IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фрийдман имаше право

Еврото бе една от най-големите икономическо-политически грешки, пише Марк Шириц за Die Zeit

08:57 | 09.08.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Може ли да бъде спасено еврото? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Може ли да бъде спасено еврото? Снимка: Ройтерс

Когато през деветдесетте години в Европа се подготвяше въвеждането на еврото, американският нобелов лауреат по икономика Милтън Фрийдман написа кратко есе за новата валута. Тя няма да обедини континента, както мнозина се надяват, а ще го разедини, защото заради общата валута процесите по икономическо приспособяване, които лесно можеха да се държат под контрол с промените в обменните курсове, изведнъж ще станат "спорни политически въпроси", писа той.

Тогава мнозина бяха на неговото мнение. Всички те бяха игнорирани. Отдавна еврото се бе превърнало в символ на процеса на европейско обединение и обещаваше изход от натиска на глобализацията. Вярваше се, че с общата валута на европейско ниво може отново да бъдат завладени икономическо-политически възможности за маневри, които иначе националните държави отдавна бяха загубили, пише в свой анализ за Die Zeit  Марк Шириц. 

Последните няколко седмици показаха, че Фрийдман е бил прав. Еврото е може би една от най-големите грешки на икономическата политика на миналия век - и ако не се случи бърза промяна, то може да унищожи Европа, смята авторът.

Разбира се – временно няма да говорим за Grexit, той е предотвратен, а с това бе предотвратен и разривът на валутния съюз. Но на каква цена? Споразумението ще струва много пари, които обаче малко вероятно ще създадат растеж и просперитет за Гърция. Атина е само най-яркият пример за провала на европейските усилия за спасяване на закъсали икономики. В останалите кризисни страни икономиките може вече да не са под острата заплаха от колапс, но това не означава, че там всичко е наред. Безработицата, например в Испания, все още е  над 20%. Ако това се счита за успех, то какво е наистина провал?

Еврото се доказа не като машина за благосъстояние, а като  машина за унищожаване на благосъстоянието. В повече от половината от всички страни членки на валутния съюз  икономическо производство вече е под нивото от 2007 г. За сметка на това европейските страни със собствена валута обаче са по-добре днес, отколкото са били тогава. Тъжната истина от тези дни е, че дори и силно задлъжнялата и невинаги примерно управляваната Унгария премина по-добре през кризата, докато Гърция потъва в рецесия.

Кризата на еврото - това е точно това: криза на еврото. Единната валута трябваше да донесе икономическа стабилност на континента, а донесе обратното.

През първото десетилетие след въвеждането си еврото донесе на Юга нездравословен бум, а на Севера - дълго затишие. Сега отношенията се обръщат, и е само въпрос на време преди германската икономика да прегрее. Откакто хората от Хелзинки до Лисабон плащат с еврото, Европа не се колебаят различни валути, сега се колебаят цели държави.

Друга от причините е, че за повечето от държавите членки еврозоната е икономическа усмирителна риза. Тя ограничава, гърците тъкмо научават това, националните икономически възможности за реакция, защото собствената валута вече не може да се обезценява, за да се балансира икономиката. На наднационално ниво от друга страна липсват инструментите, които да компенсират този дефицит. Няма общ бюджет, от който изпадналите в криза страни членки биха могли да се възползват, за да се смекчи спада чрез допълнителните разходи. Европейските бюджетни правила с техните граници за дълг поставят на фискалната политика в страните членки допълнителни окови. „Паричният съюз е механизъм за мъчения“, формулира и датският икономист Ларс Кристенсен.

Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Кризата е системна защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684И съм обяснил какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
"Час от националните приходи", "квантов скок" ... Неграмотност всяка тука забележете! Знаете ли какво е квантов скок? Квантов скок е да се хвърлиш и да паднеш на петия етаж, като скочиш от втория - така протичат тези процеси във физиката на елементарните частици. Смешен е някак си този миш-маш между физиката на елементарните частици и товароподемността на инвалидната количка на Шойбле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 8 години
Грешна е системата - не валутата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 8 години
Правителството собственик ли е на държавната собственост или само е оторизирано да я управлява през мандата си? Носи ли отговорност и ако да, в какво се състои тази отговорност? Какво общо имат банките в държавата с правителствените дългове? Защо дълговете на правителствата се наследяват? Когато се изяснят тия моменти - проблемите с дълговете, ще се решат. Кредитора като знае, че давайки кредит на едно правителство може да си ги търси само от неговите приходи и не може да търси вземания от следващото правителство - ще си прави сметката дали да даде кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Глупости! Еврото изобщо не е грешка, обща валута улеснение за всички. Удобство без пресмятания на курсове. А финансовата дисциплина винаги е била трудна за популиски управници. Еврото стана жертва на алчните банкери.То пострада, заради спасяването на банките с пари от държавите от ЕС, които после се обърнаха в дефицити на самите портфейли на държавите.Сега тия дефицити трябва да се покрият от джобовете на хората. Точно обратно връщането към националните валути ще бъде тежък удар за Европа и икономиката и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Когато се дава кредит на някого би трябвало да се изисква гаранция от негова страна . Правилото в последните десетилетия все по често се нарушава било то за държави фирми или хора .Когато правилата са нарушени страните трябва да отговарят . Конкретно помощите към Гърция целят да бъдат скрити неблагополучията от кредитната политика и да платят европейските данъкоплатци . Би трябвало да не се дават повече заеми на Гърция и тя да фалира . Достигайки до естественото си ниво на БВП тя би почнала отново да се развива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
И кой ще бъде икономически център на Света - може би прегрялата икономика на Китай ? Всички говорят глупости от пристрастие и поради факта че са инвестирали "здраво" в Азия, дори не желаят да си помислят колко много ще губят когато икономиката там почне да показва реалните си размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
И кой ще бъде икономически център на Света - може би прегрялата икономика на Китай ? Всички говорят глупости от пристрастие и поради факта че са инвестирали "здраво" в Азия, дори не желаят да си помислят колко много ще губят когато икономиката там почне да показва реалните си размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още