IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Путин да се окаже агент на ЦРУ?

Той постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки

18:33 | 05.04.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин?

Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на руската икономика и човешкия капитал, че не може да не се замислите дали тайно не е в списъка с хора, на които ЦРУ плаща, пише в свой анализ за New York Times Томас Фридман.

Някъде към 2007-2008 г. Путин изглежда реши, че възстановяването на Русия чрез грижи за нейните огромни човешки таланти и укрепването на върховенството на закона е прекалено трудно - то щеше да изисква споделяне на властта, провеждане на истински избори с реална конкуренция и изграждането на наистина диверсифицирана икономика, базирана на иновациите.

Вместо това Путин реши да потърси достойнство за Русия на погрешните места: като използва петролните и газови кладенци, а не хората; като подсилва руската армия, вместо да укрепва върховенството на закона; и като обогатява себе си и своя кръг от олигарси, обгръщайки се с руско православие и руски национализъм, които се харесват на основните му избиратели.

Най-големият бизнес всекидневник във Франция Echo неотдавна цитира руски специалист по информационни технологии, посочващ, че "Само Microsoft регистрира повече патенти от цяла Русия!" Руският технологичен пазар не само е слаб, се казва в статията, а и "корупцията в съдебната система затруднява защитата на делото ви в съда, когато някой хищник поеме контрола над успешно стартиращо предприятие".



Независимо от перченето му без риза, и независимо от всички скорошни приказки как Путин се доказва като успешен авторитарен лидер, аз имам един въпрос: Защо тогава Путин е толкова несигурен за истинската си популярност в Русия, че дори след 20 години начело на страната се страхуваше да позволи на един единствен реален независим кандидат да се съревновава с него на последните президентски избори?

Истината е друга: Путин постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки. С други думи, той търси краткотраен приток на енергия от захарта, за да повиши популярността си сред поддръжниците си от руските националисти, защото е несигурен, и плаща за това с истинско телешко, отслабвайки Русия в дългосрочен план.

Телешко за захар не е добра сделка.

Така например през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Източна Украйна с маскирани руски военни - за да получи краткотраен прилив на енергия от "захарта" пред руския електорат - и в замяна му се наложи да търпи дългосрочни икономически банкови санкции, наложени от Запада, които помагат за забавяне на растежа на Русия.

През 2015 г., за да докаже, че Русия все още е свръхсила - още един прилив на енергия от "захарта" за неговите поддръжници - Путин изпрати в Сирия съветници, самолети на руските военновъздушни сили, екипи на специалните части и ракетни комплекси земя-въздух, за да попречи на свалянето на руския съюзник от Студената война, сирийския президент Башар Асад. Подкрепата на Путин, заедно с помощта от Иран, едва задържа Асад да не падне, но засега Путин е затънал в Сирия и не може да излезе, за да не падне Асад и той да изглежда глупаво.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 29
Money
преди 6 години
Приятел руснак ми е казвал, че като дойде в България си купува ризи. Защо, го питам? Защото в Русия една свястна риза не могат да ушият, беше отговора. Иначе енергийната индустрия, разбирай предимно газовата, им снася 50% от държавните приходи от данъци и им е 70% от експорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
supertrader
преди 6 години
Хубаво ако беше вярно, всички компании за добив са 50 процента руски и 50 процента американски в момента. Истината е че САЩ и СССР имат сключен договор след втората световна война в която те побеждават Германия да действат заедно и си поделят Света но без Китай който е твърде голям и изостанал и неконтролируем. Затова САЩ решиха да дадат на Китай достъп до световната търговия и технологии, то пък се оказа че вместо те да контролират Китай той ще почне да контролира тях и Русия. Русия и САЩ са врагове до толкова доколкото да оправдаят с това поддръжката на огромви армии и да не назоват тези които наистина ще бият а те постоянно водят войни при това го правят колективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Може Путин да се окаже агент на ЦРУ обаче първо трябва Русия да си премести столицата във Вашингтон, след това да смени националната валута на САЩ с рублата и накрая ЦРУ да стане просто един отдел от ГРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 46 rate down comment 12
fri
преди 6 години
пак New York Times :)) - като оная статия за Китай, как щял.. :)))Абе хора, от екипа на Investor,тук сериозен сайт ли е или си чешете езиците с такива фантасмагории, като си мислите, че хората ще ви четата и с това ще ви се вдигне рейтинга? - напротив, от "изпростачването" рейтинга няма да ви се дигне(а аз въобще не прочетох статията, защото ще е пълна с глупости )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 45 rate down comment 12
Frosty
преди 6 години
При Б. Елцин британски и западни компании бяха взели на безценица и експлоатираха руските енергийни ресурси и находища, а на руснаците подхвърляха само трохи и огризки, от собствените им богатства нищо не влизаше в бюджета им. Мисля, че някой беше споменал, че тогава англичаните са били осигурили потреблението си за следващите 50 години напред от руските находища.Когато Путин дойде на власт той разтрогна едностранно договорите, наби шута на западните компании и върна стратегическите ресурси и находища обратно в руски ръце.Затова стана най-мразеният човек от запада.Вероятно англичаните още не могат да преглътнат, че им отмъкнаха апетитният залък от устата и се мъчат с лъжи, клевети и мръсни номера да компрометират президента на Руската федерация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Абе "екипа" на Инвестор , не ви ли омръзна да се излагате бе , баси подлизурската медия сте станали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 15
ABBA
преди 6 години
"Руската икономика е абсолютно зависива от цената на петрола"Поредната неграмотност. Добре, че държавната руска статистика вече ИЗОБЩО не мисли така!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 8
Grosss
преди 6 години
Украйна и България от какво са зависими......от милостта на Брюксел ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 32
Money
преди 6 години
Защо да му плащат. На гол тумбак чифте пищови, това е работата на Путин. Руската икономика е абсолютно зависива от цената на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 10
Kondora
преди 6 години
Нарочно погледнах за Автора на ..... тази полюция ......... Хахахаха ................. . Никой не е смеял да си сложи името ................''Екип на Инвестор .бг '' Разделената идиотщина - по малка идиотщина............Това ли ви е девиза , ***................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още