IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският сезон на отчетите набира скорост

На борсите не се очаква продължаване на ралито от миналата седмица

09:58 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силното рали от предишните пет работни дни не се очаква да продължи тази седмица, смятат инвеститорите.

„Ние ще се опитаме да защитим границата от 10 000 пункта, която премина германският Dax", казва експертът по фондовите пазари на Postbank Хайнц-Герд Зоненшайн, цитиран от икономическия канал N-TV.

„Но това ще бъде трудно тримесечие", пояснява той. През миналата седмица водещият германски индекс скочи с почти шест процента – до четиригодишен връх.

Стартиралият сезон на отчетите в САЩ ще бъде може би най-големият фактор на натиск, смята Зоненшайн. „Би било добре, ако очакванията за печалбите останат стабилни като цяло“. По думите му предвид падането на цените на суровините се очакват разочароващи финансови резултати, особено при акциите на енергийните компании на САЩ. Пазарният анализатор на брокерската компания ICF Хайно Русланд прогнозира като цяло намаляващи цели за печалби.

През новата седмица отчети ще представят най-големите банки JPMorgan (вторник), Bank of America, Wells Fargo (сряда), Goldman Sachs и Citigroup (четвъртък). Данни ще представят и най-големият в света производител на чипове Intel (във вторник) и конкурентът на Siemens General Electric (GE) (в петък). Във Великобритания внимание ще привлекат резултатите на SABMiller, тъй като най-големият производител на бира в света Anheuser-Busch е хвърлил око на производителя.

Независимо от слабите перспективи за корпоративни отчети някои брокери все още считат, че има надежда за силно рали до края на годината. Те се позовават на евентуалното отлагане на повишаването на лихвените проценти в САЩ и възможността за удължаване на програмата за покупки на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В допълнение те правят сравнения с азиатската криза през 1998 г. Тогава след сериозен срив през третото тримесечие Dax възкръсна с ръст от 13% до края на годината. Експертът от Postbank Зоненшайн обаче е скептичен. „Акциите са атрактивни, но да се залага на рали до края на годината все още е твърде рано".

Сигнали за възможните решения на Фед анализаторите ще търсят и в данните за търговията на дребно в САЩ, които ще бъдат представени в сряда, както и в анализа за индустриалното производство, който ще бъде публикуван в петък.

„Предстоящите през седмицата данни трябва да покажат дали американската икономика продължава да бъде носена от частното потребление, докато индустрията е почти замряла“, пише анализаторът на Commerzbank Кристоф Балц в свой коментар.

В сряда американската централна банка (ФЕД) ще публикува и своята редовна икономическа прогноза, т. нар. „Бежова книга“.

В четвъртък ще последват данните от Индекса за бизнес активността на Фед във Филаделфия и Ню Йорк.

Във вторник в Германия ще бъдат оповестени данните от индекса на ZEW. Той отразява настроението на борсовите специалисти. Инвеститорите ще следят преди всичко дали и как се отразява волатилността на курса на акциите на изпадналия в тежка криза Volkswagen. Освен това и слабата икономика на развиващите се пазари може да помрачи настроението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още