IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед нямаше аргументи за по-голямо понижение на лихвите

Големият проблем е търговската несигурност, която трябва да бъде облекчена от Овалния кабинет, откъдето започна

10:50 | 19.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Това е объркващ момент за паричната политика и очевидно се отнася и за членовете с право на глас в Комисията за открития паричен пазар на Федералния резерв. В сряда те гласуваха със 7 на 3 гласа за намаляване на лихвените проценти с още 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,75-2%, пише Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джей Пауъл успя да придума шестима други членове да формират мнозинство, но имаше и несъгласни. Регионалните президенти на Фед Естер Джордж и Ерик Роузенгрен биха предпочели лихвената политика да не се променя, докато президентът на клона в Сейнт Луис Джеймс Булард би намалил лихвите с 0,5 процентни пункта. Три разногласия са крайно необичайни за колегиалния Фед и говорят за напрежението в централната банка.

Не сме сигурни какво означава това за икономиката или за следващото заседание на Фед, освен че Пауъл изглежда върви по средния път между фракциите във Фед, натиска, на който е подложен политически от президента Тръмп и противоречивите сигнали за икономическата сила и рисковете. 

Изявлението на Комисията по открития пазар малко се промени от последното, оправдавайки намалението на ставките като хеджиране срещу икономическите „несигурности“. В изявлението не се споменават хаотичните търговски политики на Доналд Тръмп, но всички знаят, че точно това има предвид Комисията.

От своя страна Тръмп възнагради Пауъл за намаляването на лихвите с още един зъл туит: „Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново. Няма "кураж", няма смисъл, няма визия! Ужасен комуникатор!” Няма да помогне и напомнянето, че Тръмп назначи Пауъл.

Председателят на Фед не е голям комуникатор, но едва ли имаше основателни аргументи за по-голямо понижение на лихвите предвид икономическите данни. Безработицата е близо до историческо дъно, потребителските разходи са силни, а последните икономически сигнали бяха малко по-добри.

Членовете на Комисията за открития пазар отразиха тези сигнали в средната си икономическа прогноза, като вдигнаха предвиждането за растеж на БВП за тази година до 2,2% от 2,1% през юни. За централната банка няма перспективи за рецесия.

Големият проблем е търговията, след като несигурността по отношение на митата подкопа глобалното търсене за щатския износ, както и американските бизнес инвестиции. Но несигурността в търговията не може да бъде разсеяна чрез намаляване на лихвените проценти и това не е отговорност на Фед. Търговската несигурност трябва да бъде облекчена от Овалния кабинет, откъдето започна.

Федералният резерв поне не поема големи рискове, което означава, че може да се адаптира при промяна в средата. Но ако централната банка беше по-единодушна, това би могло да подсили икономическото доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
"От своя страна Тръмп възнагради Пауъл за намаляването на лихвите с още един зъл туит: Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново. Няма "кураж", няма смисъл, няма визия! " Трябва смелост в тая работа . Пониженията и повишенията да са в цели %- ти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още