IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако доларът устои на коронавируса, ще устои и върховенството на САЩ

Глобалната роля на зелената валута като сигурно убежище и водещо средство за търговия е несъмнена

18:21 | 04.05.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светът все още се уповава на долара. <em>Снимка: Getty</em></p>

Светът все още се уповава на долара. Снимка: Getty

Пекин от своя страна все още се бори да привлече дори най-добрите китайски учени да работят в Китай. Държавната програма „Хиляди таланти” се стреми да привлече водещи академични кадри чрез осигуряване на отлични заплати и изследователски възможности. Някои учени, които се завърнаха в Китай от САЩ, бяха поразени от политическата атмосфера у дома. Тя е много по-посегателна и заплашителна от всичко, което са срещали в Америка на Доналд Тръмп.

Разбира се, възможно е САЩ да станат по-малко привлекателно място за чужденци след пандемията. Възход на ксенофобията, дълбока и трайна рецесия, реална заплаха за политическите свободи биха навредили на меката сила на Америка.

Остава могъщият долар. Докато военното господство на САЩ все повече се оспорва, глобалната роля на долара като сигурно убежище и водеща валута за търговия е несъмнена. Това означава огромна политическа сила. САЩ могат да използват санкции, за да изключат държава или компания от доларовата система. И тъй като това е глобалната валута, санкциите достигат целия свят. Просто попитайте Иран или руските олигарси, които Америка взе на прицел. Въпреки че много чуждестранни режими негодуват от силата на долара, никоя друга държава няма валута, която предизвиква същото уважение.

Реакцията на САЩ на коронавируса може да изпита вярата на света в долара. Току-що прокараният пакет от стимули за 2 трлн. долара означава, че националният дълг на САЩ, който вече рязко нарасна през годините на Тръмп, ще се увеличи още повече. Междувременно балансът на Федералния резерв също се разширява значително, тъй като централната банка купува не само ДЦК, но и корпоративен дълг. Ако страна от „Третия свят“ се държеше така, мъдрите глави във Вашингтон щяха да предупреждават, че дебне криза.

Вероятно има риск дори американската валута в крайна сметка да загуби доверието на света. Масло в огъня наливат неразумните приказки на изтъкнати американски политици, че Америка трябва да просрочи дълга си, държан от Китай, като наказание за Covid-19. В полза на САЩ е фактът, че всички алтернативи на долара все още изглеждат по-зле. Пандемията предизвика опасения от нова евро криза, а Китай все още използва валутен контрол, опасявайки се от изтичане на средства на китайските спестители в чужбина. Други афиширани алтернативи на долара - злато, биткоин - имат съществени недостатъци.

Девизът върху зелената валута е „На Бог се уповаваме“. Апетитът на света за долари връща реално посланието „На Америка се уповаваме“. Ако това доверие устои на коронавируса, ще устои и американското върховенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Забравил си един основен съюзник на САЩ , това е .?.?.?. русия. След кримската война русия е в немилост в Европа. Единственият съюзник който царя намира това са САЩ. Те позволяват на русия да отнеме от Китай огромни територии в дале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
"...индийци, като подбират само каймака."https://***.youtube.com/watch?v=0AxyTMQleDYПОЧЕМУ ИНДУСЫ КАКАЮТ НА УЛИЦЕ в США? ЗАЧЕееМ? Жизнь в США и Канаде минусыАйде на каймака , *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"САЩ пистоянно се обновяват, виж дори структурата на емиграцията, преди е била основно европейци, сега е основно китайци и индийци, като подбират само каймака."Хахаха... абе ти верно си поне триесе години изостанал ... де живееш бе , мислех , че си *** на хранилка , да те ъпдейтват поне веднъж месечно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Всъщност, ако измерваш спрямо номер 2, то същите са с много лоша демография, ужасно застаряващи и с много ниска раждаемост. Номер 1 имат демиграфия, каквато поискат, те просто си избират кой да пуснат от опашката. А при номер 2 никой не иска да ходи.Петродоларите са само една част, света се движи от иновациите и технологиите, а къде се случват те? :) Да, има много примери за рухнали империи. Но всичките са от самозабравили се диктатори. САЩ пистоянно се обновяват, виж дори структурата на емиграцията, преди е била основно европейци, сега е основно китайци и индийци, като подбират само каймака. Когато има синергия между всички, без значение на раса, пол и сексуална ориентация, няма какво да бутне кулата. САЩ отдавна не е класическата държава, а е привлекателна точка за всеки, който има акъл и дyпе.Докато това е така, ще са номер 1.Като при фирмите - без хората вътре са само имена.Между другото - виждаш ли, можеш и нормално да разговаряш, че да тече приятно темата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
"Затова Запада победи СССР, защото единия съю се основаваше а робство, а дргия на свобода,равноправие и уважение."Гениално ... туй Стовенчо ли ти го пошъпна на ухото ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
korn
преди 4 години
САЩ не са много пред номер две, в много неща, даже са номер две. Но силата на САЩ е в съюзниците които има. Със САЩ са ЕС, Австралия, Канада, Япония, Швейцария, Норвегия, Турция, Израел, СА и други по малки играчи. САЩ винаги се грижи за своите съюзници и в много от тези държави хората живеят по добри от самите американци.САЩ винаги са отпред на фронтовата линия и вършат черната работа Всеки от съюзниците може да наруши санкциите които САЩ налага на други, но не го прави защото като си направи сметката,разбира че със американците е по добре. Кои са съюзниците на Китай? Какво може да ти предложи Китай? Или Русия-кои са съюзниците наРусия,как живеят хората там? Кои държави са в Евроазийския съюз? Затова Запада победи СССР, защото единия съю се основаваше а робство, а дргия на свобода,равноправие и уважение. Но китайците не са като руснаците, а са практични и мъдри хора, така че едва ли ще се впуснат в безсмислена война. По вероятно е да сключи сделка и примирие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
От номер 1 до 1945 г сега е на 5 позиция,това е животът суров и куров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Хихихихи ..... отдавна не бял чувал тази измислица петродолар. Как се котира спрямо еврото? .... и земята е плоска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Че какво и е на лирата сега? Давам ти долар за лира. Съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
mariata
преди 4 години
Аз съм напълно съгласен с доводите ти.ОБАЧЕисторията винаги се повтаря. Вечно царство няма. И Египет и Вавилон са били велики. Да не говорим за Рим - Рим е притежавал в голяма степен от нещата, които са типични и за САЩ, но е бил изяден отвътре и превзет от варварите.И аз мисля, че САЩ и USD все още са номер 1 и много пред номер 2. Но разликата все по-бързо се топи. Номер 1 става твърде задлъжнял, а структурата на населението му се влошава както и сегрегацията му. Петродоларите стават все по-малко модерни, защото петролът губи все по осезаемо позиции. Златото им в ФН май е в голям процент волфрам. Изнесоха производството в Китай, но трудно ще си го приберат обратно - и те като западноевропейците се оттучиха от индустриален и селскостопански труд.И все пак не вярвам следващите 2-3 години да загубят номер 1, но след 5 или 10 не се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още