IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължат ли инвеститорите да вярват в Дядо Коледа?

В следващите дни ще разберем доколко омикрон вариантът помрачава настроенията на финансовите пазари и през 2022 г.

09:11 | 03.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Новата година започна, но, уви, нейното начало не можа да се отърси от омикрон варианта на коронавируса. Новият вариант предизвика немалко проблеми за финансовите пазари и икономиките по света през миналия декември, когато редица страни отново затегнаха мерките в опит да ограничат разпространението на заразата. Това обаче не попречи традиционното „рали на Дядо Коледа“ - период, включващ последните търговски дни от миналата и първите няколко от новата година – да се случи. Въпросът сега е ще продължат ли инвеститорите да вярват в Дядо Коледа и в първите дни на 2022 г.?

В понеделник ще се състои първата редовна търговска сесия за Wall Street от началото на новата година, както и за някои европейски борси. Тази в Токио, Япония, все още няма да работи, но борсите в Шанхай и Хонконг отново ще посрещнат нетърпеливите инвеститори. Освен това малко по малко сушата от макроикономически данни ще бъде запълнена с важни статистики тази седмица.

Ето и какво конкретно ще следим през следващите дни

В понеделник ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките за Индия, Япония, Китай, Испания, Италия, Германия, както и за цялата еврозона. Освен това ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно през ноември 2021 г. в Хонконг. В Индия ще излязат данните за вноса и износа на страната. В Южна Корея ще стане ясно колко е поскъпнал животът и какво е нивото на безработицата. Друго важно събитие в Азиатско-Тихоокеанския регион е решението на Австралийската централна банка за лихвените равнища през януари 2022 г.

Във вторник данните отново ще са основно от Стария континент – ще бъдат публикувани статистиките за търговията на дребно в Германия, за инфлацията в Швейцария и Франция, като се очакват и данни за нивото на безработицата в Германия и Испания. Във Великобритания и САЩ ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките, а Английската централна банка ще изведе данни и за кредитите на частния сектор, по-конкретно на домакинствата. Важно и дългоочаквано събитие на 4 януари ще бъде срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

На последното си заседание на 2 декември 2021 г. от ОПЕК+ решиха да се придържат към плана си за допълнителни 400 хил. барела дневно и през януари. Очакванията са от картела отново да предприемат същата стъпка и да не направят промяна. "Към момента не съм чул за никакви ходове за промяна на курса", каза източник от ОПЕК+, цитиран от Ройтерс. Други двама източници от ОПЕК+, както и руски източник, свързан с петрола, също потвърждават, че не се очакват промени по сделката.

В сряда ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в услугите в еврозоната, в т.ч. в Италия, Испания, Франция, Германия. В Испания ще има данни за потребителското доверие, а в Италия – за нивото на инфлацията. В сряда ще бъдат публикувани традиционните статистики за щатските запаси от суров петрол, които обичайно раздвижват пазарите и често определят настроението на инвеститорите и за следващия ден.

На следващия ден ще стане ясно с колко са поскъпнали стоките в производството, както и каква е инфлацията в Германия, Бразилия и в района на Токио, Япония. В САЩ се очакват редовните седмични данни за новопостъпилите и продължаващите заявления за помощи при безработица.

В последния търговски ден от седмицата отново на фокус ще е Европа. В петък ще има данни за продажбите на дребно, за инфлацията, потребителското доверие, бизнес климата, както и за очакванията на потребители за увеличаването на цените на Стария континент. Във Великобритания се очаква индексът на мениджърите по поръчките в строителството, докато от другата страна на океана и по-конкретно в Канада ще стане ясно какво е нивото на безработица и на заетост през декември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още