IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата соларна и вятърна енергия вече е конкурентна на въглищата и природния газ

Основен принос за това имат повишените такси за въглеродни емисии и поскъпването на електроенергията от въглищните и газовите електроцентрали

08:27 | 30.08.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите такси за отделянето на въглеродни емисии в комбинация с високите цени на въглищата и газа създават нова повратна точка за Европа, пише Дейв Джоунс от мозъчния тръст Sandbag за Energypost.

За първи път новите вятърни и слънчеви централи могат да бъдат конкурентни на съществуващите въглищни и газови електроцентрали.

На 22 август таксите за вредни емисии в Европа достигнаха 20 евро на тон, като според редица анализи нарастващите цени на въглищата и природния газ позволяват на новите възобновяеми енергийни източници, в частност соларната и вятърната енергия, да се конкурират с краткосрочните разходи на енергията, генерирана от централи, използващи изкопаеми енергийни източници. 

Разходите за генериране на електроенергията от въглища и природен газ са се повишила значително от 2017 г. насам. От началото на миналата година разходите за производството на енергия от твърди горива са нараснали със 72 на сто до 46 евро за мегаватчас, докато аналогичните разходи от природен газ бележат ръст от 43% до 49 евро за мегаватчас.

Информацията се базира на пазарите от 23 август, когато таксата за отделяне на въглеродни емисии достигна 20,42 евро на тон. Разходите за производство на електроенергия продължават да бъдат подценявани – изчислени са посредством суровините за входящото гориво и разходите за въглеродни емисии. Истинските разходи на електричеството, генерирано от въглищни и газови централи, включва редица реални разходи, които трудно могат да бъдат определени: те са чувствителни от търговска гледна точка и се различават спрямо вида на централата, смята Джоунс.

Тези разходи включват транспортиране и обработка на въглищата, входящ и изходящ газов транзит, опериране и поддръжка, инвестиции, както и ограничаване на замърсяването на въздуха.

В случай че трябва да бъдат направени нови инвестиции, като например инсталирането на ново оборудване против замърсяване във въглищна централа, допълнителните разходи ще бъдат значителни.

Междувременно цените на слънчевата и вятърната енергия се движат в обратна посока. В търговете за електроенергия от възобновяеми източници в Германия могат да се забележат цени от 38 евро за мегаватчас и да се сравнят с посочените по-горе цени от въглищните и газовите централи.

Графиката отдолу показва, че разходите за генериране на електроенергия от централи, работещи с изкопаеми твърди горива и природен газ, преминават границата от 38 евро и достигат нива от 46 до 49 евро за мегаватчас. А това значи, че производството при тях е доста по-скъпо от това при възобновяемите източници.

Нарастването на разходите за производство на електроенергията от въглищни и газови централи се дължи не само на повишаването на таксите за въглеродни емисии, но и поради по-високите цени на самите суровини. Цената на въглищата на европейските пазари за доставките след година е нараснала с 30% в сравнение с януари 2017 г., като подобен е случаят с природния газ, при който поскъпването е с 28 на сто.

Анализ на мозъчния тръст Carbon Tracker допуска, че таксите за въглеродни емисии ще се покачват, достигайки 25 долара за тон до края на годината и 35 долара за тон през 2019 г., след като реформите на европейската схема за търговия с емисии влязат в сила.

Използването на природен газ като „мостово гориво“, което трябва да позволи на производството на електроенергия да се отдалечи от въглищата, не изглежда логично, имайки се предвид, че цените на електричеството, генерирано от газа, са подобни на тези, които предлагат въглищните централи.

Нарастващата конкурентоспособност на възобновяемите енергийни източници се случва във важен момент за прехода към тотална електрификация на Европа и преминаването на континента към по-чиста енергия.

Германската комисия за въглищата трябва да определи дата за поетапно спиране на немския въгледобивен флот преди края на тази година. Според Дейв Джоунс поскъпването на производството на електроенергия от изкопаеми източници и природен газ, както и на таксите за въглеродни емисии, създава една благоприятна среда за мащабното преминаване към по-евтините възобновяеми енергийни източници и налагането им за сметка на въглищата и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 9
data
преди 5 години
"Разбира се, централите които горят въглища - особено ниско качествени, трябва постепенно да се затварят. Ного са мръсни. Природният газ е чисто горивце.""Драсти го това на един плакат и се разходи в С.Загора и Гълъбово . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Пилците в двора се броят наесен, а електроенергията в Европа - през зимата...Иначе, изводът е очеизваден - електроенергията само ще поскъпва на фона на задаващата се тотална електрификация, демек - честито на печелившите! Е, за известно време и тук-там ще мърдат на по-евтин точец от "неефективни" АЕЦ, с който ще балансират "поевтиняващия" ток от ВЕИ, па после - както дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Голям смог в Лондон (1952) - нямам какво повече да кажа за фосилните горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
много си добър ... таман сядам да фърля поглед на новините , виждам че са постнали нова статия с евентуален потенциал за дискусия и ти вече си драснал две мнения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
Фосилни горива / Fossil fuels Дума на деняИсторията на първата поява на този израз е много любопитна. Накратко създаден е от немец в Англия. Изразът е споменат за пръв път от немския химик Каспар Нойман. Той е назначен за пътуващ аптекар от краля на Прусия, който го изпраща да пътува из Европа, за да задълбочава познанията си и да въвежда нови продукти. Докато Нойман е в Лондон, кралят умира, а с него и назначението. С типичната си любознателност Нойман продължава изследванията си и навлиза във висшето лондонско общество, където се среща с такива личности като Исак Нютон и Ханс Слоун. Възползвайки се от факта, че Джордж I, кралят на Англия по онова време, не само живо се интересува от наука, но и по странна прищявка на историята говори само немски, Нойман прави забележителна кариера в Англия.Така че живеейки в Англия, Нойман продължава да пише на немски, а текстовете му са публикувани в превод на английски през 1759 г. 20 г. след смъртта му. Фосилните горива се появяват в показалец под заглавието Желязо и железни руди. Една от подтемите е разтопен с фосилни горива.След началото на индустриалната революция в Англия въглищата изместват дървата, вятъра и водениците като основен източник на енергия. В резултат на по-доброто използване на горивото се създават двигатели с по-високо качество, подобрява се транспортът и се променя коренно селското стопанство. До началото на 20 век броят на градските жители скача до 225 млн. души, а сто години по-късно вече е близо 3 млрд.Фосилните горива като нефта, въглищата и природният газ днес съставляват почти пет шести от консумацията на основни енергийни източници по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
мдааа ... ето един сайт за вятърната енергия в европа . :https://windeurope.org/който му е интересна темата и има свободно време да чете ще му допадне . 450 членове има организацията . статистика на производство , решения на проблеми , съхранение на енергия , проекти , бъдещо развитие ... абе доста е ... много добре подреден сайт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още