IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет урока от трагедията в Париж

Целта на терористичните удари в Париж е унищожаването на ценностната система на Европа като цяло

10:50 | 17.11.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористите удариха за пореден път, този път в Париж и то с унищожителни резултати.

Франция е изправена пред най-смъртоносната си атака от Втората световна война насам, и то само десет месеца, след като три терористични атаки във френската столица отнеха живота на 17 души, припомня Huffington Post.

Днес се фокусираме върху това да скърбим за жертвите, да успокоим семействата им, да помогнем на ранените, да успокоим изнервената общественост и да повишим сигурността докато в същото време гарантираме, че няма терористични сънародници, които чакат да стартират нова вълна на насилие. В същото време властите трябва да сглобят парчетата на това, което всъщност се случи, кои са извършителите, къде са били обучени и от къде са дошли оръжията, дали френското разузнаване е пропуснало сигналите за това, което се оказа сложен план, а не внезапна проява.

Утре фокусът ни трябва да се измести към пет дългосрочни фактора.

Първо, солидарността между страните съмишленици трябва да бъде постоянна, а не епизодична. Цивилизованият свят е изправен пред транснационална заплаха. Терористите са в постоянно движение. Те се възползват от дигиталната ера, която не познава граници. Те създават както формални, така и неформални мрежи, които могат да простират върху страни, континенти и дори извън тях.

Отговорът трябва да гарантира възможно най-много консултации, сътрудничество и координация между страните, изпаднали в една и съща ситуация.

Второ, крайно време е да се откажем от уклончивия език, използван твърде често, за да опишем извършителите на тези отвратителни деяния и да бъдем по-конкретни.

Те не са просто „екстремисти“, макар да са и такива. Те не са просто „терористи“, макар да са и такива.

Те са радикални ислямисти, вдъхновени от тяхното тълкуване на религия, колкото и изкривено да е то. Те крещят „Аллах е велик“, преди да убият. Те вярват в Джихада като легитимна форма на агресия. Те се стремят към обещаното им място в рая като „мъченици“ и към справедливите им награди. И те вярват, че изпълняват волята на Бог.

Трето, това е време на изпитание за Франция и за цяла Европа. Твърде много е заложено на карта. А тези отвън, които цинично иронизират Европа или я изхвърлят в кофата за боклук на историята правят фундаментална грешка.

Европа трябва да победи в тази епична битка. И ако не успее, целият свят – или поне тази част, която вярва в демократичните ценности, върховенството на закона, плурализма и защитата на човешкото достойнство, губи. Европа, заедно с приятелите си, трябва да намери волята и капацитета да отвърне на удара, да се защити и да победи.

Няма да бъде лесно, нито пък ще се случи бързо. Но да се надяваме, че проблемът един ден просто ще изчезне не е стратегия, нито пък ограничаването на дейността или намаляването на бюджетите на правоприлагащите органи, разузнаването и военните, нито пък защитата на неприкосновеността на личните данни на всяка цена, както някои политически пуристи искат, дори ако това означава застрашаване на националната сигурност и личната безопасност. Някои разумни промени трябва да бъдат направени в нашите демократични общества, иначе последиците може да се окажат сериозни.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
"...ЦЕННОСТИТЕ НА ДЕДИТЕ СИ ( християнството )..."Хаха... Ти некога с християнството срещал ли си се? Или си го гледал по телевизията... хаха! Нали това християнство изпрати корабите на Писаро и Кортес да изколят индианците и да превлекат златото им в Европа! Нали дедите ни го разпространяваха по света с меч и огън, та на места още плашат децата си с християните! Даже и Европа има хубави спомени от много ревностните ни деди-християни като Торквемада... Не е ли малко по-християнско да ги оставиш хората да правят на собствената си зема каквото искат, а да ги санкционираш, ако посегнат на твоята? Щото посягането на чуждо си е дебело писано като грях в християнските книги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
По-възрастните от нас знаят за какви ценности става въпрос. По-младите не знаят, защото ги приемат за даденост. Ще разберат чак когато им ги отнемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Тезата ти е, че всеки който язди кон , без някаква реалистична перспектива да го замени с друг вид транспорт, тр да бъде лиkвидиpaн ?Аз коментирах, че европейците са избили , практически до крак една раса, нещо не отговарящо на обективната действителност ли съм написал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
бая аритметично-механични грешки съм допуснал в бързината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
delcoSmoka
преди 8 години
"А тези отвън, които цинично иронизират Европа или я изхвърлят в кофата за *** на историята правят фундаментална грешка."Европа е В КОФАТА ! До 15-20 години мосюлманите в Франция ще са 30% ! НОВОРОДЕНИТЕ ВЕЧЕ СА 50% !В Белгия,Холандия,Швеция и Англия СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ !!!Белите хора (Европейците) в тези държави се топят и застаряват.Да попитам афффтора КОЕ ТИ ДАВА ПРАВО на базата на тези факти да твърдиш горното !За Израел просто НЕМАМ ДУМИ !Ами че нали точно тези *** - УПРАВЛЯВАЙКИ ЩАТИТЕ забъркват ВСИЧКО ТОВА !!!Да решението е ИЗРАЕЛ ! Премахването му ха ха ха ама това без атомни гъби нема да стане ха ха не че ще се реши по друг начин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Най-важният урок е: никога не вярвай на мюсюлманин.-----По-голяма глупост не бях чел! Точно обратната, мюсюлманите, като дълбиннна психология са много точни, коректни и почтени хора!Как не виждате истината, та тя е пред очите ви: еврейско-масонската банкова върхушка , върви съсем увурено към едно - Нов Световен Ред и пълно робство на хората пред БаМката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
delcoSmoka
преди 8 години
Статията е ЯВНА СЛОВЕСНА ДИАРИЯ !Най-смешното е че форума бъка от *** дето ехидно ни ВМЕНЯВАТ ВИНА че сме бели ха ха хаМоже да се напише цел роман от ТЪПОТИИТЕ на форумците!Този с колониите ха ха ха МИЛИ ако не беше БЕЛИЯТ ЧОВЕК индианците още да са си с конете и палатките ! Ама ако си некой промит мозък АТАКИСТ сигурно това те кефи.Или арабските *** ?Още да *** козички и да се подрусват на камили !Статията е НЕЧИСТОПЛЪТЕН пропаганден ***.Именно защото ЗАГЪРБИ ЦЕННОСТИТЕ НА ДЕДИТЕ СИ ( християнството ) Европа сега страда.Европееца (в болшинството си ) е морално деградирал декадент.Страхливец, консуматор без всякаква идея за бъдеще! Я погледнете ИМПОТЕНТНАТА политкоректност ха ха ха Или политиците дето са си избрали !!!МУТИ (мама МЕРКЕЛ) е БЕЗДЕТНА *** която с години е имала ЛЮБОВНА АФЕРА с женен мъж ! ЗА КАКВИ ЦЕННОСТИ ПИШЕТЕ БЕ МИЛИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Най-тъпия анализ на ситуацията."САЩ до голяма степен вече осъзнаха това, опитвайки се да изградят държавност в Ирак, което не проработи, след това търсейки стратегия за излизане от Ирак, което също не проработи според плана."И ,малко по-надолу"С други думи, ако не отидем в Близкия изток (и Северна Африка), Близкият изток ще дойде при нас, и то по начини, които може да се окажат разрушителни до степен на смъртоносни." Ъ? Са кое, да идем там и да им налагаме държавност или да не идем?"И накрая, кога Европа най-накрая ще се събуди и ще осъзнае, че Израел е част от решението, а не от проблема?" И от кога така? Бъркам ли или Израел е окупирал територии, които ООН не признава за израелски? Решението, което Израел прилага е бомби срещу арабите, булдозери срещу гетата им жестоки мерки за сигурност по летища и навсякъде . Да минем ли с няколко булдозера върху предградието на Брюксел? Това "решение" до спиране на атентатите ли е довело или до това, че Израел над 40 год живее във война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 9
ДХДО
преди 8 години
Целта на терористичните удари в Париж е унищожаването на ценностната система на Европа като цялоКои ценности , бе брате ? Тези на хилядолетията имперска експанзия и колонизаторски войни (от римско, та чак да американско време), унищожяването на цели раси (както в случая със северо-американските индианци), заробване и експлоатация на цели континенти (виж Африка) ?Или тези довели до разпалването на двете най-кървaви кaсапници в човешката история (ПСВ и ВСВ), употребата на ядрено оръжие над цивилно население (вероятно най-антихуманния еднократен акт, който човек може да си представи въобще, е случилото се с Хирошима и Нагазаки)?Или може би ценностите, които допускат поставянето на милионите беззащитни, изпепелени от бомбите, които не сме престанали да сипем над тях в графата статистика и претенциите ни, че нашите жертви са посегателство срещу цивилизацията .... за КОИ ценности, по-точно става въпрос ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Има една много нелицеприятна статистика, която трудно вижда бял свят, но за сметка на това ясно показва тенденциите - в Европа всяка година стотици хиляди родени на континента европейски граждани приемат исляма, докато нито един от пристигащите стотици хиляди мюсюлмани не променя тук религията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още