IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граничният контрол - поредният тест за доверието към Европа

Заплахите за икономиката на Европа не са никак малко, а последната вече е налице – евентуалното разпадане на Шенген

09:14 | 09.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Ерозията на Шенген прави трудовата мобилност много по-трудна“, казва Дейн Дейвис, анализатор на Wall Street и съавтор на материал от 2014 г. за търговските ползи от споразумението. В него Дейвис твърди, че нетно увеличение на мигранти от една страна в друга само с 1% годишно може да разшири търговията със същия размер. Членството в Шенген носи двустранен търговски тласък от 0,1% на година, пише той.

Ако Шенген се срине като цяло, някои от тези ползи може да изчезнат, казва той. „След десет години търговията ще бъде естествено по-голяма от сега, но без Шенген може би ще е по-слаба от възможната“, допълва още експертът.

Въпреки че икономическото доверие в еврозоната, измерено от Европейската комисия, е на най-високото си ниво от над 4 години, инвеститорите намалиха оптимизма си за бъдещето през 2015 г., когато първо войната в Украйна, после Гръцката криза, а накрая бумът на миграцията увеличиха несигурността.

Когато инвеститорите са колебливи, тогава и икономиката в крайна сметка страда, казва Яел Селфин, ръководител на макроикономическия отдел в KPMG в Лонг. Брутото образуване на капитал в еврозоната остава без промяна през третото тримесечие на 2015 г.

„Ще има много движения напред-назад по отношение на споразуменията, като това определено не е окуражително и показва, че вероятно ще видим още ограничения по границите“, казва тя. „Ключовото нещо е, че може да забави бизнеса на международно ниво“.

В еврозоната, където всички страни освен Кипър и Ирландия принадлежат към Шенген, производството се е разширило с 0,3% през третото тримесечие, продължавайки възстановяването, подкрепено най-вече от потреблението и държавните разходи. Загуба на инерцията ще насочи вниманието към Европейската централна банка (ЕЦБ) и потенциално – към нуждата от още стимули.

Предвид факта, че икономическите последици все още са предимно неизчислими, дебатът около Шенген може да остане в сферата на политиката през следващите месеци. Има обаче един тънък момент. Докато Обединеното кралство се насочва към референдум за мястото си в ЕС, разпадане на Шенгенското споразумение ще размъти водите, твърди Питър Диксън, икономист в Commerzbank.

„В случай на малко вероятното разпадане на споразумението, подкрепящите Brexit може да кажат „казахме ви“ и да го използват като разменна монета в кампанията си“, казва той.

„От друга страна обаче това може би ще свали известна част от натиска върху Дейвид Камерън. Може да кажете, че краят на Шенген може да насочи някои от ключовите европейски страни към заявената от Обединеното кралство позиция по имиграцията“, допълва Диксън.

Още за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста за икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034макар ,че отдавна го написал подробно в книгата си ''Цената на неравенството'' тоест цената е спад на БВП защото няма крайно търсене казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още