IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо излишъкът на Германия е толкова голям?

Еврото, ниските заплати и слабите вътрешни инвестиции са основните причини

15:17 | 06.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Второто развитие от 2000 г. насам: Германия просто направи повече от другите страни в еврозоната, за да поддържа ниски заплатите. Това е най-вече резултат от типично германското споразумение между синдикатите и корпоративните босове в експортния сектор. Но правителството също помогна чрез реформите на пазара на труда, които създадоха сектор с ниски заплати. 

Третото развитие беше, че германските вътрешни инвестиции, след скока им през 90-те години, най-накрая спаднаха и след това останаха ниски няколко години. Спомнете си какво е търговският излишък в икономическо отношение: превес на вътрешните спестявания над инвестициите. Спестеният допълнителен капитал, тъй като не е инвестиран у дома, се озовава в чужбина, където чужденците го използват, за да купуват немски стоки.

И така, какво може да направи Германия, за да намали излишъците си? Обезценяването на валутата не е опция, тъй като страната няма собствена валута. Да се оставят заплатите да растат обаче е опция. Те наистина нарастват, макар да се признае твърде бавно, но минималната заплата, въведена през 2015 г., помага. По-високите заплати дават на потребителите повече пари да харчат за внос и в същото време правят немските стоки по-скъпи в сравнение с тези на други страни.

Най-добрият вариант е да се повишат публичните инвестиции и да се насърчат частните такива. За това чужденците критикуват Германия най-остро. Във време, когато лихвите са близо до нула, Германия продължава да балансира бюджета си от 2014 г. насам, вместо да модернизира пътищата си, мостовете и високоскоростния достъп до интернет, например. И за да накара фирмите да инвестират повече у дома, Германия трябва да либерализира своя сектор на услугите, както и други части на икономиката. Стартирането на нов бизнес е пословично трудно в Германия: Страната е на 117-о място в доклада на Световната банка за правене на бизнес.

Лошата новина е, че Германия вероятно не може да направи много повече от това, защото основната причина за това спестяванията ѝ да са по-големи от инвестициите е извън неин контрол. Германия е застаряващо общество, хората спестяват в подготовка за пенсионирането. В същото време фирмите са по-несклонни да инвестират, защото очакват по-малко и по-старо население в бъдеще.

Добрата новина е, че в един момент застаряващите германци ще се пенсионират и ще започнат да теглят спестяванията си, с които отчасти да купуват внос. Всъщност излишъците може би вече са достигнали своя връх. В относително изражение излишъкът фактически е намалял спрямо пика си през 2015 г. от 8,6% от БВП. Финансовият министър Волфганг Шойбле очаква излишъкът да е паднал още повече, до 7% през 2018 г. В крайна сметка това, което се увеличава, все пак трябва да намалее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
"И защо трябва да има минимална заплата ?"===За да се подкрепи икономиката в предверието на рецесия. Смятам, че е напълно очевидно, за всеки който е способен да ползва интернет и е отворил икономически сайт, че размера, с който се повишават именно най-ниските възнаграждения се връща на 100% обратно като потребление, което обикновено не може да се каже, за високата част на средните и най-високите нива от скалата на трудовите доходи.Други въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Работника също не може да гарантира,че 8 часа ще работи и няма да ходи да пуши или да си говори с дружката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Въведоха минимална заплата което е поредната комунистическа простотия. Въпрос на време е може би 5-10 години да колабира всичко заедно с милионите гастербайтери и всякаква *** от Азия. И защо трябва да има минимална заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Вкарайте им малко български политици и ще си решат проблема :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Еврото, ниските заплати и слабите вътрешни инвестиции са основните причини..."След като се знае рецептата - сваляйте заплатите , спирайте вътрешните инвестиции , и никакво отказване от единната валута . :))))))))))))))) Май това е причината , че на никой не му стиска да приложи лесната немска рецепта . Като липсва желание за оставане в ЕЗ и ЕС , защо се насилвате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още