IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Путин да се окаже агент на ЦРУ?

Той постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки

18:33 | 05.04.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в Moscow Times на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления... В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".

Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.

Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.

А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.

Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.

"Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм, предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. Guardian. Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".

Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотр Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор  Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на
Google Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.

Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 26 rate down comment 6
BobyB
преди 6 години
Най-добрият агент на ЦРУ. Самите руснаци си го казват - без Путин няма Русия. Дотам са я докарали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 10
Стефчо
преди 6 години
Малей, реднеците с каква словесна диария ги заливат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 10
mathematician
преди 6 години
Абе на тоя дали са му платили, за да пише такива глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 11
Grosss
преди 6 години
Гробачов и Елцин бяха превърнали Русия в разграден двор за запада,кучевлачи диря няма.Путин прекрати това и затова го мразят.Не им дава далапат и по-лош от него няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 14
0
преди 6 години
По смешна статия-анализ не съм чел.Абе да не я писал оня П...ьо, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още