IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е САЩ да се отърват от Саудитска Арабия?

Въпреки дългогодишните отношения Саудитска Арабия сега вреди толкова силно на национални интереси на САЩ, колкото и ги подкрепя

08:02 | 04.02.16 г. 43
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер. Снимка: архив Ройтерс

Второ, Саудитска Арабия екзекутира ал-Нимр въпреки опасенията на САЩ, че това може да навреди на надеждите за мир в Близкия изток. Прекратяването на сирийската война остава приоритет за САЩ, тъй като Вашингтон се надява, че това ще накара всички страни да се обединят срещу ИДИЛ.

Саудитска Арабия и Иран подкрепят противоположни страни в гражданската война в Сирия, а перспективите за мир зависят до голяма степен от сътрудничеството на двете страни. При положение, че в момента те са се хванали за гърлата, администрацията на Обама вярва, че саудитско-иранското напрежение може да „подрие“ целите на Вашингтон в Сирия.

Трето, благодарение на шистовия петролен бум в САЩ американската зависимост от саудитски петрол рязко намаля. Според доклад на Citibank до 2020 г. САЩ може да произвеждат толкова петрол, че да станат нетен износител, изцяло освобождавайки се от всяка зависимост от внос от Персийския залив. Нещо повече, саудитците също разчитат на американския пазар. Те и много други страни членки на ОПЕК произвеждат т.нар. „тежък кисел“ суров петрол, а американските рафинерии са най-атрактивният пазар за този тип нефт. Предвид факта, че САЩ намаляват вноса, Саудитска Арабия ще трябва да се насочи и към други пазари, например Китай. За съжаление на Рияд – както руснаците могат да засвидетелстват, китайците са безпощадни, когато водят преговори.

Саудитците разбират последиците от намаляващата зависимост на САЩ от вносен петрол. За да запазят пазарния си дял, те стартираха атака срещу американските шистови петролни производители, надявайки се да ги изкарат от бизнеса, като наводнят пазара със саудитски петрол. Кралството се надява, че това ще накара цените на петрола да се възстановят, но и че междувременно голямата част от американската шистова петролна индустрия ще банкрутира. Макар че шистовият петрол е добър за американските потребители, в даден момент забавянето на щатската икономика може да надвиши ползите. Разбира се, ако САЩ отново станат по-зависими от чужд петрол, саудитците ще са тези, които ще спечелят от това.

Последно, но може би и най-важно, САЩ трябва да приеме факта, че Саудитска Арабия има сериозен принос за световния ислямистки тероризъм. Политиците от Вашингтон явно разбират това. В изтекли грами от Wilileaks бившият държавен секретар – а сега кандидат за президент, Хилари Клинтън заявява, че „донорите в Саудитска Арабия представляват най-значителният източник на финансиране на сунитски терористични групи в цял свят“.

В изключително необичайно публично порицание през декември германският вицеканцлер Зигмар Габриел обвини саудитците, че финансират екстремизма на запад. „Уахабитски джамии в цял свят получават финансиране от Саудитска Арабия. Много ислямисти, които са заплаха за обществената сигурност, идват от тези общности в Германия. Трябва да стане ясно за саудитците, че времето, в което гледахме настрани, приключи“, каза Габриел.

Саудитска Арабия отрича, че финансира екстремизма, а през 2014 г. определи обвиненията в подкрепа на ИДИЛ като „неверни твърдения“ и „злонамерени лъжи“. Нещо повече, саудитският посланик в Обединеното кралство наскоро публикува писмо, с което заявява, че критиците играят „игра на вина“ и нарече обвиненията „обида за нашето правителство, нашия народ и нашата вяра“.

Дори и така да е, Габриел е прав – крайно време е политиците във Вашингтон добре да се вгледат в дългосрочното бъдеще на американско-саудитските отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Вероятно е така, особено щом ти казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 8 години
Ако фамилията Сауд реши да го играе контра на американосите се връщат при обратно при камилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 12
Internet
преди 8 години
Ако Саудитска арабия излезе от борда 3.47 реала за долар, със САЩ е свършено още на другия ден. Защото доларът ще е фалирала зелена хартийка, дето не става дори за тоалетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Което обяснява защо българите не харесват араби или поне аз нямам други познати. А СА как ще я зарежат, като им продават оръжия за млрд $. Ще стана като танас, че поствам инфо, но да... Та докато им купуват оръжията на всичките за милиарди, няма да я зарежат ей така, щото са им "седнали на стола"."Най-много оръжие за този регион през миналата година са доставили САЩ 8,4 млрд. долара, следвани от Великобритания (1,9 млрд. долара), Русия (1,5 млрд. долара), Франция (1,3 млрд. долара ) и Германия (1 млрд. долара). "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
незнам явно затова все ги тегли към нашите .... :)) Интелигентни са да и с арабели съм имал взимане даване, но те са малко градиснки маркучи и то не малко а доста. Имат си някви собствени разбирания за живота и тези шушляци Сашш ше правели "демокрация" там при одеалата - това посмъртно няма да стане или поне не в нашия живот ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
....а дали имат сключен "предбрачен договор"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Персийците не са различни-те НЯМАТ ОБЩО с арабеските. Те смятат, че са братовчеди на българите(или ние техни, щото се имат-с известна доза историческо основание-за велика нация). Аз лично съм им голям фен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Персийците са различни от арабляците. Навремето в Университета имаше една персийка и се беше хранала с едно нашенче. Каква симбиоза само Етрополе и Техеран .... :)) Но веднъж видях техния шрифт много ми приличаше на арабски и направих грешката да кажа, че е на арабски и ответната реакция няма да ти казвам каква беше ..... много се засягат когато някой им каже, че са араби или нещо има общо. Мжду другото тази беше много готина и без одеало на тиквата, съвсем нормална светска мадама - е малко тъмен субект ама то от слънцето там са така ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 8 години
Западния свят ( не само щатите а и Бг) имат изгода доставчиците им на суровини да са фрагментирани . В моя бизнес аз имам същата политика :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Е къде са воювали толкова? Персиците(ама това са Иран) преди Христа имат някакви на практика неуспешни походи там. Но как да е, като цяло съм съгласен с поста ти(първият).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още