IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се финансират атентаторите

Спрямо щетите, които се нанасят, цената за подготвянето на атентати е смешно ниска, изчисляват експерти

20:25 | 24.03.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата &quot;Батаклан&quot; в Париж, където&nbsp;по време на рок концерт терористи застреляха десетки хора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залата "Батаклан" в Париж, където по време на рок концерт терористи застреляха десетки хора. Снимка: Ройтерс

Изнудване, трафик на хора, продажба на петрол. Дори и ако Западът успее да пресуши източниците на финансиране на „Ислямска държава" (ИДИЛ), терористичните клетки в Европа няма да са засегнати от това. Защото членовете им сами си набавят пари за атаките си – преди всичко чрез малки престъпни дейности.

Това се отдава лесно на хората, които отнемат стотици животи в Европа, преди всичко защото  повечето от тях произхождат от криминална среда. Те приличат по-скоро на членове на младежки банди, отколкото на религиозни екстремисти. А ако се присъединят към ИДИЛ, то „това е просто прехвърляне към друга форма на девиантно поведение", казва белгийският политолог Рик Кулсийт. Членството в ИДИЛ за много млади мюсюлмани е част от развитие, което е започвало с „банди, бунтове, трафик на наркотици и младежка престъпност", казва той, цитиран от N-Tv.

ИДИЛ вкарва в живота им „едно вълнуващо, необикновено измерение - и от престъпници без бъдеще те стават муджахидини с мисия", пише професорът по политология Кулсийт в проучване, което представи по-рано този месец.

Биографиите на най-малко двама от убийците в Брюксел съответстват на с тази схема. Братята Халид и Ибрахим Ел Баркауи са известни на полицията за редица престъпления. Халид е бил осъден през 2011 г. на до пет години затвор за кражба на кола, при която е имало и насилие. Ибрахим е получил през 2010 г. деветгодишна присъда, защото е участвал в кражба с взлом, при която полицейски служители са били обстрелвани с автомати Калашников. През 2014 г. той бе освободен от белгийски затвор. И някои от убийците в Париж имат дълго криминално досие - често за маловажни нарушения. 

За да се извършат атаки, като тези в Париж или Брюксел, терористи имат нужда от малко пари. „Няколко хиляди евро за оръжия от черния пазар, самоделни експлозиви, и една или две коли под наем – пари за това може да се набавят бързо, особено ако извършителят и без това произхожда от престъпния свят“, каза американският изследовател Луис Шели пред Frankfurter Allgemeine Zeitung. Затова има и малко подозрителни парични потоци между регионите, в които  е силна ИДИЛ, и градовете в Европа. Шели изучава в университета „Джордж Мейсън“ икономическите основи на терористичните групи.

Смятате ли, че след последните атентати Европа трябва да затвори границите си и да сложи край на Шенген?

Да
Не
Нямам мнение по въпроса
Общо 1020 гласа

„Спрямо щетите, които се нанасят, цената е смешно ниска", казва икономистът Сита Мазумбер пред Die Welt. Експертът по финансирането на тероризма в университета в Люцерн преценява, че неуспешните бомбени атентати срещу пътнически влакове близо до Кьолн през 2006 г. са стрували няколкостотин евро. За нападението срещу влаковете в Мадрид през 2004 г., когато бяха убити стотици хора, според Мазумбер са били необходими 10 000 долара. Атаките срещу лондонското метро през 2005 г. са стрували около 15 000 долара. 

Тези суми могат лесно да бъдат набавени - често са достатъчни спестявания или вноски от роднини и приятели. Или пък бъдещите терористи лесно могат да вземат малък кредит от някоя банка.

Един от терористите от Париж, който е бил застрелян от полицията, е взел кредит от 6000 евро от френската банка Cofidis. С тях е купил Калашници и гранати. Същевременно е сключил и застраховка живот, която в случай на смърт погасява кредита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Познайте какви ще са действителните цели на новите закони против "финансирането на тероризма".Скоро в ЕС ще се гласуват и приемат закони, аналогични на "патриотичните" закони в САЩ. Честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
А бе тебе още ли не са те прибрали на 4 километър...откачалка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 19
freegan
преди 8 години
Нормални хора с пистолети няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 4
panther
преди 8 години
Ислямистката *** си купува автомати, а на нормалните хора дори пистолети са забранени :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Не бе , тия са дребни хулигани ама са си купили Калашници на черно...смех !Или с други думи аматьори...Бойчо стига , бе ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
концерни, големи фондове (некролози като Сорос, Монсанто,) -> правителство (облагодетелствани, интереси) -> служби за сигурност (военни, стратези) структури от служби (обучаваши) -> доверени хора (ловци на балъци, промиващи мозъци) -> Али Баба г.лупака дет си мисли, че го чакат 100 девственици на небето.Ей така се финансират терористични групи - въпроси има ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Nathan
преди 8 години
Иначе съм абсолютно сигурен, че евтините пари на Драги се използват за терористични цели.В държавите, от където произхождат терористите търговските банки не само, че не прибират доходност срещу парите, които отдават , а дори предлагат доходност при заемането им. С такива пари каквито и пороци да си закупил .Политиката на ЕЦБ на отрицателни лихви скоро ще доведе до това банките ще да предлагат кредитни пакети за терористи, в стремежа си да се освободят от ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Nathan
преди 8 години
тези бръщолевения на ,,немски експерти" за терористи, които взимали пари от банка да купуват калашници и бомби, а от друга сърана, за да гарантират вземането на банката ,не по иницициатива на банката, а по своя ,сключват застраховка живот, която гарантира вземането на банката, не звучат праводоподобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още