IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на централните банки с пандемията може да прерасне в безкрайна война

Социалните, политическите и икономическите последици от „приспиването“ на икономиките за продължителен период от време могат да се задълбочат

08:15 | 20.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Фед купи около 4 трлн. долара държавни облигации, за да намали разходите по заемите, и използва други средства, за да запази пазарите и да намали проблемните ипотеки в балансите на кредиторите. Вече неизползваните мерки, които спомогнаха за запазване на работните места и подкрепиха растежа, трябваше да бъдат „изключителни“. Шокът от коронавируса обаче изтласква границите допълнително.

Какво е необходимо 

Последствията за някои европейски икономики, по-специално за Италия, са толкова тежки, че анализаторите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да използва значителна част от капацитета си, за да спаси положението. Един от начините би бил политиците да се съгласят да поставят Италия или евентуално целия валутен съюз в спешна програма, която да позволи на ЕЦБ да финансира националните дългове по схема, известна като Окончателни парични трансакции (ОПТ).

Според анализатора Салман Ахмед от Lombard Odier Investment Managers, веднъж активирана, ОПТ схемата ще остане завинаги.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в четвъртък, че нейната „гъвкава” Пандемична програма за спешни покупки е по-добро средство за настоящата ситуация от ОПТ, неизползвана в предишната криза.

Фед затвори различните спешни и „спасителни” програми, които стартира, за да се справи с кризата през 2007—2009 г., надявайки се този път да избегне някакви трайни ангажименти. Без ваксина или ефективно овладяване на вируса обаче централните банки вероятно ще продължат да действат, като това ще се окаже едва началото на един дълъг процес.

Фед, който помогна на финансовите институции в последната криза, вече купува корпоративни облигации, отпуска заеми на щатските власти и се съгласява да финансира до 95% от банковите заеми на хиляди предприятия. Още преди да стартират, програмите на банките вече са разширени, за да достигнат до по-рискови кредитополучатели, включително някои понижени до „паднал ангел“ корпорации, по-малки градове и окръзи.

Всички тези промени разчитат на покриващ загубите капитал от Министерството на финансите, чиито дългове Фед обеща да закупи.

Дългът на частния сектор в САЩ възлиза на около 32 трлн. долара в края на миналата година, докато дългът на федералното правителство е около 24 трлн. долара в сравнение с БВП за 2019 г. от 21,7 трлн. долара. Числата са големи, каквито са и обещанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
Ленин успя да победи капитализма само на 1/6 от земното кълбо. обаче ФЕД и другите централни банки, май ще успеят поне на 90%. тактически може би е единственото възможно решение за да се спаси световната икономика от верижна реакция на колапс, спиране на истерията и т.н. но стратегически това означава, че света преминава в друг стадий на развитие, не знам дали да го нарека социализъм, или държавен капитализъм, или партийно контролирана пазарна система. но във всеки случай не е свободна пазарна икономика, няма я невидимата ръка на пазара и човешката предприемчивост.политически партии решават къде да спасяват, да инвестират, какво да оживее и кое не. не вярвам тази нова система да успее дълго, защото стои на глинени крака. но във всеки случай предстоят гигантски турбуленции, ако не са започнали вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още