IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фрийдман имаше право

Еврото бе една от най-големите икономическо-политически грешки, пише Марк Шириц за Die Zeit

08:57 | 09.08.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Може ли да бъде спасено еврото? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Може ли да бъде спасено еврото? Снимка: Ройтерс

Когато през деветдесетте години в Европа се подготвяше въвеждането на еврото, американският нобелов лауреат по икономика Милтън Фрийдман написа кратко есе за новата валута. Тя няма да обедини континента, както мнозина се надяват, а ще го разедини, защото заради общата валута процесите по икономическо приспособяване, които лесно можеха да се държат под контрол с промените в обменните курсове, изведнъж ще станат "спорни политически въпроси", писа той.

Тогава мнозина бяха на неговото мнение. Всички те бяха игнорирани. Отдавна еврото се бе превърнало в символ на процеса на европейско обединение и обещаваше изход от натиска на глобализацията. Вярваше се, че с общата валута на европейско ниво може отново да бъдат завладени икономическо-политически възможности за маневри, които иначе националните държави отдавна бяха загубили, пише в свой анализ за Die Zeit  Марк Шириц. 

Последните няколко седмици показаха, че Фрийдман е бил прав. Еврото е може би една от най-големите грешки на икономическата политика на миналия век - и ако не се случи бърза промяна, то може да унищожи Европа, смята авторът.

Разбира се – временно няма да говорим за Grexit, той е предотвратен, а с това бе предотвратен и разривът на валутния съюз. Но на каква цена? Споразумението ще струва много пари, които обаче малко вероятно ще създадат растеж и просперитет за Гърция. Атина е само най-яркият пример за провала на европейските усилия за спасяване на закъсали икономики. В останалите кризисни страни икономиките може вече да не са под острата заплаха от колапс, но това не означава, че там всичко е наред. Безработицата, например в Испания, все още е  над 20%. Ако това се счита за успех, то какво е наистина провал?

Еврото се доказа не като машина за благосъстояние, а като  машина за унищожаване на благосъстоянието. В повече от половината от всички страни членки на валутния съюз  икономическо производство вече е под нивото от 2007 г. За сметка на това европейските страни със собствена валута обаче са по-добре днес, отколкото са били тогава. Тъжната истина от тези дни е, че дори и силно задлъжнялата и невинаги примерно управляваната Унгария премина по-добре през кризата, докато Гърция потъва в рецесия.

Кризата на еврото - това е точно това: криза на еврото. Единната валута трябваше да донесе икономическа стабилност на континента, а донесе обратното.

През първото десетилетие след въвеждането си еврото донесе на Юга нездравословен бум, а на Севера - дълго затишие. Сега отношенията се обръщат, и е само въпрос на време преди германската икономика да прегрее. Откакто хората от Хелзинки до Лисабон плащат с еврото, Европа не се колебаят различни валути, сега се колебаят цели държави.

Друга от причините е, че за повечето от държавите членки еврозоната е икономическа усмирителна риза. Тя ограничава, гърците тъкмо научават това, националните икономически възможности за реакция, защото собствената валута вече не може да се обезценява, за да се балансира икономиката. На наднационално ниво от друга страна липсват инструментите, които да компенсират този дефицит. Няма общ бюджет, от който изпадналите в криза страни членки биха могли да се възползват, за да се смекчи спада чрез допълнителните разходи. Европейските бюджетни правила с техните граници за дълг поставят на фискалната политика в страните членки допълнителни окови. „Паричният съюз е механизъм за мъчения“, формулира и датският икономист Ларс Кристенсен.

Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 8 години
доста общи приказки си написал, а това че Европа от 80те се деиндустриализира е повече от смешно. Особенно Германия е една доста деиндустриализирана държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Vesko94
преди 8 години
Иначе за нас ситуацията около еврото е важна. Има стремеж да се върви към членство в еврозоната, но заедно с газта, натискаме и спирачката. Несигурността около това какво ще правим, вреди на икономиката като цяло. Да сме извън еврозоната и да продължаваме да държим Борда, означава продължителна депресия и нисък растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Дали валутата е проблемът или нещо друго? Истината е, че от 80-те насам Европа, а и Западът като цяло, се силно деиндустриализират. Цели индустрии замират, изнасят се работни места. Очевидно само достъпът до новите пазари не е достатъчен да компенсира тези загуби, а за да печелят политически дивиденти, правителствата теглят дългове, за да задържат стандарта на живот на населението. Очевидно някои трябва да излезе и да каже, че Европа повече няма да икономически център, такъв, какъвто се затвърди след ВСВ, а държавите, говоря тези то Западна Европа, ще трябва да свикнат да харчат по-малко и да пестят повече, за да връщат натрупаните си дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
дано се случи в нашия живот ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 7
ПИЧ
преди 8 години
Чисто и просто трябвавсякадържава да се простира според чвргатасии според дохода. Не може гърците да живеят на кредити и да викат, че им е висок стандарта, а сега да обвиним еврото.Така е и при хората така е и при държавите. Едни са по добри и по богати, а други по- бедни,по-непроизводителни. Това обаче не ознаачава че не са щастливи.Щастието е важно, а не боггатството. Например - Един почива на своята селска вила, а друг е на канарите в 5 звезди, но и двамата са щастливи.Целия народ на страникато нашата и гърция не можеда е на немски стандарт (само малка част могат), но затова не е виновно еврото. Но всички можем да сме щастливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
alexx
преди 8 години
Европа се учи бавно, стъпва тежко, но нямам съмнение, че ще се върви към по-тясно обединение, а накрая и към федерализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 8 години
не само че може, ами и трябва да се случи точно това, ама идеята беше изпълнена много куцо от бюрократите.... дано си вземат бележка за вбъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
И $ трябваше да е добър ама без дългове не става май . Да не се окаже че той е по-голямата грешка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Единната валута трябваше да донесе икономическа стабилност на континента, а донесе обратното."Не е виновно Е , а лошата държавна и кредитна политика , както и пристъпването на правилата на същото това Евро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
Много тъпо е да вярваш, че една идея може да обедини толкова различни етноси, особено като се вземе предвид дълбоките разлики между тях. Всъщност едва ли някой умен човек е вярвал, че еврото или ЕС може да направят това, за което уж бяха създадени. Истинската цел на проекта ЕС е по-лесно да се наложат нови глобални правила на максимално голямо количество хора.Сега новата историческа фалшификация, която ни се подхвърля е, че узаконяването на хомосексуализма може да обедини света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още