика - каквото и да значи това. Това е и резултатът от месианското самочувствие на загубилата всякаква реална представа за околния свят ***, която се е окопала в Брюксел срещу космически заплати! Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено... Когато икономика се управлява от комунисти-мечтатели чрез декрети, постановления и директиви, а не с пазарни инструменти, това е резултатът... Особено в недружелюбен свят, обитаван от гладни и силни хищници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Този линк напълно отрича безумното ти мнение. В САЩ е назаконно да се събират данъци индиректно както е у нас и не може никога да има въглероден данък. Това, че зелево-либерални б***рдаци като Ню Йорк и Калифорния са въвели местни въглеродни данъци нищо не значи. Федералното правителство няма право да провежда такава политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Европа сама си е виновна. То не бе регулация не бе чудо..... по всички неща. В България още повече наредби апарати през 5-6 месеца, ново пет. GDPR и куп глупости ....... с интернет има маса регулации в момента .... как да видиш новата тесла да започва от България или Европа ? Никак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
те ти да знаеш ... да не се излагаш като краставичар на пазара на красна поляна ... то не си само ти де , и други туканка из форума смятат , че само в ЕС има въглеродни квоти и данъци ... а уса-то и чайниците нямали ... :))) ...https://***.c2es.org/document/us-state-carbon-pricing-policies/https://***.icf.com/insights/public-policy/china-carbon-price
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
кой ти каза че в уса-то няма "въглеродни данъци" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Европейците сами са си виновни за това... Кой измисли тази глупост борба срещу "промените в климата" и "Новата зелена сделка" и въглеродните данъци и квоти, които не съществуват в САЩ въобще... Той е виновника за колапса на еврото, не друг... Новата зелена сделка може да прати еврото под 0.5$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
nikolait
преди 4 години
пресилено е като извод, че има европейско поражение. По-скоро има завист към успехите на Америка и Тръмп, но това е всъщност нормалното положение последните 70 години. България също ще приеме еврото, все пак преди Шенген е нереалистично, защото именно тази система доказва равенсвото и доверието между страните в Европа. Докато имаме слаби институции, със слабо доверие към тях в Европа, няма никакъв смисъл от премахване на "усмирителната риза" на политиците и Валутния борд в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още