IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискове дебнат отвсякъде: за пазарите предстоят трудни времена

Инвеститорите са в очакване на две различни реакции към бързото покачване на цените на двете големи банки в Европа - АЦБ и ЕЦБ

08:14 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Английската централна банка в Лондон. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Сградата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Bloomberg L.P.

Вероятно ситуацията на финансовите пазари ще остане неспокойна: Не само очакванията за първо повишение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ още през март и спекулациите за по-нататъшния ход на паричната му политика са движеща сила за инвеститорите. Опасенията, че силно заразният омикрон вариант на коронавируса ще отслаби икономиката повече от очакваното, както и ескалацията на кризата между Русия и Запада в Украйна, също предизвикват колебания в цените на акциите. В резултат на това стратезите очакват водещите борсови индекси да отбележат нови слаби седмици.

„Обратът в лихвената политика подхранва опасенията на инвеститорите, особено в комбинация с геополитическите рискове и коронавируса, а волатилността на фондовия пазар вероятно ще остане висока", обобщава Свен Щрайбел, анализатор в DZ Bank, цитиран от Handelsblatt. Водещият германски индекс Dax загуби два процента през изминалата седмица и отбеляза третата си поредна седмична загуба.

Това е най-дългата серия от загуби от повече от четири месеца. През миналата седмица волатилността се увеличи с почти две трети в сравнение с колебанията от началото на годината и сега възлиза на 34%.

 

 

Европейските индекси също се понижиха. Изненадващо силният спад от 0,7% на германския брутен вътрешен продукт през четвъртото тримесечие развали настроението на инвеститорите в края на седмицата. Те се опасяват, че германската икономика би могла да продължи да страда от затрудненията, свързани с коронавируса и материалите. Икономистите обаче смятат, че има голяма вероятност икономиката да се възстанови в известна степен през първото тримесечие.

В САЩ широкият барометър S&P 500 и технологичният индекс Nasdaq също отбелязаха силни възходи и спадове. Въпреки това, благодарение на положителния петък, и двата индекса отбелязаха лек седмичен ръст. Притесненията, свързани с лихвените проценти, бяха смесени с надеждите за много добри бизнес резултати през четвъртото тримесечие на 2021 г., например от Apple и Visa.

По-конкретни спекулации около степента на първата стъпка за повишаване на лихвите в САЩ през март

Дори и след по-конкретния сигнал на Фед за повишаване на лихвените проценти преди няколко дни несигурността относно развитието на лихвените проценти остава висока. Особено като се има предвид, че инфлацията в САЩ напоследък е висока и достига седем процента. Според стратезите председателят на Фед Джером Пауъл е оставил много отворени въпроси и по този начин е създал място за спекулации.

Сега пазарът очаква поне четири повишения на лихвените проценти през тази година. Освен времето на първото повишение на лихвите вече има и по-конкретни спекулации за неговия размер. В интервю за Financial Times ръководителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик говори за възможността за повишаване на лихвения процент с 0,5 процентни пункта през март, ако е необходима „малко по-агресивна стъпка за укротяване на инфлацията“.
Освен това централната банка вероятно иска да свие баланса си от лятото нататък, като не изкупува в същия обем падежиращи държавни облигации в портфейла си.

Две важни заседания на централни банки - АЦБ и ЕЦБ

Тази седмица предстои Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземат решения за лихвените проценти. Крайният резултат от заседанията на финансовите институции ще покаже отговора на банкерите към рекордно високата инфлация. Очакванията са техните решения да очертаят значително различаващите се пътища, които регулаторите ще изберат, за да се справят с ускоряващата се инфлация, пише Bloomberg.

И докато изглежда, че АЦБ е напът да предприеме второ поредно лихвено повишение за пръв път от 2004 г. насам, то ситуацията във Франкфурт няма да е толкова екстатична.

АЦБ може да повиши основния лихвен процент до 0,5% (увеличение от 0,25 процентни пункта), което ще даде възможност на представителите на банката да започнат да освобождават притежанията си на облигации.

„Очакваме АЦБ отново да увеличи лихвите през февруари, скоро след декемврийското повишение. И все пак очакваното от пазарите затягане [на паричната политика] изглежда преувеличено. ЕЦБ ще е упорита и очакваме Лагард да отхвърли очакванията за повишения през тази година“, каза главният икономист за Европа Джейми Ръш, цитиран от Bloomberg.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е ускорила до 30-годишен връх през декември 2021 г., след като по-високите цени на енергията, възобновеното високо търсене и проблемите с доставките са продължили да вдигат потребителските цени.

Инфлацията е достигнала 5,4% на годишна база, което е най-високото ниво от март 1992 г. За сравнение - през ноември показателят се равняваше на 5,1%, което е 10-годишен връх. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение до 5,2%.

Прогнозите са покачването на цените в Обединеното кралство да достигне своя връх през следващото тримесечие и да започне да се успокоява през третото, но инфлацията няма да достигне целевото равнище от 2% на АЦБ по-рано от юни 2023 г., показват резултатите от проучване на Ройтерс. Това увеличава натиска върху регулатора за покачване на лихвите.

Медианните прогнози за инфлацията са през първото и второто тримесечие тя да достигне съответно 5,2% и 5,5%. За сравнение - прогнозите от декемврийското проучване бяха за съответно 4,7% и 4,6% инфлационно равнище.

"Инфлацията изненадващо се ускори отново и има вероятност това допълнително да изкуши централните банкери да увеличат лихвите за втори пореден път през февруари", каза Джеймс Смит от ING, цитиран от Ройтерс.

Пазарите смятат, че има 85% шанс лихвата да бъде повишена до 0,5% през следващия месец.

От банката Goldman Sachs Group Inc. прогнозират поредица от лихвени повишения от АЦБ през 2022 г. Ако те се случат, това би било най-бързото затягане на паричната политика от четвърт век насам, съобщи Bloomberg.

イギリス イギリス

Източник: Bloomberg

"Очакваме АЦБ да повишава лихвите на всяко заседание до май, за да покаже, че комисията по парична политика е сериозна за достигането на целевото равнище на инфлацията“, написаха в бележка икономистите от банката, заедно със Стефан Бол.

Този момент на затягане на паричната политика обаче изглежда далеч за ЕЦБ и гуверньора й Кристин Лагард. Това се потвърди и от изказванията на представители на банката минлата седмица, когато членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус заяви, че към момента промени не се предвиждат. „Няма нужда ЕЦБ из основи да променя своите оценки за инфлационните перспективи или да ускори затягането на паричната си политика“, смята Шимкус.

Според него инфлацията на Стария континент не може да се сравнява с тази в САЩ или други страни, защото „икономическата ситуция е различна“. Това означава, че лихвените повишения са далеч от това да присъстват в плановете на ЕЦБ за 2022 г.

Затова и не е изненадващо, че повечето инвеститори смятат, че има малък шанс регулаторът да промени посоката на политиката си.

Инфлацията също ще бъде във фокуса на вниманието в Европа през следващата седмица

Инфлацията отново ще бъде в центъра на вниманието в Европа през следващата седмица. В понеделник и сряда ще бъдат публикувани данните за инфлацията в Германия и в Европа за януари. 

„Ако базовите ефекти, като например прекратяването на временното намаление на ДДС в Германия, не доведат до очакваното чувствително понижение на инфлацията в еврозоната, ЕЦБ ще бъде подложена на още по-голям натиск да действа", казва Робърт Грайл, главен инвестиционен стратег в Bank Merck Finck: "Колкото по-упорито остава нивото на инфлацията около 5%, толкова повече нараства натискът върху централната банка да действа". Въпреки това експертите очакват инфлацията да спадне до 4,3 и 4,4% на годишна база през януари.

Продължаващата словесна размяна на удари между Русия и основните западни сили по отношение на Украйна също е обезпокоителна. Конфликтът може да предизвика нови вълни от продажби, опасява се Франк Волгемут, анализатор в National-Bank в Есен: „Насилствена промяна на границата би предизвикала силни реакции както в политически план, така и на фондовите пазари“. От икономическа гледна точка той очаква по-нататъшно значително увеличение на цените на енергоносителите в краткосрочен план, което ще доведе до по-нататъшно нарастване на инфлацията.

Продължава и сезонът на отчетите 

Сред компаниите от Dax акциите на Henkel претърпяха най-голямата си дневна загуба от три години насам в петък, като се обезцениха с десет процента след разочароващи прогнози. Производителят на потребителски стоки очаква органичен ръст на продажбите от два до четири процента през тази година, което е под средносрочната и дългосрочната прогноза от три до четири процента.

За разлика от тях акциите на биотехнологичната компания Sartorius се повишиха. Инвеститорите приветстваха повишението на рейтинга на акциите до "купувай" от страна на Société Générale след добрите данни.

През следващата седмица други големи компании ще представят своите данни: В САЩ компанията майка на Google Alphabet, Meta Platforms, AbbVie, производителят на автомобили Ford и T-Mobile US, американското мобилно дъщерно дружество на Deutsche Telekom, ще представят тримесечни резултати. Сред Dax счетоводните си книги ще отвори производителят на чипове Infineon.

Ето какво конкретно ще следим през настоящата седмица:

В понеделник ще стане ясно какво е покачването на цените в Испания и Германия, а в Германия ще има данни и за ценовия индекс на вноса през декември.

В Япония ще стане ясно какво е нивото на безработица, както и съотношението между заявленията за работа и реалните работни места, докато в съседна Южна Корея ще бъде публикуван докладът за търговския баланс. В Страната на Изгряващото слънце се очаква и индексът на мениджърите по поръчките в производството. На Стария континент ще има данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните-членки.

Австралия ще вземе решение за лихвения процент през февруари, а заедно с това ще има данни за продажбите на дребно в страната. В Южна Корея, Китай, Сингапур и Хонконг ще се празнува Нова година.

Очаква се изказване на председателя на Фед за Канзас Сити Естер Джордж.

Във вторник празненствата по случай Нова година ще продължат в някои азиатски страни. В Европа ще бъдат публикувани данните за безработицата, както и индексът на мениджърите по поръчките в производствот. Същият се очаква и във Великобритания. В Обединеното кралство ще има данни за одобрените и отпуснатите ипотечни заеми и за цените на жилищата през януари, докато Германия ще публикува данни за продажбите на дребно през декември, заедно с Швейцария, и за нивото на безработица през януари. В същия ден ще стане ясно какво е покачването на цените във Франция.

От другата страна на океана, и по-точно в САЩ, ще има данни за свободните работни места и за индекса на мениждърите по поръчките в приозводството. Канада ще обяви с колко се е разширил БВП през ноември. Гуверньорът на централната банка на Австралия Филип Лоу ще направи изказване.

世界の銀行 世界の銀行

Източник: Bloomberg

В сряда ще стане ясно каква е инфлацията на Стария континент през януари, а в САЩ ще има данни за пазара на труда извън стопанския сектор и за запасите от петрол. Канада ще публикува статистиката за разрешителните за строеж, а същият ден ще има изказване на гуверньора на централната банка на страната Тиф Маклъм.

В Япония ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в услугите за януари.

На следващия ден във Великобритания ще има данни за индекса на мениджърите по поръчките в услугите за януари, за фабричните поръчки през декември, както и за инфлацията. В същия ден АЦБ ще вземе решение за лихвения процент. В Европа ще бъде публикувана статистиката за продажбите на дребно през декември и за производствените цени през същия месец. Очакват се и данните за индекса на мениджърите по поръчките в услугите и общия индекс, обединяващ данните за различните сектори, за януари. ЕЦБ ще вземе решение за паричната си политика.

В САЩ ще бъдат публикувани традиционните данни на министерството на труда за моблите за помощи при безработица. Ще стане ясно каква е потребителската инфлация в Южна Корея.

Седмицата ще приключи с фабричните поръчки в Германия и промишленото производство на Франция. В петък ще стане ясно каква е безработицата в Испания и какво е нивото на потребителското доверие в страната. В същия ден ще има данни за продажбите на дребно в еврозоната, за безработицата и за индекса на мениджърите по поръчките в строителството във Великобритания. Заместник-гуверньорът на АЦБ Бен Бродбент ще направи изказване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още