IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Путин да се окаже агент на ЦРУ?

Той постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки

18:33 | 05.04.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в Moscow Times на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления... В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".

Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.

Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.

А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.

Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.

"Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм, предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. Guardian. Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".

Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотр Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор  Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на
Google Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.

Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 3
Money
преди 6 години
Така е, Русия се крепи на Путин. Без Путин няма Русия. Интересна държава е тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 6 години
Надали, малкия човек просто толкава може, бог да пази обикновените руснаци! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
" нещо повече те са в достатъчно добро състояние, за да шофират, да се разхождат из търговския център, да посетят пъб, а после и това е действително най-невероятното явление централните нервни системи на бащата и на дъщерята да функционират толкова добре и техните храносмилателни системи да са в такава хармония, че те съумяват да седнат и да обядват пълноценно в италиански ресторант. И едва след всичко това те и двамата, по едно и също време въпреки значителната разлика в теглото им, внезапно са повалени от нервнопаралитичния агент, който, подобно на часовников механизъм, е настроен от първоначално нулево до смъртоносно въздействие." А-спекто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
" А ако отровата е била пренесена от единия на другия, защо не се е прехвърлила и върху лекарката, която е оказала първоначалната медицинска помощ, довела до близък физически контакт с жертвите, включително и с телесни секреции?Вторият проблем е, че нервнопаралитичните вещества от групата Новичок действат моментално. Не съществува такова нещо като нервнопаралитичен агент със забавено въздействие. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 6 години
"Но ако субстанцията е в такава форма, че може да бъде отмита с вода, защо тогава е поставена върху дръжката на външната врата? Всъщност в Солсбъри през този ден вали силен дъжд, а и в по-дългосрочен план времето е било дъждовно.Може ли някой да ми обясни сценария, в който бащата и дъщерята и двамата ще докоснат външната дръжка на вратата при излизането през нея и затварянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Цитатче в полза на агента на ЦРУ:"Дейвид Колъм, професор по органична химия в Университета Корнел, далеч по-квалифициран от продавача от Моторола, заявява, че и неговите студенти от най-горния курс могат да го направят. Професор Колъм ми изпраща следното съобщение в социалната мрежа Туитър: От самото начало историята с това нервнопаралитично вещество е ясна. Чудя се къде са били останалите специалисти по органична химия, но ако бъдат попитани, те ще потвърдят колко прости са съединенията и колко абсурдни са твърденията. "А-спекто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Аха!Как не!Нали им бърка в задните части на целия запад,затова,дайте да го оцапаме - все нещо ще излезе!Тези номера западни извратеняци,са ни добре известни!Я виж какви "светини",какви демонократи бяха жалките продажници Горбачов и Елцин.Направиха това,което цялото ви МРУ(мръснишко разузнавателно управление) не можа да постигне!!!Смешни и жалки сте,свели сте се до нивото на неграмотни махленски клюкарки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
а леле майко, ейй свещи за здраве треа му палите на тоя руския че ви поддържа нещастния сайт жив, за да хвърлят ората по едно око чат пат ...... тц тц тц .... "агент на цру" ... майкааат си ебббало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 12
sgg21
преди 6 години
Хайде точно за ризи да не говорим, защото България пък направо е модния център на Европа! Човека сигурно си е купувал турски ризи, но се гордеем иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Парите не миришат , Импеей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още