IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приличат ли си предложенията за реформи на Гърция от юни и от юли?

Новото предложение на Гърция си прилича изненадващо много с отхвърленото на референдума от миналата седмица

17:08 | 10.07.15 г. 31
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложенията за реформи на Гърция от тази седмица са поразително сходни с тези, които гръцките гласоподаватели отхвърлиха на референдума през миналата седмица. И все пак има няколко разлики между двете предложения, някои от тях по-съществени, други - не толкова. Bloomberg представи списък, който обобщава основните прилики и разлики между двете предложения.

Финансиране и дълг

Гърция иска тригодишни заеми за поне 53,5 млрд. евро, за да може да покрие финансовите си нужди между 2015 и 2018 г. Тя иска и преструктуриране и препрофилиране на дългосрочния си дълг до 2022 г.

Предишните предложения включваха петмесечно удължаване на съществуващата спасителна програма за заеми от 15,5 млрд. евро, но не и преструктуриране на дълга. Фискалните цели остават същите с първичен бюджетен излишък от 1%, 2%, 3% и 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за четирите години между 2015 и 2018 г. въпреки признаците, че икономиката се е влошила в резултат на капиталовия контрол и банковата ваканция, продължила две седмици.

Данъчни реформи

С няколко изключения гръцкото правителство приема предложенията на кредиторите за размера на данък продажба и на корпоративния данък. Правителството възнамерява да премахне постепенно данъчните облекчения за островите до края на 2016 г. вместо това да се случи още сега, започвайки от островите с високи приходи, които са популярни туристически дестинации.

Гърция иска още хотелите да бъдат такусвани с ДДС от 13% вместо със стандартната ставка от 23%.

Новите ставки за хотелите и островите трябва да влязат в сила от октомври, а привилегията за островите да отпадне окончателно до края на 2016 г.

Пенсионни реформи

Правителството е съгласно с предложението на кредиторите да премахне обезщетенията за ранно пенсиониране и предвижда икономии в размер на 0,25-0,50% от БВП през 2015 г. и 1% от БВП през 2016 г., започвайки още от 1 юли и в съответствие с по-ранните искания. Атина предлага и клаузата за „нулев дефицит“ за допълнителните пенсионни фондове и такива с еднократно изплащане на суми да стартира от октомври вместо отсега.

Макар че правителството е съгласно да преустанови и допълнителната помощ за ниските пенсии още преди края на декември 2019 г., то иска да започне прекратяването ѝ едва от март 2016 г., а не отсега.

Фискални и структурни мерки

Гърция иска да повиши предварителните плащания на Данък общ доход (ДОД) по корпоративни доходи на 100% и постепенно по доходите от еднолични търговци до края на 2017 г. като част от мерките, целящи затваряне на вратичките за избягване плащането на данъци. Страната предлага и премахване на преференциалното данъчно третиране за земеделските производители преди края на 2017 г. Кредиторите искат тези мерки да бъдат приложени преди края на 2016 г.

Правителството явно преразглежда собствените си предишни предложения за съкращаване на военните разходи, предлагайки да ги намали със 100 млн. евро през 2015 г. и 200 млн. евро през 2016 г. По-рано то предложи редуцирането да бъде за 200 млн. евро през 2016 г. и 400 млн. евро през 2017 г. Кредиторите искат незабавно съкращаване на годишните военни разходи с 400 млн. евро.

Вместо това Гърция предлага да разшири прилагането на данък лукс не само върху развлекателните плавателни средства с дължина над 10 м., но и върху тези с дължина над 5 м.

Реформа в трудовия сектор

Правителството настоява на законодателни промени по колективните трудови договори през тази есен. Кредиторите не искат промени по вече договорената трудова рамка и изискват всички мерки първо да бъдат съгласувани с трите кредитни институции – Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Приватизация

По този въпрос правителството явно е напълно съгласно с исканията на кредиторите всички договорени продажби на държавни активи да продължат, включително прехвърлянето на държавните дялове на Hellenic Telecommunication Organization SA към фонд за продажба на активи и продажбата на регионалните летища по вече договорени условия с венчър, воден от германския Fraport AG, кандидатът, спечелил търга при предишното правителство.

Всичко за кризата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 3
юрист
преди 8 години
8- Абсолютно нищо не са постигнали гърците и кир ципраки, защото лисва каквото и да е било ПИСМЕНО приемане на тази оферта. Тепърва на гърците им предстоят отговорите на въпроса- защо в офертата ви не фигурира никаква мярка за ПОВИШАВАНЕ СЪБИРАЕМОСТТА НА ТАКА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ДАНЪЦИ. Ако гърците си мислят, че могат да излъжат/преметнат/ надхитрят хер Шойбле и балтийските държави- много се лъжат. Гърците изгубиха основния си капитал- остатъците от доверие на ВСИЧКИ държави от еврозоната и настроиха негативно спрямо себе си всички останали държави от ЕС. С две думи- гърците ЗАГУБИХА играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
И кое точно са постигнали, че не ми е много ясно? От исканията за опрощаване на дългове (с които те спечелиха изборите) няма и помен. Има съкращаване на разходи и увеличаване на определени данъци/намаляване на данъчни облекчения (което иска ЕС), чиито размери обаче тепърва ще се договарят - германците, хеле пък източноевропейците няма да одобрят споразумение в този вид.Гърците КАПИТУЛИРАХА и е въпрос на време да се види голият им *** в пълната си красота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Политиката е като покера , пич...пък и другата страна не е цвете , та аз ръкопляскам на Ципрас за всеки милиард който успее да откачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
Invcom
преди 8 години
Искам само да попитам дали гърците не успяха за пореден път да постигнат своето :) Пък вие Ципрас си го наричайте както искате, в своята си страна той е герой и се ползва с много по-висока подкрепа от който и да е наш политик в новата българска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Каквото и да се договори с гърците то няма да бъде изпълнено от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Гръцките управници отлагат всички реформи във времето съвсем откровено. Явно, не мислят да изпълнят каквото и да било от обещанията си. Нужно им е време за да развяват високо знамето на марксизма. Едва ли мислят какво ще се случи утре, камо ли след седмица, да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Гръцките управници отлагат всички реформи във времето съвсем откровено. Явно, не мислят да изпълнят каквото и да било от обещанията си. Нужно им е време за да развяват високо знамето на марксизма. Едва ли мислят какво ще се случи утре, камо ли след седмица, да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
rover
преди 8 години
Янис Варуфакис по "семейни причини "няма да присъства на гласуването в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
lilivan
преди 8 години
Аз пък виждам само 1 съществена разлика:Тогава имаше искане за отписване на дълга до 30%, обвързано с това предложение.И това стигна до раздора и удряне на юмруци по масата (на Шойбле ли беше?), обиди и уртиматум от страна на ЕС.. След което естествено последва напускане на гърците.Сега няма подобно нещо, но пък усилено се говори не за опрощаване, а за ОБЛЕКЧАВАНЕ на дълга. Ще видим какво ще стане...Ако това го постигнат - евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
Iv_max
преди 8 години
НакраткоСега дайте 3 пъти повече пари а ние "обещаваме" да приложим каквото искате някъде между 2016 и 2020 година - евентуално. Ако нещо ( а то ще се със сигурност ) обърка до тогава...пак ще преговаряме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още