IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Голямата рецесия се разпространи бързо извън САЩ?

Пълен синхрон в бизнес циклите може да се наблюдава дори при непълна икономическа интеграция между държавите, констатират икономисти

19:02 | 28.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Глобалната паника неминуемо доведе до Голямата рецесия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Глобалната паника неминуемо доведе до Голямата рецесия. Снимка: Ройтерс

Същността на изследването

Изследването на двамата професори хвърля поглед върху бизнес циклите и подчертава уязвимите факторите, които предизвикаха глобалната паника през 2008 г., а именно - затегнатото кредитиране, нулевите номинални лихвени проценти, блокираните инструменти на фискалната политика и увеличаването на икономическата интеграция.

Свиването на активността във финансовия сектор не може да обясни напълно еднаквите движения в бизнес циклите

Ако разберем движенията в този сектор в международен мащаб, ще ни се изяснят факторите, довели до Глобалната рецесия. САЩ пострада от спукването на имотния балон и от недостатъците на финансовия си сектор. Другите страни обаче имаха добра финансова система и не претърпяха спад в имотния сектор. Защо тогава вътрешният шок за американската икономика прерасна в световна рецесия? Финансовите шокове се пренесоха извън пределите на САЩ, като се отразиха негативно на кредитния процес в другите страни.

Наистина, това изигра съществена роля, но не може да обясни силната връзка в движението на бизнес циклите поради поне две причини. Първо, според емпиричните данни кредитната активност не се сви толкова забележимо в другите страни в сравнение със САЩ.

Кредитирането в частния сектор в САЩ се сви през 2009 г., докато в другите страни активността остана на същото ниво за периода. В противоположна посока се разви жилищното кредитиране. То спадна рязко в САЩ още през 2008 г., а в другите страни остана без промяна, както споменахме. Причината бе имотният балон.

Второ, ако между страните има само частична интеграция, то шок в една от страните може само частично да се пренесе в останалите.

Нека предположим, че причината за Голямата рецесия е глобалната паника. Тя промени очакванията на потребителите и фирмите за бъдещите им доходи, печалби и икономическа активност. Това може да свие съвкупното търсене и да създаде синхрон в бизнес циклите. Изследваните данни показват промените в очакванията на икономическите агенти. Регистриран е спад в очаквания БВП на САЩ в същата степен в каквато спада БВП и на разгледаните страни в анализа. Но следва период, в който БВП на другите страни расте заедно с американския.

Авторите на доклада правят два извода

Първо, световната паника е причинена от рационалните очаквания. Фирмите и потребителите са намалили търсенето на стоки и услуги заради техните негативни очаквания за икономиката. Спадът в търсенето рефлектира на икономическата активност, с което се формират нови песимистични очаквания. В моделът на икономистите връзката между слабото търсене и ниската икономическа активност се базира на печалбите на фирмите. Несигурността относно бъдещето се отразява както на печалбите им, така и на фирмите, които тепърва ще започнат дейността си.

Второ, пълно движение в бизнес циклите може да се наблюдава дори при непълна икономическа интеграция между страните. Въпреки това наличието дори и на частична интеграция може да причини паника по целия свят.

В заключение, авторите обобщават факторите, които направиха световната икономика по-уязвима в глобален мащаб.

- Първо, кредитната активност се сви, което се отрази на търсенето на стоки и услуги от страна на фирмите и печалбите им.

- Второ, паричната политика имаше ограничен обхват, а лихвените проценти достигнаха нулево ниво.

- Трето, имаше ограничения за антицикличната фискална политика заради новите фискални правила и нарастващите нива на задлъжнялост.

- Четвърто, въпреки че не е пълна, през последните десетилетия икономическата интеграция се ускори с бързи темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Защото няма голяма рецесия , а голяма депресия и възтановяването което се наблюдава и точно същото като след депресията през 33-та година..няма никаква разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Американцире нямат валута.Доларът е международна парична единица.Чака се сриването на ФЕД! Поставено като условие от важни играчи в играта!Дай боже и нашите приятели от ЕЦБ да поемат пътя след тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Съгласен съм! Доларът отдавна е без никаква стойност! На това му се вика източване на света! Но защо всички си трайкат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
d333
преди 10 години
Много просто е. Американците са заринали целия свят със зелена хартия. Ето затова става така. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още