IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет урока от трагедията в Париж

Целта на терористичните удари в Париж е унищожаването на ценностната система на Европа като цяло

10:50 | 17.11.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористите удариха за пореден път, този път в Париж и то с унищожителни резултати.

Франция е изправена пред най-смъртоносната си атака от Втората световна война насам, и то само десет месеца, след като три терористични атаки във френската столица отнеха живота на 17 души, припомня Huffington Post.

Днес се фокусираме върху това да скърбим за жертвите, да успокоим семействата им, да помогнем на ранените, да успокоим изнервената общественост и да повишим сигурността докато в същото време гарантираме, че няма терористични сънародници, които чакат да стартират нова вълна на насилие. В същото време властите трябва да сглобят парчетата на това, което всъщност се случи, кои са извършителите, къде са били обучени и от къде са дошли оръжията, дали френското разузнаване е пропуснало сигналите за това, което се оказа сложен план, а не внезапна проява.

Утре фокусът ни трябва да се измести към пет дългосрочни фактора.

Първо, солидарността между страните съмишленици трябва да бъде постоянна, а не епизодична. Цивилизованият свят е изправен пред транснационална заплаха. Терористите са в постоянно движение. Те се възползват от дигиталната ера, която не познава граници. Те създават както формални, така и неформални мрежи, които могат да простират върху страни, континенти и дори извън тях.

Отговорът трябва да гарантира възможно най-много консултации, сътрудничество и координация между страните, изпаднали в една и съща ситуация.

Второ, крайно време е да се откажем от уклончивия език, използван твърде често, за да опишем извършителите на тези отвратителни деяния и да бъдем по-конкретни.

Те не са просто „екстремисти“, макар да са и такива. Те не са просто „терористи“, макар да са и такива.

Те са радикални ислямисти, вдъхновени от тяхното тълкуване на религия, колкото и изкривено да е то. Те крещят „Аллах е велик“, преди да убият. Те вярват в Джихада като легитимна форма на агресия. Те се стремят към обещаното им място в рая като „мъченици“ и към справедливите им награди. И те вярват, че изпълняват волята на Бог.

Трето, това е време на изпитание за Франция и за цяла Европа. Твърде много е заложено на карта. А тези отвън, които цинично иронизират Европа или я изхвърлят в кофата за боклук на историята правят фундаментална грешка.

Европа трябва да победи в тази епична битка. И ако не успее, целият свят – или поне тази част, която вярва в демократичните ценности, върховенството на закона, плурализма и защитата на човешкото достойнство, губи. Европа, заедно с приятелите си, трябва да намери волята и капацитета да отвърне на удара, да се защити и да победи.

Няма да бъде лесно, нито пък ще се случи бързо. Но да се надяваме, че проблемът един ден просто ще изчезне не е стратегия, нито пък ограничаването на дейността или намаляването на бюджетите на правоприлагащите органи, разузнаването и военните, нито пък защитата на неприкосновеността на личните данни на всяка цена, както някои политически пуристи искат, дори ако това означава застрашаване на националната сигурност и личната безопасност. Някои разумни промени трябва да бъдат направени в нашите демократични общества, иначе последиците може да се окажат сериозни.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Сега Баце да спре да реве че ще спрат еврофондовете за магистрали и стадиони. Нека сега да иска пари за армията ни и по конкретно гранични войски. Ще обещае, че пиле няма да префръкне през южната ни граница. Да не забравяме, че тази граница беше една от най- охраняваните наред с корейската и тази наГДРто. Подготвени кадри имаме в изобилиеТака ще удвоим армията си ще отстраним каквато и да е конкуренция на пътя на наркотика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Дани-Делчо-Недоделан, Смок недо..ан! Моят живот вече мина, късно е да се срива! Не съм градил кули, а фабрики - и държавната (за мое изумление) още работи, и частното ми фабриче още ми къса нервите, демек - мърда! Верно- все по-често без мене, ама нека свикват - нема да векувам! Път на младите! Децата ми деца чакат, жената още ме търпи - какво да се срива? Ти гледай твоя християнски капитализъм как ще го закрепиш и изградиш, че не знам дали знаеш - Христос не бил нещо фен на търговците и капитала? Нещо Християнство и капитализъм не били хармонични субстанции - как ще ги лепиш, как ще ги зидаш тези кули...? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Нищо де, и един да сме, нали нема да се смееш на 1/2? Кефи се, докато е на аванта, че нали знаеш - и за кеф се плаща, ем най-яко! Аванта само при Мави Комунето! Като дойдат на Делчо и твоите капиталисти, цален за сичко! И у Инвестора цален - левче на дума за писане и две за четене... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ако мога да перифразирам една българска поговорка, търкулнал се Мави, та си намерил Делчо Смок. :DДавайте, кефите много с "аргументите" си. Голям смях пада ( освен ако не сте един и същи човек с раздвоение на личността)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Следствие: "Във връзка с извършените на 13 ноември 2015 г. варварски терористични атентати в Париж, министърът на отбраната на Франция заяви, че е необходимо приложението на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС, което се случва за първи път от приемането му. "ИД ще изчезне но промените в ЕС ще останат! Целта е постигната. Кукловодите: "Какво значение има че загинали мирни хора . Целта оправдава средствата. Сега овцете дружно ще влязат в кошарата. " Виновника за промяната в живота на над 600 милиона души от най развитата част на човечеството ще бъде една банда, която ще изчезне от политическия небосклон отнасяйки престъпленията на кукловодите със себе си ! Преди да изчезнат обаче те услужливо ще назоват "победителите си" за да вземат и последния транш от ГРАНТА! / поне ще опитат/ Нелепо но ...факт :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 9
delcoSmoka
преди 8 години
Червен дедо вземи си хапчетата ха ха ха а за свещениците ОППААА... Чукалов ти и от ареста ли почна да пишеш ?Тебе нема какво да те съдим мили.ТИ СИ ПОЛУЧИЛ ПРИСЪДАТА СИ ! Приживе да видиш как ЦЕЛИЯТ ТИ ЖАЛЪК ЖИВОТ на СТРОИТЕЛ НА КОМУНИЗЪМА се срива.Сега плювай по-форумите и клейми хамериканците ха ха ха ТОВА ти остана докато не пукнеш.А от мен бъди жив за да се мъчиш повече в гневният си бес към АМЕРИКА и СЕДЕСАРИТЕ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Най мразим таксиметров шофьор да ми говори за политика, дърводелец за футбол и по^сран седесар за християнство! Мър^льо, три деца лично съм държал на ръце пред олтара докато приемат Христовата вяра, без да броя моите две, които още на по месец занесох да ги кръстят, хем в едни други години, дето това, ама ич не беше модерно, както сега!!!Не ми се пише в колко и кои черкви свещениците ме познават лично, познай защо!Голем християнин се извъди бре, мамул плевенски! И съди, и присъди чете...! А Библията чел ли си? Да си чувал "Не съди, защото ще бъдеш съден!"? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Атентаторите от 11 септември мразеха това, което е Америка. Не се интересуваха коя политическа партия е на власт, защото атакуваха кулите близнаци, когато Клинтън бе президент и още веднъж, когато Буш бе в Белия дом."===Атентаторите НАИСТИНА мразеха това което БЕШЕ! Те искат НОВА Америка с ново виждане за устройството на света. Старата Америка бе прекалено демократична за тях и след като превзеха властта защо да не я променят според тяхните виждания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Атентаторите от 11 септември мразеха това, което е Америка. Не се интересуваха коя политическа партия е на власт, защото атакуваха кулите близнаци, когато Клинтън бе президент и още веднъж, когато Буш бе в Белия дом."====Тези към които е обвинението за 11 септември ги няма но САЩ си създадоха други. И тях ще ги няма след някоя и друга година , но САЩ никога няма да са същите. Европа също. Което е и целта на тези чудовищни престъпления. Някой иска да промени света. Този някой е много по могъщ от шепата нещастници в ИД. та нека си припомним: "КОЙ ПЕЧЕЛИ" "ЧИЯ ИЗГОДА Е РЕЗУЛТАТА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Уроци? Нали за уроци иде реч? ======Операция "Гладио""Италианският президент разкри истината за Операция Гладио и можете да разберете всичко гнусно и подло за нея в редица книги и интернет. Експлозиите, разбира се, не бяха организирани от комунистите, както бе широко съобщавано в западните медии.Атаките са изготвени и приложени от италиански агенти чрез ЦРУ. По време на парламентарните разследвания в Италия, един от функционерите на италианското разузнаване каза, че мястото, поставянето на бомбите е избрано така с очакването да има максимализиране на смъртта на жени и деца, защото тези жертви са били най-полезни за дискредитиране на комунистите. Като се има предвид дългата традиция на Запада в проведените операции под чужд флаг, терористичните атаки в Париж напълно могат да попълнят техния дълъг списък"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още