IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолстрийт не вижда светлина в тунела

Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите, а това не е капитализъм, коментира Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

10:07 | 13.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: _PaulS_, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман. Снимка: _PaulS_, лиценз: CreativeCommons

Банкерите и трейдърите на Уолстрийт, изправени пред демонстрантите, които вече четвърта седмица живеят на палатки насред финансовия център на Ню Йорк, твърдят, че са ядосани, но по съвсем други причини, пише Bloomberg.

Краят на ерата на спадове и разочарования за финансовия сектор може и да не настъпи с години. Това е мнението на повече от двадесет банкери и инвеститори, интервюирани на фона на протестите на Уолстрийт. Обвинявайки щатското правителство във вмешателства и организирането на лов на вещици, те изтъкват липсата на задоволителна глобална стабилност, ливъридж и апетит за рискови активи като причини за инвестиционната апатия въпреки привлекателно ниските цени на акциите.

„Не мисля, че моментът е добър за правене на пари. Сега е време за оцеляване“, казва Чарлз Стивънсън, президент на хедж фонда Navigator Group и президент на Борда на директорите на 740 Park Ave - сградата, в която живеят председателят на Blackstone Group LP Стивън Шварцмън и изпълнителният директор на CIT Group Джон Тейн. Сградата е една от мишените на протестиращите.

„Бъдещето няма да е като миналото, което познаваме“, казва Стивънсън. „От това блато няма изход.“

Анемичната глобална икономика, европейската дългова криза, щатската безработица, застинала малко над 9% и замиращите фондови пазари охлаждат еуфорията, обхванала Уолстрийт през 2009 г., когато секторът се радваше на рекордни печалби, твърдо убеден, че финансовите проблеми са останали в историята.

Подкрепата на спасителния план за щатските банки на стойност 700 млрд. долара, осигурени от данъкоплатците, както и на извънредното финансиране на стойност 1,2 трлн. долара от страна на Федералния резерв (Фед), отдавна е изчерпана и следващата седмица Goldman Sachs вероятно ще отчете своето второ тримесечие на загуби от 1999 г. насам, когато компанията стана публична, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

„Финансов балон“

„Те няма да изкарат парите, които искаха“, казва Уилям Хамбрехт, председател на базираната в Сан Франциско WR Hambrecht & Co. “Не съм сигурен, че хората наистина осъзнават факта, че това, което преживяхме, беше спукването на истински финансов балон“.

Новите правила на Базелския комитет за банков надзор (BCBS) предвиждат удвояване на изискванията за капиталова адекватност на банките. Освен това фиксираните приходи на банките могат да се понижат с 25%, ако бъде приет вариант на правилото Волкър, забраняващ търговията за сметка на клиенти, твърди Брад Хинтс, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co.

Ливъриджът на редица банки, включително Goldman Sachs и UBS, е паднал наполовина, докато според изследване на Morgan Stanley новите регулации могат да понижат възвращаемостта от търговията с акции с между 4 и 6 процентни пункта.

Новите правила са резултат от политиката на „популистката администрация във Вашингтон“, казва инвеститорът Уилбърт Рос. Джон Фелан, съосновател на базирания в Ню Йорк MSD Capital LP фонд, управляващ активи за милиардера Майкъл Дел, заявява, че „цялата капиталистическа система е поставена под въпрос“.

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 2
madcow
преди 12 години
Ако тогава сме били на 4-то място по овце, сега сме на първо!БВП на България за 2011 е $52 млрд, но по PPP сме $100 млрд. Интересно ми е откъде взимаш цифрата $46,7 млрд за 89-та? По коя методология е смятана? Данните откъде са?Второ, държавният дълг от $12 млрд са $12 млрд изпапкани от Гоце, Боце и Цеце, а частен дълг от $50 млрд значи $50 млрд долара внесен капитал за развиване на бизнес. Капиталиста ако ще да прави сметката, парите си ги е изработил и си ги рискува, а държавата какво рискува? Като и трябват пари, идва милицията и пистолет до главата събира данъци.А тези протести са пълна глупост. Седят пред офиси на работници, вместо да висят във Вашингтон, където г-н Обама печата пари, т.е. харчи парите точно на същите будали! И виновни, разбира се, икономистите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 12 години
Не ми се водят политически спорове, особено с несъстоятелни съждения и изтъркани клишета. Аз мога да коментирам цифри, защото те са обект на изследванията на икономиката. Ето цифри:1. БВП на НРБ за последната (най-лоша в икономически план) година - 1989: 46.7 млрд. USD. Брутен външен дълг за същата година: 12.2 млрд. USD. Вземания от (дългове на) други страни: 2.6 млрд. USD. Златен резерв: 300 млн. USD.2. Очакван (РЕКОРДЕН) БВП на България за 2011 г.: 38 млрд. Евро. Брутен външен дълг на България към 01.08.2011 г.: 36 млрд. Евро. Взимания от други страни: ????, Златен резерв: ????Ето някои показатели за 1989 г. на България (на глава от населението):- първо място в света по калцинирана сода, син камък, електрокари и мотокари- второ място по тютюн- трето място по слънчоглед, ябълки, кафяви и лигнитни въглища- четвърто място по пшеница, азотни торове, вълнени прежди, памучни прежди- шесто място по сярна киселина, брой на овце и вълнаНякой ако знае, нека сподели днес къде сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Бре то CoCom си беше точно като OPEC , картел, надуват цените до безобразие и само в "твърда валута" , пък уж били пазарни отношенията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Абе странно как не може да фалира, като при нас стана тамън два пъти - 70-те и 80-те.Явно въобще не си разбрал тоя "фундамент" на икономиката ни - индустриални продукти, които никой не иска, на цени, на които никой няма да ги купи, за които ползвахме вносни материали (понеже нямаме ни петрол, ни качествени въглища, ни желязо)... Май почваш да забравяш защо 89-та бяхте изхвърлени от властта - заради липсата на каквито и да е стоки, които "богатия" и "проспериращ" български народ не можеше да си купи отникъде...Комунизмът и социализмът е обречен от фундамента си - плановото производство. Не може да се произвежда продукция без хора, които да умеят да произвеждат, а такива хора няма как да се появят докато биват наказвани за глупостта на другите. В частност спасяването на банките си е чисто чисто планово производство и ефекта всички много добре го виждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Крахът на световната икономика е неизбежен Централните банки са все по-отчаяни пред лицето на най-острата криза от раждането на финансовата глобализация насам. Мерки за значително намаляване на междубанковите лихви ще се провалят, защото монетарната политика не може да се справи с фундаменталния проблем, предизвикал кризата. Ситуацията е катастрофална и тя реално не може да бъде спасена. От макроикономическа гледна точка всичко е ясно - предстои колапс на САЩ. Грийнспан и Сорос: Задават се още лоши новини за САЩ. Крупният американски финансист и филантроп Джордж Сорос заяви, че икономиката на САЩ се намира на прага на много сериозни корекции".Тотално разпродаване на Уолстрийт, кризата се задълбочава. Облигационните продукти като ценни книжа, обезпечени с ипотеки и дългови облигации, загубиха цената си от началото на кризата през лятото, когато рекорден брой американци спряха да плащат ипотеките си. Много от тези финансови продукти сега на практика са непродаваеми. Ипотечната криза ще се задълбочи. Броят на американците, които няма да могат да платят ипотечните си кредити, ще се увеличи значително. Пазарът на рисковите имотни заеми в Америка е в особено тежко състояние - един от осем кредитополучатели е престанал да обслужва платежните вноски. С времето опасността десетки хиляди американци да останат на улицата става все по-реална. САЩ вървят към рецесия. Наближава Втората Велика Депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Стратегическата слабост на американската икономика не се е променила - ръстът й не може да компенсира нарастването на дълговете. Това е инфлация. Но в САЩ е още по-лошо, защото инфлацията е почти два пъти по-висока от нормалната доходност на вложения в САЩ капитал. По този начин САЩ пълзят към стагфлацията, т.е. отсъствие на ръст, съпровождан от инфлация. Това не може да издържи нито една икономика в света. Фалитът на САЩ е неизбежен.Доларът вече се поддържа изкуствено. Огромен ръст на американския общ дълг. САЩ са на прага на нова рецесия, която ще е по-унищожителна от 30-те години. САЩ е в центъра на глобализираната световна икономика и действа като прахосмукачка, която изсмуква капитали от света. Войната в Ирак и ураганите и торнадата показаха границите на виртуалната американска икономика. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Вече не може да се спаси нещо като САЩ, чийто общ дълг е 38 трилиона долара. САЩ навлизат в хиперинфлация, която нищо не може да спре, и влагането в доларови активи или долари става крайно рисковано. В определен момент САЩ ще обявят фалит и горко на онези, които държат в тази страна своите активи. Това е краят не само на американската, а и на световната финансова система. Реално на 11 септември правителството на САЩ обяви default, т.е. фалит. Направи го по доста оригинален начин, според принципа "на който имам да давам, му прощавам".Красимир Иванджийски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Bullshit, колега! Комунизмът не може да фалира, защото при него няма стоково-парични отношения! Това, ако разбира се се интересуваш... :) Онова, което вероятно визираш, нито беше комунизъм, нито пък чак толкова фалирало, щом още се драчат за кокалите му тук-там... :lol:Откритието, което е направил Стиглиц, ние го видяхме пред очите си още през 90-те, когато се проведе т.н. преход към пазаено стопанство. Пладнешкият грабеж, маскиран със софизма "неолиберализъм" унищожаваше фундамента на икономиката ни, а американците кимаха одобрително. Сега и те се чудят от къде им дойде... :)Остава ни утехата, че живеем в интересно време и ще наблюдаваме процеси, за които само сме чели в учебниците. На някои изобщо няма да им хареса това, което ще видят... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
jimaru
преди 12 години
"Свръх развития капитализъм ще се трансформира в комунизъм" - твърдеше чичко Маркс. И се оказа прав.А комунизма води до фалит - това вече го научихме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Ха! Стиглиц най-накрая откри топлата вода. Ами много ясно, че не е капитализъм. Капитализъм е когато инвестираш, спекулираш и в крайна сметка НОСИШ отговорност за СОБСТВЕНИТЕ си пари. Когато правиш това с ЧУЖДИ пари, няма как да е капитализъм. Т.е. формулата е:ЛИВЪРИДЖ = СОЦИАЛИЗЪМДа ама има прекалено много хора, които се мислят за по-умни от другите и смятат, че по-добре могат да управляват техните пари. Като се почне от политиците, мине се през банкерите и се стигне до разните трейдъри. И нищо чудно че те (политиците и банкерите) действат в един отбор. Политиците, чрез масивно данъчно и осигурително бреме, изземват пари от реалната икономика и ги дават на банкерите и трейдърите да ги "управляват". Чудесна симбиоза! За тях обаче (политиците и банкерите). За останалите, които произвеждат реалните блага, това са само едни *** и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още