IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли грешна сметката на Путин?

Дълго време руският президент игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна, но западните санкции и срива на петрола промениха ситуацията

11:49 | 19.12.14 г. 98
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. Снимка: Ройтерс

Но така или иначе конфликтът в Украйна доведе до най-сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада след края на Студената война. На изпитание са подложени и отношенията между германския канцлер Ангела Меркел и Путин. Канцлерът стана най-влиятелният държавен глава в Европа, най-вече защото от икономическа гледна точка Германия е доста убедителна.

Само преди една година Меркел се считаше за един от най-надеждните съюзници на Путин на Запад. Тя изпращаше помирителни тонове срещу насочените срещу Москва укори от страна на САЩ и Полша. Въпреки това сега Меркел гарантира, че останалата част от Европа също ще се придържа към санкциите. И вече предупреждава най-силно за риска, който според нея представлява Путин за сигурността на континента.

„Ние внезапно сме изправени пред конфликт, който, така да се каже, засяга основата на нашите ценности", заяви Меркел през ноември в Сидни, Австралия. „Старият начин на мислене с поглед към някакви сфери на влияние, при който международното право се мачка, не трябва да възтържествува".

При избора си на думи по отношение на Украйна през последните седмици Путин е доста по-внимателен, предвид засилващата се загриженост на руските граждани за сриващата се рубла и повишаващите се цени. „Всеки път, когато усетят опасност, а това го наблюдавахме по време на финансовата криза през 2008 г., те започват да търсят помощ от либералите“, казва един от водещите руски депутати по отношение на хардлайнерите във вътрешния кръг на Путин. Кремъл отказва пред WSJ да коментира тази статия.

Едно забележимо облекчаване на санкциите обаче може да отнеме повече от година, предупреди вече Путин правителството си. На този фон едва ли има някакъв шанс да се предотврати растящата инфлация и по-нататъшно отслабване на рублата. Кризата с валутата през тази седмица направи ситуацията още по-взривоопасна. A една ясно изразена рецесия през следващата година изглежда почти неизбежна.

Междувременно изглежда Кремъл изостави надеждата, че може да се сближи отново с Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама призова Европейския съюз да подкрепи още по-строги санкции. Няма да е много по-лесно за Русия да намери отново и път към подкрепата на Меркел.

„Русия стана непредсказуема, което е най-голямата заплаха за партньорството", казва Гернот Ерлер, координатор на федералното правителство по въпросите за Източна Европа. „Ние не знаем какви са целите на Русия в момента“, казва той.

Преди година изглеждаше сякаш Германия и Русия ще се сближат. Разкритията на Едуард Сноудън за подслушванията на комуникацията от страна на американската агенция NSA накараха общественото мнение в Германия да се обърне срещу Вашингтон. А през декември миналата година Меркел сключи нова коалиция с ГСДП – партия, която традиционно счита поне отчасти Русия за приятелска страна. А и самият федерален външен министър Франк-Валтер Щайнмайер наскоро отбеляза, че ЕС може би е подценил икономическите и "историческо-емоционалните" връзки на Украйна към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

83
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=adatHGsi174Надявам се руският ти да не е лош!.................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 8 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
АКО днес започнат война, АМА ТАКАВА - я я водят час-два, я макс. три. Тоест, за ТАКАВА война, вече всичко е създадено, приготвено, платено. Това имам предвид. И каквото имат, е разнесено на огромин разстояния, ВСЕ НЕЩО, ще оцелее...ако има хора, да си служат с него. Фабрики имат, чак такава работна ръка не им е нужна, а армията им, като ниво на подготовка, мотивация и организация - чети западните източници - доста учуди даче чичо ти Сам. Чудо голямо, че макс. 1/2 от самолетите им ще излети, те си имат ядрена трияда, ако се сещаш, какво означава. Отделно, че достатъчно добре си вършщи функциите да възпира а, значи, въвличането в пълномащабен конфликт, ама за всички, ще се отрази прекалено тежко. Думата ми е да не ги подценяваме. Сега, че просто така и те няма да натиснат копчето, също е факт. И остава играта на икономическо изтощаване. За чий им е на янките не знам, европа вече бере горчиви плодове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 9 години
противоречиш си !... първо ми казваш че имали капацитет, после че не са се били развили индустрията :) Не те нямат капацитет, нито имат фабрики, нито работна ръка, нито мотивирана армия .... само едно съм съгласен с теб, че никой не му е нужна война, но моето беше отговор към платените руски драскачи тук които плашат с натискане на копчето... най много да натисне копчето на казанчето в края на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 5 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Капацитет имат. Поне това имат. Но, кому е нужна нова война? Ами тя ще е по-разрушителна от всички, водени досега. Отделно, обедняването.Защото, досегашното "забогатяване" си беше изсмукано от пръстите, т.е. от пръстта /от земята/, без да си развият индустриалния, търговския, иновационния капацитет руснаците. Прекаленото, незаслужено подарено от бога богатство развращава и опорочава и сега ще берат горчиви плодове. Това, обаче, да не ни заблуждава: Някои си падат по горчивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 15
khao
преди 9 години
не само мръвка, те нямат и индустризален капацитет за война. даже нямат технология да изкопаят желязото за машините ... а с водка само не става.Но докато *** е на власт няма да върнат Крим. Аз лично очаква яко санкци, обедняване на руския народ и до година две пуч срещу пулер... поне в Пучовете са световно признати майстори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 0 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Ако става дума, и на американски английски "кака" означава нещо друго, ама нейсе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
Братята грузинци, като чуеха, че сме наследили земята на траките, прихваха да се хилят. щото "траки" на техен език означава .буквално г*з :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 8
varna333
преди 9 години
какъв трак си бе ! кой знае от кой катун са дошли баба ти и дядо ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 9 години
Предимно трак и прабългарин (казват имали общ произход с траките), после славянин, и после какво ли не от минавалите по балканите племена и империи.Разбира се, сегашните руснаци имат много общо и с прабългарите от Волжка България.(последен коментар тук)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 7
varna333
преди 9 години
а ти каква смесица си ? знаеш ли си породата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още