IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви не работят при нестабилна средна класа

Днес американците нямат достатъчно финансова сигурност, за да отговорят на намалението на лихвите с поемане на малко повече дълг

08:20 | 27.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Бог знае колко усилено работят другите две трети, за да свържат краищата, но ние знаем, че повечето американци имат много повече дълг, отколкото дълготрайни активи. Малко по-нисък лихвен процент по целия този дълг може да го направи малко по-управляем, но фактът, че този дълг изобщо съществува, е симптом на дълбоко икономическо неразположение, което малко по-ниските лихви само влошават.

Неконвенционалната следкризисна политика на Федералния резерв, като тази на много други централни банки, се основава на изключително конвенционална хипотеза: ако ниските лихви стимулират растежа, тогава ултра ниските, или дори отрицателните, лихви ще го ускорят по-скоро и повече. 

Но тази конвенционална теория бе разработена в годините след Втората световна война, когато САЩ разполагаха със стабилна средна класа с капацитет да заема, когато лихвите намаляват и да харчи дълга си за трайни стоки, което носеше дългосрочни ползи за равенството. Казано по друг начин, американците имаха достатъчно финансова сигурност, за да отговорят на намалението на лихвите като поемат малко повече дълг и го харчат за нов автомобил или дори нов дом, поощрявайки търсенето, заетостта и споделеното благоденствие.

Днес, при кухата средна класа и многото нискоквалифицирани работници без достатъчно ресурси, за да се пренасочат към новите работни места, Фед не може да разчита ниските лихви да доведат до устойчив растеж, колкото и да се старае.

Фед вярва, че си е купил някаква "застраховка" с неотдавнашното намаляване на лихвите. Съдейки по туитовете на президента Доналд Тръмп, това не е застраховка срещу политически риск. Освен това не е застраховка срещу нестабилност на пазара, която се увеличи след понижението, отчасти поради нарастващите съмнения относно политиката на Фед и увеличаващите се рискове на пазара на облигации. Нито пък е застраховка срещу друга финансова криза - пословичният инструментариум на централната банка вече е по-празен.

На последно място, разбира се, гуверньорът на Фед Джером Пауъл не купи застраховка срещу все по-голямото неравенство и съпътстващия го макроикономически, финансов и политически риск. Вместо това, като намали лихвените проценти, Фед просто заложи на това, че по някое време ще може да измисли начин да нормализира политиката или да предложи по-добра алтернатива. Времето не е на негова страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 4 години
ми не, не е там големата трагедиа на фед, където я описва статиата.ГОЛЕМАТА ПРОМЕНА Е, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ СРЕДНАТА КЛАСА НЕ СИ КАЗВАТ: ШЕ СИ НАМЕРИТ 3-НА РАБОТА ДА СИ ПЛАЩАМ ВТОРАТА ИПОТЕКА.АО са набарали правилното оръжие - ак47! Нулира дълга, дава ти екстри като власт и контрол, че и е забавно от втория път натам.Ей затва вместо да имате плащачи с пари ше имате все повече уреждане на сметки чрез насилие, дори война. А и с таз обучане маса в сражения по светъ.....забавата предцтои. Даже вече се забавлеват по доста краища от светъ.ГОРИ,ГОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Като цяло много правилни и логични разсъждения. Мисля, че за 20г. период средната лихва е по-скоро 3.5%. Цените имат склонност да се удвояват на 20г., поне в нормални държави като Германия. Това не променя верността на наблиденията в статията, напротив - засилва ги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 4 години
валентине ... чети и се образовай и дано разбереш защо повечето наричаме Китеника некадърник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Упс, гледайте из нета как се краде Тислъ за 30 секунди!Нови безконтактни технологии за електромобили му викат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
General Electric ли е новият Лемън Брадърсили гнилите ябълки са много повече?https://***.youtube.com/watch?v=yyLysWRHo98Люто, люто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още