IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С хеликоптера на ЕЦБ в страната на чудесата и отрицателната доходност

Ултраевтиният заемен ресурс предизвика очаквано отлагане на икономически реформи от правителствата, които неразумно се финансират дългово все по-безболезнено

21:14 | 09.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Тежката артилерия: покупките на корпоративен дълг

Тъй като гореописаните мерки очевидно са неработещи, Марио Драги направи немислимото и от 8 юни ЕЦБ ще налива между 5 и 10 млдр. евро, купувайки на първичен и вторичен пазар корпоративен дълг на небанкови компании, включително и финансови.

Замисълът е да се създаде друг и по-различен канал за кредит. Улеснението от „количествено” става „кредитно”. Купува се таргетирано дългът на компании от конкретни сектори - нещо немислимо само преди три месеца. Самото обявяване на идеята предизвика бум от емисии на облигации, ръст на цените и респективно спад на доходностите на корпоративните книжа в очакването на новия мастит купувач – ЕЦБ. Като при някои играчи доходността се срина до нула.

Централната банка де факто изтри рисковата премия, а диференциалът между германските бундове и корпоративния сектор е рекордно ниска. Влияе ли влизането на пазара на корпоративен дълг на стимулите и склонността към поемането на нов дълг от компаниите, чрез който да се финансират и рефинансират задължения и корпоративни дейности? Несъмнено. Възможно ли е икономически необоснованото поемане на още и още дълг? Напълно. 

Ефектът на Кантийон или преразпределение на богатството към първите поучили новосъздадените от нищото пари с купуването на реални активи също вече е налице. Уклонът не просто към корпоративни ценни книги, ами и към такива със съмнителен инвестиционен рейтинг, преимуществено от периферията на Европа - определено има своето послание. Критиката към Драги досега бе, че ниските лихви не облекчават компаниите от юга, които се финансират по-скъпо от тези в севера. ЕЦБ определено ще прави реверанс към страните от ПИГС, насочвайки покупките преимуществено към тях.

Страховете за „изтъняване на ликвидността” от пазара на корпоративен дълг, тоест липсата на ценни книжа за покупки от програмата, се контрира със заявките от страната на централната банка, че този път ще „влезе здраво в мача”. Което би следвало предизвика още повече дългови емисии в Стара Европа, че дори и на американски компании, които да се присламчат към купона, посредством своите дъщерни дружества, регистрирани в Европа. При всяко положение, с оглед на чувствително по-високите лихви в САЩ, изобилният кредит в Еврозоната е чудесна възможност за американските играчи, а спадът на търсене на заемни средства зад океана, по дедукция, ще значи и глътка въздух за пазара, изразена в по-ниски лихви. Възможен е и отлив на капитали вън от Еврозоната по тази линия.

Хеликоптерни пари?

Ужким ставало дума за екзотика, само коментирана от ЕЦБ, но истината е, че самият акт на изкупуване на корпоративен дълг вече е „хеликоптерен”. По дефиниция хеликоптерни пари означава създадена парична база, дадена директно в ръцете на политиците или на потребителите за харчлък. При покупката на корпоративен дълг никой не може да накара компаниите да инвестират, ако не виждат инвестиционни възможности. В случай, че някоя от тях предприеме обратно изкупуване на акциите си, да речем, връщайки парите на акционерите си, то последните ще могат да избират между потребление, инвестиция или „изтегляне” от кешовия оборот на паричните средства. Тоест: макар и по завоалиран на пръв поглед начин, хеликоптера вече е във въздуха и ръси обилно.

Еврото

Ако американските компании ползва своите дъщерни дружества, регистрирани в Европа, за да са част от раздаването на нови порции ликвидност, след което конвертират чрез суапове в долари, натискайки еврото, което си е цел на ЕЦБ каквото и да си говорим; ако американският дълг задържи положителна доходност още известно време преди да падне на отрицателна територия; ако пазарните участници се убедят, че ЕЦБ не просто копира ФЕД, но поради големите дългови проблеми на държавите в Еврозоната и банковата й система, е склонна да направи всичко, но да постигне инфлация - при това висока, - то за еврото в средно и дългосрочен план не предстои нищо добро. Спрямо реалните стоки, а не някоя друга правителствено/политическите управлявана валута, разбира се…

Авторът на материала е водещият на съботно-неделното предаване Boom & Bust Кузман Илиев. Той ще открие своеобразния онлайн курс на Investor.bg по повод на 15-годишнния юбилей на сайта.

Тъй като всеки бизнес на старта си неизбежно се сблъсква с институциите, лекторът ще даде ценна информация от практиката, с които младите предприемачи имат по-голям шанс да успеят въпреки държавните намеси. Темата е „Функция на предприемачеството и анатомия на държавните намеси, които му пречат“, а всеки може да изпрати въпроси по нея на 15godini@investor.bg до 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
Ivan.r
преди 7 години
Хах, комундирите са ти нашибали минуси, защото не могат да търпят чуждо мнение. На леваците им дай safe space и гледай да си полит коректен към тях да не ги triggerнеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 7 години
ЕЦБ - не вижда , че спасявайки и спасявайки създава проблеми които никога до сега не са съществували , поради което няма и начин да бъдат решени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Г-н Хитов със сигурност Кузман Илиев може да стане 1 в световен мащаб ако проумее системната криза обяснена от вас 2009г. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ подробно и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Г-н Хитов добре го казахте в предаването ''Boom and Bust'' ,че икономиката не е система в равновесие и към 16минута ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160ГУБИ СЕ ВРЕМЕ КОЕТО ЩЕ ДОКАРА ХАОС ,ВОЙНИ ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА'' - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКАИкономиката е особена и социална наука жив организъм който се нуждае от политика и планиране ,и заради изчерп.енерг.източници и водата която също е изчерпаема бавно чрез фотосинтезата но когато 50% от храната се изхвърля трябва планиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
krizata
преди 7 години
Кузман реализира страхотен индивидуален прогрес и се превръща в един от най-сериозните европейски икономисти, работещи по финансовите аспекти на системната криза на модела. Все още някои ограничители го карат да не вижда в достатъчна дълбочина протичащите процеси, но сега, с излизането на български на изследването "Епоха на растежа. Лекции по неокономика" на Олег Григориев и тази пречка отпада!Поздравления за сериозния анализ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Атанасио
преди 7 години
Kузман Илиев не може или не иска да проумее фактите за системната криза ,и че няма друг изход заради ефектът на доминото защото ще се срине пирамидата Марк Фебер го каза хубаво - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/Сами се хванаха в мрежите си и доказаха ,че системата е грешна Писах по повод на друга публикация на Кузман Илиев - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1754366421508251Трябва да се проумее системната криза ,че трябва нова ''система'' докато има време за трансформация защото ако политиците изпълнят съветите за държ.намеса(Кейнс) ще се замаскира проблема и след 10-15год. ще има криза която ще е в пъти по-голяма от 2008г. и 1929г. взети заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още