IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонското председателство на ЕС: Много успехи и някои пропуски

Топката се прехвърля в полето на България по доста спорни въпроси - за националните цели за емисиите, риска при спасяването на банки и промените в Регламента от Дъблин

12:02 | 27.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Естонско председателство</em></p>

Снимка: Естонско председателство

Миграция и добросъседство

Едно от постиженията в сферата е споразумението на Съвета през ноември относно мандат за преговори по Директивата за условията на приемане. Чрез хармонизиране на стандартите в целия ЕС ще стане по-малко вероятно мигранти да се местят в държави, където смятат, че ще бъдат третирани по-добре.

Постигна се и споразумение със Съвета относно Директивата за презаселване за приемане на лица, нуждаещи се от международна закрила, така че да им се осигурят законни пътища за влизане в ЕС. Така може да се започнат преговори с ЕП по законодателния пакет.

Председателството също постигна известен напредък за базата данни на ЕС за дактилоскопичните отпечатъци и реформата на Регламента за процедурата за предоставяне на убежище, която определя минимални стандарти за това как държавите членки дават и отнемат статута на бежанец.

Естонското председателство, както и малтийското преди него, не успя да постигне реален напредък по най-спорния въпрос - реформата на Регламента от Дъблин, която задължава мигрантите да търсят убежище в първата страна, в която влизат. През ноември Естония представи предложение за промени, но критиците твърдят, че това е само начин за прехвърляне на проблема към председателството на България.

Оценката на изданието за постиженията на Талин в сферата на миграцията е 7,5 от 10.

Сигурност и правосъдие

Главната цел на естонското председателство, която то успешно постигна, е споразумение за укрепване на eu-LISA: Европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи в областта на свободата, сигурността и правосъдието. Това ще помогне с оперативната съвместимост на базите данни, което означава, че една заявка може да търси пет различни източника на информация (например една за пръстови отпечатъци на имигранти и друга за номера на автомобили).

Талин искаше да завърши тристранните дискусии с Комисията и Парламента относно системата за информация и разрешение за пътувания в ЕС (ETIAS), автоматизирана система, която би засилила проверките за сигурност на пътуващите без визи. Несъгласията по темата обаче са сериозни, така че скоро не би могло да се очаква напредък.

Оценката на изданието за постиженията в сектора е 6 от 10.

Търговия

Когато става въпрос за отстраняване на търговски заплахи, естонците помогнаха за укрепването на Крепостта Европа. Страната сключи сделка с Парламента и Комисията за най-голямата реформа на защитата на търговията в ЕС от десетилетия насам.

Талин успя да постигне споразумение в последния момент, което ще увеличи антидъмпинговите мита на ЕС. Те ще оказват допълнителен данък върху стоките, произведени със субсидирани суровини.

Естония се бори усилено, но не успя да включи езика в данните в търговските споразумения на ЕС. Страната има разрастваща се стартираща икономика, която разчита на достъпа до потребители и данни в други страни. Естония иска да превърне свободния поток от данни в основно търсене в търговските сделки на ЕС. Влиятелният началник на кабинета на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер обаче забави тези планове.

Оценката на изданието за постиженията на естонското председателство в търговския сектор е 9 от 10.

Транспорт

Естонското председателство осигури споразумение между институциите за окончателен закон за мащабен мандат на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) и за реформи по отношение продажбите на автомобили в блока след Дизелгейт.

Талин подготви и почвата за консенсус между министрите относно законодателството за командированите транспортни работници с вече започнати тристранни разговори.

Напредъкът по пакетите за мобилност на Комисията, които се занимават с разнообразни въпроси - от трудовите права на шофьорите за това как да се конфигурират системите за пътно таксуване на ЕС, е труден. Държавите са разделени по въпроса за степента на достъп, която са готови да разрешат по пътищата си.

Оценката на изданието е 8 от 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още