IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потайните милиардери на Германия

Германската индустриална династия Райман, състояща се от четири семейства с десет деца, са заможни, но непознати в родината си предприемачи

16:22 | 26.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от марките в портфолиото на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от марките в портфолиото на концерна. Снимка: Ройтерс

Той би трябвало да знае това. Защото въпреки известните филантропи, тримата номинално равноправен партньор и мажоритарени акционери на семейството все пак в империята на Райман крайната дума винаги е на Харф. „Всеки знае, че без Петер нямаше да има и има JAB", казва източник на списанието. И може би Райман дори нямаше да имат значителни активи.

Когато през 1981 г. Харф влиза в семейния бизнес, който по това време се нарича Benckiser, в основаната през 1823 г. от Йохан Адам Бенкизер компания нещата не се развивали добре заради тогавашната криза. „Въпросът бе не дали ще загубим независимостта си, а кога ще се случи това", казва Харф. Както патриархът Алберт Райман почива, неговите девет осиновени деца - включително четири наследници на сестра му, нямат  спасителен план.

Харф обаче има. Той успява да придаде на джуджето в химическата индустрия с 230 млн. евро приходи една нова критична маса, особено в областта на потребителските стоки с марки като Calgon. И навлиза в нови области, когато през 1992 г. купува от фармацевтичния гигант Pfizer за 400 милиона долара необичаната му дъщерна компания за парфюми Coty.

Тук най-сетне Харф може да тества замислената от него още като студент в  Харвард идея за високи печалби с управляем риск. „Най-много шансове за успех предоставят сектори с растеж независимо от икономиката, със силни марки, но без истински изявен лидер", казва Харф. „Който създаде по-големи единици, почти автоматично се превръща в победител“. В допълнение ароматите предлагали по-малък риск. Производството изисквало по-малко капитал. И освен това е възможно при продажбите и маркетинга да се работи по-ефективно.

Семейството се доверява на Харф не само защото няма друг избор. Той убеждава Райман в своите ясни идеи. Той е докторант и отличник в университета в Кьолн и в началото на седемдесетте години е един от малкото германци, които завършват елитарния Harvard Business School. „Той е невероятно умен", казва състудентът му Джим Стърн, основател на базираната в Ню Йорк инвестиционна компания Cypress Group. Той си спомня за това как Харф запаметява почти целия обем на голяма таблица в Ексел само докато я чете.

Разпределението на труда в момента изглежда така: Спасителят на фирмата Харф обсъжда най-основните неща в бизнеса със семейството и малък консултативен съвет. Но иначе не се нарушава традицията семейството да живее скромно и до голяма степен да се отказва от дивидентите, за да спести на фирмата скъпите кредити. Четири пъти в годината Харф се среща със семейството в продължение на няколко дни в един хотел. „Там те говорят без дневен ред  и обсъждат всичко, което предстои пред компанията", казва вътрешен човек. „Те гледат на Петер като на един вид по-голям брат".

Така например Харф успява да реши редица семейни проблеми, например когато постепенно петима от общо деветимата наследници на Алберт Райман искат да напускат компанията. Харф им плаща за акциите с кредит, изкарва поделението за почистващи препарати на борсата, а след това го слива с британската Reckitt & Colman в концерна Reckitt Benckiser.  Той дава на настоящия си партньор Бехт високия пост и работи с него, за да изгради от Coty луксозен гигант. Така Харф добавя и козметика към класиките в кожените изделия като Bally и Belstaff.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Ние сме активни инвеститори, които искат да направят група от свързани бизнеси по-ефективна с разбиране и с близък контакт с ръководството, което НЕ гледа на себе си като на служител, а като на СЪСОБСТВЕНИК", обяснява той."Така се прави бизнес ! У нас всяко *** се държи като че ли е сложен от господ да раздава благословия под формата на работа.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още