IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво казва и какво крие месечният доклад за заетостта в САЩ

Цифрите за заетостта и безработицата изискват по-обстоен анализ и различен начин на мислене, посочва ръководителят на Pimco Мохамед Ел-Ериан

13:02 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Ройтерс

Ето, че съществуват индикатори, които свързват придобитите знания и заетостта. Най-забележимото тук е растящата разлика между безработицата сред тези с диплома от колеж (измежду които безработицата е само 3,5%) и тези, които не са завършили средно образование (при тях безработицата е 11,3%).

Вместо да потвърдят парадигмата за постепенното и устойчиво подобрение тези отделни цифри свидетелстват за силно сегментиран пазар на труда, движещ се на няколко скорости – пазар, чиито функции биха могли да бъдат обхванати по-тясно в структурата на икономиката. Ако сегашната тенденция се запази, докладът на Статистическото бюро ще продължи да се развива от проста снимка на миналото и настоящето към по-широк поглед в бъдещето.

Несъмнено влошеното състояние на американския трудов пазар има връзка със структурните и политическите различия, изложени на влиянието на световната финансова криза от 2008 г. и рецесията, която последва. Икономиката все още се опитва да създаде устойчив брой работни места за тези, които преди да изгубят работата си са били заети с дейности, които вече не са устойчиви (или вече са нежелани).

Броят на американските училища – за начално и основно образование – продължава да се плъзгат надолу по световната крива, като по този начин ограничават способността на американците да извличат ползите на глобализацията. По същото време съществуващите и новооткритите работни места предоставят по-слабо увеличаване на приходите. Политическата поляризация разширява обхвата на ефективните и структурни политически противодействия.

Тази комбинация от фактори в частност е в тежест на най-уязвимите слоеве на американското население и по-конкретно – тези с ниско образование, навлизащите на пазара на труда и тези, които са били извън пазара на труда дълго време.

Докато нетният брой на новите работни места продължава да расте, а безработицата запазва низходящия си тренд (и двете са добре дошли), рисковете пред развитието на пазара на труда по-скоро ще подкрепят, отколкото да спъват нарасналите значително доходи, неравенство, а също така и бедност. Обременяващите механизми за социално осигуряване могат да бъдат поставени под по-голямо напрежение. А всичко това ще разшири вместо да смекчи политическата поляризация, която поставя други политически приоритети на преден план и дори по-големия риск.

Ако тези допускания са правилни, повишеното внимание към месечния доклад на Статистическото бюро трябва да бъде придружен с по-обстоен анализ и различен начин на мислене. Преди всичко докладът е нещо повече от карта за оценка на  напредъка на САЩ по отношение на икономическите, политическите и социалните проблеми. Той е и като сигнална лапма за прилагането на един по-целенасочен корективен подход, включващ участието на правителството и на бизнеса.

Добрият микс между фискална и парична политика и устойчиви мерки за увеличаване на производителността и конкурентоспособността остават необходимите условия за справяне с предизвикателствата на пазара на труда в САЩ. Но те не са достатъчни.

И публичният, и частният сектор – самостоятелно и чрез осъществяването на трайни партньорства помежду си – трябва по-сериозно да обмислят създаването на програми за преквалификация, за професионална подготовка и стажове, за улесняване движението на работната ръка. Обещанието на президента Барак Обама да открие нови работни места също ще спомогне за повишаването на доверието, отговорността и координацията, нужни за да преодолеем днешните значителни и растящи проблеми пред заетостта.

Да, важните цифри ще продължават да са индикатор за цялостното възстановяване на пазара на труда. Спешно трябва да се гарантира, че трайният напредък няма да бъде подкопан от притеснителните тенденции, които докладът на Статистическото бюро поставя на преден план всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още