IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако доларът устои на коронавируса, ще устои и върховенството на САЩ

Глобалната роля на зелената валута като сигурно убежище и водещо средство за търговия е несъмнена

18:21 | 04.05.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светът все още се уповава на долара. <em>Снимка: Getty</em></p>

Светът все още се уповава на долара. Снимка: Getty

Пекин от своя страна все още се бори да привлече дори най-добрите китайски учени да работят в Китай. Държавната програма „Хиляди таланти” се стреми да привлече водещи академични кадри чрез осигуряване на отлични заплати и изследователски възможности. Някои учени, които се завърнаха в Китай от САЩ, бяха поразени от политическата атмосфера у дома. Тя е много по-посегателна и заплашителна от всичко, което са срещали в Америка на Доналд Тръмп.

Разбира се, възможно е САЩ да станат по-малко привлекателно място за чужденци след пандемията. Възход на ксенофобията, дълбока и трайна рецесия, реална заплаха за политическите свободи биха навредили на меката сила на Америка.

Остава могъщият долар. Докато военното господство на САЩ все повече се оспорва, глобалната роля на долара като сигурно убежище и водеща валута за търговия е несъмнена. Това означава огромна политическа сила. САЩ могат да използват санкции, за да изключат държава или компания от доларовата система. И тъй като това е глобалната валута, санкциите достигат целия свят. Просто попитайте Иран или руските олигарси, които Америка взе на прицел. Въпреки че много чуждестранни режими негодуват от силата на долара, никоя друга държава няма валута, която предизвиква същото уважение.

Реакцията на САЩ на коронавируса може да изпита вярата на света в долара. Току-що прокараният пакет от стимули за 2 трлн. долара означава, че националният дълг на САЩ, който вече рязко нарасна през годините на Тръмп, ще се увеличи още повече. Междувременно балансът на Федералния резерв също се разширява значително, тъй като централната банка купува не само ДЦК, но и корпоративен дълг. Ако страна от „Третия свят“ се държеше така, мъдрите глави във Вашингтон щяха да предупреждават, че дебне криза.

Вероятно има риск дори американската валута в крайна сметка да загуби доверието на света. Масло в огъня наливат неразумните приказки на изтъкнати американски политици, че Америка трябва да просрочи дълга си, държан от Китай, като наказание за Covid-19. В полза на САЩ е фактът, че всички алтернативи на долара все още изглеждат по-зле. Пандемията предизвика опасения от нова евро криза, а Китай все още използва валутен контрол, опасявайки се от изтичане на средства на китайските спестители в чужбина. Други афиширани алтернативи на долара - злато, биткоин - имат съществени недостатъци.

Девизът върху зелената валута е „На Бог се уповаваме“. Апетитът на света за долари връща реално посланието „На Америка се уповаваме“. Ако това доверие устои на коронавируса, ще устои и американското върховенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Същите аргументи са се излагали до края на ВСВ когато Английската лира ебила едноличен господар на световните пазари и се е котирала 1към 7 спрямодолара.Така ,че това никога е доста илюзорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"В САЩ ако са способен те бутат и дърпат нагоре, а навсякъде друтаде те дъпат и бутат надолу "Алоооу , коня ... тебе накъде те дърпат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
"Пандемията предизвика вълна от фалити в корпоративна АмерикаКорпоративният дълг в САЩ може да достигне 340 млрд. долара през следващите седмици, предупреждават от S&P Global Ratings"Верно , неограничени възможности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Страната на неограничените възможности , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Ironhorse
преди 4 години
В САЩ ако са способен те бутат и дърпат нагоре, а навсякъде друтаде те дъпат и бутат надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ето защо статуквото в полза на САЩ няма да се промени:1. Най-голямата икономика и БВП и това дори без изнесеното производство.2. 95% от значимите иновации се случват в САЩ .3. Всеки с иноватор с акъл способности по света иска да иде в САЩ.4. Всеки богат иска да бъде приет в САЩ или поне да съхранява част от богатството си там или да прати децата си там.5. Притежава световната валута.6. Притежава най-силната армия.7. Притежава най-много военни и икономически съюзници.8. Правата на човека са защитени и има ред, управлението не е режим.9. Предлага най-доброто образование, да, срещу пари, но най-доброто.10. Хората масово мислят по различен начин, няма го консерватизма, негативизма, шовинизма и тн. Или можеш или не. И това е свободна воля, не партийна повеля.Вторият е толкова далече, че изобщо не оспорва първото място реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Изобщо не стои въпроса дали долара ще устои или не.Няма какво да го замени сега или в близко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още