IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потайните милиардери на Германия

Германската индустриална династия Райман, състояща се от четири семейства с десет деца, са заможни, но непознати в родината си предприемачи

16:22 | 26.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от марките в портфолиото на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от марките в портфолиото на концерна. Снимка: Ройтерс

Толкова здрав, колкото хранителната добавка MegaRed, е и финансовият баланс на компанията. Въпреки че Харф и екипът му са необичайно мълчаливи в това отношение, широкият марков портефейл на компанията през 2014 г. се е погрижил за това компанията да се оценява на около 24 милиарда евро и да генерира най-малко печалба от поне 2 млрд. евро.

А когато и сделката за бизнеса с кафе на концерна Mondelez бъде юридически приключена, а печалбите и на трите дъщерни дружества, то стойността на JAB може до края на 2015 г. да се покачи до 30 млрд. евро. Други придобивания, особено в сферата на бизнеса с кафе, също са във визьора на концерна, както и нови бизнес сфери. Така например през ноември 2014 г. JAB погълна американската компания за тестени закуски Einstein Noah и така навлезе в бизнеса с бързо хранене.

Успехът радва също и Харф, който заедно с близките си партньори Барт Бехт и и Оливие Гудо държи според осведомени източници около осем на сто от акциите на JAB. „Те номинално са равнопоставени, но в крайна сметка Петер е водещата сила", казва източник на списанието.

Още повече резултатите радват германската индустриална династия Райман, състояща се от четири семейства с десет деца. Те държат в ръцете си останалите 92 на сто от компанията – чрез няколко междинни холдингови дружества във Виена и Люксембург.

Наистина, Райман не са собственици на тези 30 млрд. евро, на които е оценен концернът, защото наскоро трябваше да приемат на борда и редица „чужди“ кредитори, за да осъществят сериозни придобивания, като инвеститорът легенда Уорън Бъфет и милиардерът от Колумбия   Алехандро Санто Доминго. Но според анализатори към края на годината делът на Райман в състоянието ще е около 20 млрд. евро – доста над 14 млрд. евро, които в момента се приписват на семейството.

Въпреки богатството си Райман са толкова неизвестни в обществото, колкото и техният холдинг. Има малко достоверна информация отвъд имената на четиримата акционери: Ренате Райнман-Хаас, Волфганг Рейман, Щефан Райнман-Андерсен и Матиас Райнман-Андерсен. Всичко те имат хуманитарно образование. „Всичко останало, което е писано за тях, е или незначително и банално, или не е вярно", се твърди в семейните кръгове.

Причината е, че Рейман не дават интервюта и, подобно на други заможни семейства, прикриват следите си в интернет. По-важното обаче е, че за разлика от други супер богати милиардери, най-дискретните милиардери на Германия не оставят след себе си почти никакви следи. Те избягват баровските срещи, скъпите морски курорти и милиардерски хобита като големи яхти. Вместо това те живеят добре, но не и луксозно. Те оставят почти целите си годишни печалби в рамките на компанията. "А това, което взимат все пак навън, те инвестират предимно в техните фондации", казва Харф.

Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Ние сме активни инвеститори, които искат да направят група от свързани бизнеси по-ефективна с разбиране и с близък контакт с ръководството, което НЕ гледа на себе си като на служител, а като на СЪСОБСТВЕНИК", обяснява той."Така се прави бизнес ! У нас всяко *** се държи като че ли е сложен от господ да раздава благословия под формата на работа.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още