IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е САЩ да се отърват от Саудитска Арабия?

Въпреки дългогодишните отношения Саудитска Арабия сега вреди толкова силно на национални интереси на САЩ, колкото и ги подкрепя

08:02 | 04.02.16 г. 43
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер. Снимка: архив Ройтерс

Второ, Саудитска Арабия екзекутира ал-Нимр въпреки опасенията на САЩ, че това може да навреди на надеждите за мир в Близкия изток. Прекратяването на сирийската война остава приоритет за САЩ, тъй като Вашингтон се надява, че това ще накара всички страни да се обединят срещу ИДИЛ.

Саудитска Арабия и Иран подкрепят противоположни страни в гражданската война в Сирия, а перспективите за мир зависят до голяма степен от сътрудничеството на двете страни. При положение, че в момента те са се хванали за гърлата, администрацията на Обама вярва, че саудитско-иранското напрежение може да „подрие“ целите на Вашингтон в Сирия.

Трето, благодарение на шистовия петролен бум в САЩ американската зависимост от саудитски петрол рязко намаля. Според доклад на Citibank до 2020 г. САЩ може да произвеждат толкова петрол, че да станат нетен износител, изцяло освобождавайки се от всяка зависимост от внос от Персийския залив. Нещо повече, саудитците също разчитат на американския пазар. Те и много други страни членки на ОПЕК произвеждат т.нар. „тежък кисел“ суров петрол, а американските рафинерии са най-атрактивният пазар за този тип нефт. Предвид факта, че САЩ намаляват вноса, Саудитска Арабия ще трябва да се насочи и към други пазари, например Китай. За съжаление на Рияд – както руснаците могат да засвидетелстват, китайците са безпощадни, когато водят преговори.

Саудитците разбират последиците от намаляващата зависимост на САЩ от вносен петрол. За да запазят пазарния си дял, те стартираха атака срещу американските шистови петролни производители, надявайки се да ги изкарат от бизнеса, като наводнят пазара със саудитски петрол. Кралството се надява, че това ще накара цените на петрола да се възстановят, но и че междувременно голямата част от американската шистова петролна индустрия ще банкрутира. Макар че шистовият петрол е добър за американските потребители, в даден момент забавянето на щатската икономика може да надвиши ползите. Разбира се, ако САЩ отново станат по-зависими от чужд петрол, саудитците ще са тези, които ще спечелят от това.

Последно, но може би и най-важно, САЩ трябва да приеме факта, че Саудитска Арабия има сериозен принос за световния ислямистки тероризъм. Политиците от Вашингтон явно разбират това. В изтекли грами от Wilileaks бившият държавен секретар – а сега кандидат за президент, Хилари Клинтън заявява, че „донорите в Саудитска Арабия представляват най-значителният източник на финансиране на сунитски терористични групи в цял свят“.

В изключително необичайно публично порицание през декември германският вицеканцлер Зигмар Габриел обвини саудитците, че финансират екстремизма на запад. „Уахабитски джамии в цял свят получават финансиране от Саудитска Арабия. Много ислямисти, които са заплаха за обществената сигурност, идват от тези общности в Германия. Трябва да стане ясно за саудитците, че времето, в което гледахме настрани, приключи“, каза Габриел.

Саудитска Арабия отрича, че финансира екстремизма, а през 2014 г. определи обвиненията в подкрепа на ИДИЛ като „неверни твърдения“ и „злонамерени лъжи“. Нещо повече, саудитският посланик в Обединеното кралство наскоро публикува писмо, с което заявява, че критиците играят „игра на вина“ и нарече обвиненията „обида за нашето правителство, нашия народ и нашата вяра“.

Дори и така да е, Габриел е прав – крайно време е политиците във Вашингтон добре да се вгледат в дългосрочното бъдеще на американско-саудитските отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Тъй , тъй се в Москва са училЕ сичките и Осамата и целата Ал Кайда и Боко Харам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
стоплям, стоплям, малко си изтървал от историята с търсене на някакви ОМП-та в суверенна държава, впоследствие окупирана и съсипана до ниво племена с 1 млн. жертви.тия същите генерали бяха уволнени още първия месец от един неграмотен генерал губернатор барабар с целия държавен апарат след което Ирак рухна. Наложи да го махнат и пак да ги назначават на работа и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Ислямска държава я създадоха генералите на Садам. Познай коя Генерал-щабна академия са завършили. Стопляшли защо всеки медец има по 4-5 атентата в Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ами...аз рових, рових...и намерих само някакъв граничен инцидент през 750та...Таласка битка(бая далеч от днешен Китай, но все пак), където две армии от по 20-30 000 човека се напляскали без реални военни последици. Е...може и да бъркам, ама аз за такъв епизод не се сещам, без да претендирам да съм специалист по китайска или арабска история...остави дали се сещам, ама...https://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Arab_relations според тая страница има само тая въпросна битка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
изнасят Стоянчо, изнасят. Ислямска държава кой я създаде и защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 3
Макс
преди 8 години
Време ли е гущера да си отреже опашката!? СА и Катар са безспорни спонсори на тероризма, нали... А Пиндостан :) Всичко прилича на един гледан вече филм. Пиндостан и финансовата и промишлена олигархия зад океана, които създадоха Хитлер и нацизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Арабите са воювали с Китай в северозападната му част. Там сега има компактно мюсюлманско население. Воювали са много и с Индия. Чак след като монголците завладяват тези части на Азия, спират конфликтите между първите халифати и Китай, и Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Не е, но оръжейните лобита там са доста силни, още се избиват за щяло и нещяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Един терорист ще остави друг терорист !!! Русия почна да трепе *** и тия се *** , и двете държавни образувания !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Ако е рекъл аллах ще висят по минаретата и хоро ще играят. Техен проблем, да тичат да се молят по добре, уахабити хабиби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още