IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2012 - годината, през която живяхме на ръба

Най-големите рискове през 2013 г. са свързани със САЩ и Европа, коментира Джоузеф Стиглиц

09:25 | 10.01.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет. Снимка: Ройтерс

2012 г. се оказа толкова лоша, колкото и очаквах. Рецесията в Европа беше предвидимо (и очаквано) следствие от бюджетните икономии и плана за спасяване на еврото, който от самото начало беше обречен на провал, пише Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет, в коментар за ProjectSyndicate.

Анемичното възстановяване в САЩ, където растежът едва позволи създаването на нови работни места, беше очаквано следствие от политическите кавги в Вашингтон. Именно те попречиха на президента Барак Обама да прокара своя законопроект за стимулиране на заетостта и запратиха икономиката на страната към ръба на фискалната пропаст.

Двете основни изненади през годината бяха забавянето на развиващите се пазари, което се оказа малко по-рязко от очакваното и забележителните реформи, които бяха стартирани в Европа.

Като погледнем към 2013 г. най-големите рискове са свързани със САЩ и Европа. За разлика от тези два региона Китай притежава инструментите, ресурсите, стимулите и познанието, за да избегне евентуално твърдо икономическо приземяване. За разлика от западните страни политиците в Пекин не споделят и някои „летални идеи“ като тази за „икономическата експанзия чрез икономии“.

Китайците ясно разбират, че трябва да се фокусират по-скоро върху „качеството“ на растежа – като ребалансират икономиката си от износ към домашно потребление – отколкото върху фикс идеята за постигане на някакъв определен растеж на всяка цена.

Въпреки влошаващите се глобални икономически условия растеж от около 7% в Китай ще е достатъчен да задържи цените на суровините, а от това ще спечелят износителите от Африка и Латинска Америка. От друга страна третият кръг вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед) може също да подкрепи износителите, въпреки че едва ли ще окаже влияние върху растежа на щатската икономика.

С преизбирането на президента Барак Обама растежът в САЩ ще е сходен с този, който наблюдавахме през последните четири години.

Наченките на възстановяване в сектора на недвижимите имоти вероятно ще се окажат достатъчни, за да обезсърчат евентуални драматични изменения в досегашната политика, включително идеята за отписване на част от главницата на ипотечните облигации, при които оставащият дълг е по-голям от пазарната цена на имота. Но докато реалната (претеглена спрямо инфлацията) цена на жилищата в САЩ е все още с 40% под пазарния пик преди кризата, силно възстановяване на пазара на недвижими имоти (и тясно свързаната с него строителна индустрия) е малко вероятно.

Освен това разногласията между демократите и републиканците във Вашингтон ще гарантират, че Америка ще продължи с политиката на умерени икономии. Заетостта в публичния сектор сега е с около 600 хил. под нивата от преди кризата, докато ако растежът беше нормален, можеха да бъдат създадени 1,2 млн. работни места допълнително. Това означава, че дефицитът в заетостта е близо два милиона.

Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
Ми инфлацията бе байно Стиглиц. Инфлацията къде я забрави. Нали тя ще удари хората. Какъв растеж ти е нужен, някакъв конски бяг на икономиката.Нека минат няколко години, да се поизплатят дълговете, па тогава ще говорим за растеж и ново финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ами най-много (както някой каза, че е предсказала Ванга), "в Сирия да не остане камък върху камък". Това ще покаже, че Русия не е готова повече да отстъпва и ще отреже всички по-нататъшни такива мераци защото иначе рискува унищожение на целия свят. И така след Сирия даже няма да се стигне до сблъсък и между Китай и Япония, нито дори с Иран....И в тази връзка, има и още едно предсказание на Ванга, а именно, че Русия ще се възроди и ще стане световен водач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Пак мнение в десятката! Аз даже мисля, че ситуацията е доста натопорчена в посока на тезата ти - не съм млад, но не помня Русия някога да е струпвала толкова кораби от 4-те си флота на едно място, както сега при Сирия. Даже продължава да изпраща!Китай и Япония за сега само си играят на нерви, но на тях не им трябва много да се запукат.Ето и едно днешно заглавия от "Фокус":"Леон Панета предупреди министерството на отбраната на САЩ да се готви "за най-лошото"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Къде виждаш в България подобни предпоставки?... май на нас си ни харесва положението, ако съдим по спокойствието по улиците."------------------------В днешно време нещата се случват не само по улиците - има и интернет. От случки по улиците има нужда само в краен случай. Освен това ние бяхме по улиците, но и бяхме жестоко излъгани от тези, които мислехме за наши водачи. И затова сега не се доверяваме лесно. Та в крайна сметка, аз бих изтълкувал тишината по нашите улици като затишие пред буря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Лекарството е измислено, вервай ми! Някои части от него обаче са трудни за преглъщане от хора, на които сегашната система им е удобна ("удобна" е слабо казано) и затова ще трябва сериозен натиск за да бъдат тези хора заставени да не пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Изобщо не мога да ви разбера за какво спорите. Както правилно отбеляза Бойко Борисов, то ако имаше рецепта за излизане от кризата в Брюксел щяха да я знаят. Очевидно, че рецептата не я знаят нито в Брюксел, нито във Вашингтон. Остана да се обърнем към историята и да видим как е излизало човечеството от икономическите кризи до сега. Изходът е много ***. Или идва на власт другаря Ленин и казва "дългове ли, какви дългове", или идва на власт другаря Хитлер. Някой от вас замислял ли се е какво е станало с непосилните репарации, които е трябвало да изплаща Германия като победена страна в първата световна война. Много прпосто - Хитлер ги е изплатил много бързо във вид на куршуми, снаряди, авиационни бомби, торпеда, крилати и балистични ракети. Странен начин за излизане от криза. Бих казал, че в случая лекарството е по-страшно от самата болест. Но друго измислено за сега няма. Ако някой от вас го измисли - нека да кандидатства за Нобелова награда и аз ще съм първият, който ще го подкрепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Не четеш внимателно! Писал съм:"...Лидери се раждат в битки и изпитания..."Къде виждаш в България подобни предпоставки? хаха! Погледнато отстрани, май на нас си ни харесва положението, ако съдим по спокойствието по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Все едно от историк да чакате план за действие в текущата обстановка. Историята учи на нещо, но по правило нещата никога не се повтарят по същия начин. Както беше казал някой - не можеш два пъти да влезеш в една и съща река (втория път нещо ще се е променило).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А Стиглиц хубаво си признава накрая, че не вижда ясно в гадателски сфери така че няма какво изобщо да се вземат насериозно прогнозите му (доколкото има такива). Може да е отличен икономически изследовател, но до там стигат възможностите му - от него рецепти за изход не чакайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Лидери в момента могат да се появят само в Гърция, Испания, вероятно Франция."--------------------По тази логика лидери трябва да се появят не в някоя от тези страни а в България защото България е страната в най-лошо, най-безнадеждно и най-отчайващо положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още