IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amnesty предупреждава за демонизация на малцинствата

За България организацията отчита все по-осезаема среда на ксенофобия и нетолерантност към различните

13:38 | 22.02.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Invetor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Invetor Media Group

Другаде в Европа и по света

В Унгария пък „правителството на Виктор Орбан стигматизира като "чуждестранни агенти" и като „шпиони и врагове на държавата" неправителствените организации, които говорят критично за кабинета, казва Маркус Бееко, генерален секретар на организацията за Германия, цитиран от Sueddeutsche Zeitung.

Полша също е силно критикувана в доклада на AI - а освен на активистите по правата на човека тук могат да бъдат цитирани и мнения от Европейската комисия. Тя се опасява, че независимостта на Конституционния съд е "сериозно подкопана" от съдебната реформа. Правителството във Варшава сега се опитва да разшири влиянието си и върху други сфери на съдебната власт като Върховния съд, Националния съдебен съвет и обикновените съдилища, става ясно от доклада на AI.

Както винаги, Amnesty събира подробна информация за войни, конфликти, нарушения на правата на човека и дискриминация. Много неща приличат на продължение на отдавна известни оплаквания в световен мащаб, които се променят от година на година само в детайлите си.

От дългия списък на нарушенията на правата на човека по света през 2017 г. се откроява изгонването на около 655 000 мюсюлмански рохинги от Мианмар в Бангладеш. След като въоръжени рохинги извършиха няколко атаки през август, държавните въоръжени сили и полицията брутално са атакували малцинството, подтиснато от Мианмар. Хиляди бяха убити, а стотици села - изгорени. Бежанците съобщават за изтезания и изнасилвания.

Amnesty обръща внимание и на ужасяващия брой на цивилните жертви във въоръжени конфликти, споменавайки сегашната хуманитарна катастрофа в Йемен, безогледните убийства в Сирия и Ирак и принудителното изгнание на хора в Южен Судан.

В доклада се упрекват правителствата, че са експлоатирали предизвиканите от тероризма тревоги, за да "поставят под въпрос баланса между властта на държавата и индивидуалните свободи". Дава се за пример Франция, която сложи край на извънредното положение едва след като въведе в законодателството редица от разпоредбите на този извънреден режим.

В доклада обаче се приветства движението #MeToo и шествията по случай Международния ден на жената за привличане на вниманието върху ужасяващите мащаби на сексуалните посегателства и тормоз.

Amnesty хвали и "реакцията на обикновените граждани" с искане за правосъдие като мобилизацията на младежите, оцелели от стрелбата в училище в щата Флорида, които настояват за по-строг контрол над огнестрелните оръжия.

Политиките на президента Доналд Тръмп "бележат нова ера на регресия в човешките права" в САЩ и по света, се казва още в доклада. 

Салил Шети разкритикува Тръмп и казва по негов адрес, че „това е президент, който в първите месеци от мандата си заяви, че одобрява изтезанията и можете да си представите какво означава това за правителствата по света, които масово прибягват до изтезания". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
:)) Гледам, че Инвестор са ме цензурирали за пореден път пак здраво ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
НПО-тата у нас са такива, защото някой кретено-масон има конкретни планове за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ама от твоята гледна точка :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
А кога (и дали) Amnesty ще предупреди за диктатурата на хомосексуалното малцинство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 3
Jekata
преди 6 години
Напротив!Особено *** са издигнати в култ - раята им бачка за помощите и безгрижния начин на живот.Амнести да свалят очилата и да се огледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 5
thehappyroger
преди 6 години
Здравейте, предлагам ви да живеете 10 години до ромско гето и след това да ги харесвате ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
khao
преди 6 години
и всичко това се случи благодарение на организации като вашата, същото важи и за обратните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още