IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест фактора, които може да сринат пазарите с 20%

Факторите, които могат да разклатят феноменалния поход на пазарите, са очевидни, но експертите предпочетоха да ги игнорират

08:15 | 06.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шест фактора, които може да сринат пазарите с 20%

4. Печалбите през четвъртото тримесечие може би няма да оправдаят очакванията. Преди началото на всяко тримесечие много анализатори предупреждават, че следващото тримесечие ще бъде толкова слабо, че да разклати инвеститорското доверие. През всяко тримесечие някои големи американски публични компании отчитат разминаване в цифрите и често правят сдържани прогнози.

До този момент пазарът игнорираше тези ниски цифри, вероятно заради успокоението, че една по-добра икономика ще заздрави финансовите им резултати през 2014 г. Проблемът на това твърдение е, че наред с другите неща, Европа остава несигурна за световните корпорации. А потребителската активност в САЩ вече показа, че е неустойчива.

5. Пазарите трябва да направят корекции рано или късно, защото винаги го правят. Тази причина е твърде очевидна, за да бъде правдоподобна. Оптимистите твърдят, че тя не е уместна, защото походът на пазара ще бъде с неотслабваща сила поради рекордно ниските оценки на ценните книжа, както и инвеститорите, които продължават да влизат на пазара, за да получат възможността да спечелят 20%, 30% или 40% за относително кратък период.

Тези инвеститори забравиха спада на Dow Jones Industrial Average през септември 2011 г., което, що се отнася до времевия период на пазарите, се е случило току-що. Индексът, който достигна близо 13000 пункта през юли 2011 г., се срина до по-малко от 11000 пункта само два месеца по-късно. А икономическите новини през този период не бяха нито по-добри, нито по-лоши от сегашните.

6. Инвеститорите изглежда забравиха, че ниво на безработица от около 7% е исторически много високо. Проблемът с дългосрочната безработица изпъква всеки месец. Ако Конгресът не действа, придобивките за милионите безработни могат да приключат в края на 2013 г. Каквато и минимална покупателна способност да притежават тези хора, тя ще изчезне от икономиката и ще бъде още едно предизвикателство за прираста на БВП.

Икономиката е по-бавна от обичайното, за да компенсира загубените работни места по време на рецесията. Тази тежест не може да бъде поета от американската работна сила за неопределено време.

Пазарът ще извърши неочаквана корекция в най-скоро време, а това ще бъде неприятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още