IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Путин да се окаже агент на ЦРУ?

Той постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки

18:33 | 05.04.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в Moscow Times на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления... В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".

Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.

Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.

А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.

Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.

"Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм, предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. Guardian. Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".

Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотр Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор  Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на
Google Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.

Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 29
Money
преди 6 години
Приятел руснак ми е казвал, че като дойде в България си купува ризи. Защо, го питам? Защото в Русия една свястна риза не могат да ушият, беше отговора. Иначе енергийната индустрия, разбирай предимно газовата, им снася 50% от държавните приходи от данъци и им е 70% от експорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
supertrader
преди 6 години
Хубаво ако беше вярно, всички компании за добив са 50 процента руски и 50 процента американски в момента. Истината е че САЩ и СССР имат сключен договор след втората световна война в която те побеждават Германия да действат заедно и си поделят Света но без Китай който е твърде голям и изостанал и неконтролируем. Затова САЩ решиха да дадат на Китай достъп до световната търговия и технологии, то пък се оказа че вместо те да контролират Китай той ще почне да контролира тях и Русия. Русия и САЩ са врагове до толкова доколкото да оправдаят с това поддръжката на огромви армии и да не назоват тези които наистина ще бият а те постоянно водят войни при това го правят колективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Може Путин да се окаже агент на ЦРУ обаче първо трябва Русия да си премести столицата във Вашингтон, след това да смени националната валута на САЩ с рублата и накрая ЦРУ да стане просто един отдел от ГРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 46 rate down comment 12
fri
преди 6 години
пак New York Times :)) - като оная статия за Китай, как щял.. :)))Абе хора, от екипа на Investor,тук сериозен сайт ли е или си чешете езиците с такива фантасмагории, като си мислите, че хората ще ви четата и с това ще ви се вдигне рейтинга? - напротив, от "изпростачването" рейтинга няма да ви се дигне(а аз въобще не прочетох статията, защото ще е пълна с глупости )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 45 rate down comment 12
Frosty
преди 6 години
При Б. Елцин британски и западни компании бяха взели на безценица и експлоатираха руските енергийни ресурси и находища, а на руснаците подхвърляха само трохи и огризки, от собствените им богатства нищо не влизаше в бюджета им. Мисля, че някой беше споменал, че тогава англичаните са били осигурили потреблението си за следващите 50 години напред от руските находища.Когато Путин дойде на власт той разтрогна едностранно договорите, наби шута на западните компании и върна стратегическите ресурси и находища обратно в руски ръце.Затова стана най-мразеният човек от запада.Вероятно англичаните още не могат да преглътнат, че им отмъкнаха апетитният залък от устата и се мъчат с лъжи, клевети и мръсни номера да компрометират президента на Руската федерация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Абе "екипа" на Инвестор , не ви ли омръзна да се излагате бе , баси подлизурската медия сте станали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 15
ABBA
преди 6 години
"Руската икономика е абсолютно зависива от цената на петрола"Поредната неграмотност. Добре, че държавната руска статистика вече ИЗОБЩО не мисли така!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 8
Grosss
преди 6 години
Украйна и България от какво са зависими......от милостта на Брюксел ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 32
Money
преди 6 години
Защо да му плащат. На гол тумбак чифте пищови, това е работата на Путин. Руската икономика е абсолютно зависива от цената на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 10
Kondora
преди 6 години
Нарочно погледнах за Автора на ..... тази полюция ......... Хахахаха ................. . Никой не е смеял да си сложи името ................''Екип на Инвестор .бг '' Разделената идиотщина - по малка идиотщина............Това ли ви е девиза , ***................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още