IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиите на мизерията

Европейските лидери все още подкрепят бюджетните икономии, които се оказаха пълен провал, коментира Нобеловият лауреат Пол Кругман

16:11 | 20.02.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Икономиите на мизерията

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) потвърди това, което всички очакваха – повечето европейски икономики се свиват. При това засегнати са икономики, които все още не са се възстановили напълно от последната рецесия.

Въпреки че това все още не е официална рецесия, единственият адекватен въпрос който може да си зададем е колко дълбок ще се окаже този икономически спад, пише в коментар за New York Times Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика.

Въпреки всички проблеми в САЩ, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната най-сетне надхвърли нивата отпреди кризата. БВП на Европа обаче все още е под този праг. При това, някои европейски страни преживяват икономически несгоди, сходни с тези от дните на Голямата депресия.

Икономиките на Гърция и Ирландия са се свили с двуцифрен процент, безработните в Испания са над 23%, а спадът във Великобритания вече продължава по-дълго от този през 30-те години.

Още по-лошото е, че европейските лидери все още подкрепят икономическата доктрина, довела до тази катастрофа, посочва Кругман.

Нещата можеше да не са толкова зле. Гърция щеше да има сериозни неприятности независимо от провежданата политика. В по-малка степен същото важи и за други страни от периферията на еврозоната. Европейските лидери обаче се постараха ситуацията да се влоши доста повече от необходимото, като подмениха рационалния икономически анализ с морални поучения, а уроците на историята - с фантазии.

В началото на 2010 г. политиката на тотални бюджетни икономии – ограничаването на правителствените разходи, дори с цената на висока безработица – се превърна в стандарт за европейските столици.

Според тази доктрина прекият негативен ефект от бюджетните съкращения върху безработицата трябваше да се компенсира от повишаването на „доверието“. С други думи бруталното орязване на бюджетните разходи трябваше да доведе до ръст на потреблението и инвестициите, докато страните, които не се придържат към тази политика страдат от изтичане на капитали и нарастване на цената на кредитирането.

Ако това ви звучи като една от идеите на Хърбърт Хувър (31-вият американски президент, оглавявал Белия дом от 1929 г. до 1933 г.), значи сте прави. Неговата икономическа теория е точно такава.

Сега обаче резултатите са точно такива, каквито са описани в анализите на три поколения икономисти и каквито можеше да очакваме, ако се бяхме поучили от историята.

Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 1
rogers
преди 12 години
този т.нар икономист Кругман трябва само да погледне Естония и да разбере че тотално бърка - тя има такъв растеж какъвто САЩ може само да сънува в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Да ама лихвата им не е наложена по пазарен начин. Представи си че произвеждаш хляб и семестойността ти е 1 лв за хляб обаче идва някакъв политик и ти казва вече ще продаваш хляба за 80 стотинки - и така цената на хляба официално става 80 стотинки ама напрактика го няма и не можеш да си го купиш за 80 стотинки щото никой не иска да работи на загуба. Тука е подобна ситуацията. Обаче си прав, че само с лихви не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
stdmv
преди 12 години
Според мен Обама се оказа много по-добър икономист от много професори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
Любен_Маринов
преди 12 години
Ето този начин на мислене е причина за сегашното положение..да не забравяме какво работеше Пол Кругман преди години..подкрепяше тези които харчеха повече отколкото имат или ще имат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
Ironhorse
преди 12 години
Хахаха,Пол и сие продължават да препоръчват метода на барон Мюнхаузен за излизане от вода, като се изтеглиш сам себе си за косата.Щом едно семейство не може да си позволи даден стандарт то свива разходите, а не взема кредити.Така трябва да постъпва и държавата, другото е кражба дали от бъдещите поколения или от други нации.Европа е поела по трудният, но правилен път за излизане от батака на кредитите.За САЩ не се притеснявам, Обама ще загуби изборите, ще дойде ястреб и след две войни са напред !Обаче хегемонията на долара е разклатена.Не е далече момента еврото да стане резервната валута в Света.Тогава Америка ще трябва да се напъне да измисли начин как да си връща дълговете към Китай !Не случайно преди месеци имаше изказване на зам. директор на Федерален резерв, какво ще стане ако кредиторите на САЩ си поискат парите ?Отговор: Да кажат къде, кога и ще им изпратим един кораб с парите (хартийки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
eldred
преди 12 години
Според теорията на Кругман Гърция досега трябваше да е първа по растеж в ЕС, ама нещо не се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
unicornblade
преди 12 години
Ти сам го каза : В америка като имаш лихви 0 процента да не би да са се скъсали от инвестиции?Следователно чрез лихви само не става, нужно е още нещо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
all_trader2
преди 12 години
Успокой топката и недей да даваш акъли за неща които не разбираш от много акъли и "умници " като вас България е на това дередже .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
rogers
преди 12 години
Не е работа на държавата да принуждава хората да не задържат пари - това се определя от лихвите - когато хората спестяват прекалено лихвите падат и други хора взимат заеми за да инвестират - елементарно е. В америка като имаш лихви 0 процента да не би да са се скъсали от инвестиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
С борда обаче в България неможе да има инфлация освен тази генерирана отвън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още