IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонското председателство на ЕС: Много успехи и някои пропуски

Топката се прехвърля в полето на България по доста спорни въпроси - за националните цели за емисиите, риска при спасяването на банки и промените в Регламента от Дъблин

12:02 | 27.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Естонско председателство</em></p>

Снимка: Естонско председателство

Енергетика

Естонското председателство успя в това, което мнозина смятаха за невъзможно - да постигне съгласие по съвместната позиция на Съвета при преговорите с Европейския парламент (ЕП) по четири законодателни предложения, целящи да приготвят пазарите на електроенергия в ЕС за повече възобновяеми енергийни източници и по-голямо участие на потребителите.

Естония постигна съгласие и за обща позиция по нови правила, целящи да накарат страните да се подготвят за рисковете, свързани с доставките на електроенергия, и да засилят регионалното сътрудничество.

Дни преди да предаде щафетата на България Талин сключи сделка и с ЕП за повишаване на енергийната ефективност в сградите - първият от осемте законодателни документа на пакета "Чиста енергия", който премина през всички етапи на преговорите.

Някои критици обаче смятат, че естонците са се втурнали в преговорите за сметка на качеството. Те не успяха да постигнат и съгласие между страните относно план за засилване на правомощията на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори, за да отразят прехода на блока към по-голямо регионално сътрудничество.

Проектът за газопровода "Северен поток 2" също се приземи неочаквано в скута на естонците. Първо те трябваше да отправят искане чрез Съвета за мандат за договаряне на сделка с Русия по спорния тръбопровод. В резултат на това Комисията накрая предложи разширяването на газовите правила на блока с проекти от трети държави – нещо, което естонците също трябваше да наблюдават в рамките на Съвета.

Оценката на изданието за постиженията на естонското председателство в енергийния сектор е 9 от 10.

Финансови услуги

Талин оказа сериозен натиск за стартиране на дебат в ЕС относно налозите за онлайн гигантите като Google и Amazon, които се възползват от остарелите фискални правила на блока. Тази дискусия дори доведе до амбициозни заключения на Съвета в края на шестмесечния мандат на Естония.

В крайна сметка заключенията бяха смекчени, но постигането на някакъв консенсус по такъв чувствителен въпрос е победа.

Същото може да се каже и за успешното изготвяне и съгласуване на черен списък на ЕС за данъчните убежища извън блока, въпреки че този списък не съдържа държави от съюза, които имат характеристиките на данъчни убежища.

Естонското председателство постигна и споразумение и по политически чувствителния въпрос за класифицирането на кредиторите при фалит на банки. Постигнато беше и споразумение за счетоводния стандарт IFRS9.

Естония не постигна практически напредък по противоречивия план на Комисията за разработване на обща корпоративна данъчна основа. Дали това е така, защото нямаше никакъв интерес за придвижването напред на въпроса, или защото страните от ЕС нямаха желание да работят по този план е спорен въпрос.

Балтийската държава се надяваше да намери и общ подход към пакета за намаляване на риска - набор от предложения, насочени към подобряване на сигурността на банките и предотвратяване спасяването на финансови институции с пари на данъкоплатците. Сега България ще трябва да стигне до финалната линия.

Естония не успя да извоюва и споразумение за въвеждане на Европейска схема за гарантиране на депозитите. Тази цел вероятно няма изобщо да се реализира скоро, защото министрите на финансите няма да се съгласят да споделят риска без да има регламент за неговото намаляване.

Изданието оценява постиженията на естонското председателство в тази област със 7 от 10.

Здравеопазване

Естония не постигна много в сферата на здравеопазването, защото не се стремеше да изведе на преден план здравните въпроси по време на своето председателство. Страната така и не се фокусира върху проблемите, свързани с алкохола, които не могат да бъдат регламентирани на национално равнище, тъй като на европейците е позволено да внасят големи количества алкохол от една държава в друга.

Страната наложи визията си за електронното здравеопазване като начин за подобряване на здравните системи, но заключенията на Съвета по здравеопазване по този въпрос са само повторение на много инициативи, които вече се провеждат.

Оценката на изданието за постиженията в сферата е 5 от 10.

Морско дело и рибарство

Естония води интензивни преговори за квотите за улов на риба, които традиционно са най-оспорени през втората половина на годината. Страната успя да разгневи и както на Комисията, така и Съвета, като се съгласи за о-строги мерки за защита на европейската змиорка и морския костур.

Талин постигна и споразумение с Комисията и Парламента относно многогодишния план за Северно море - законодателството, което определя как ще се управлява басейна през следващите няколко години.

Затварянето на няколко законодателни инициативи в сферата обаче не беше приоритет на естонското председателство, което посвети времето си по-скоро за ограничаване на дискусиите за Балтийско море, Северно море и Атлантическия океан. Талин също не беше в състояние да изпълни ключовото си обещание в сферата на риболова: да предложи план за управление на балтийската сьомга.

Оценката на изданието за постиженията в сектора е 7 от 10.

Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още