IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо гробокопачите на долара грешат?

Структурата на международната финансова система прави промените в глобалния валутен режим изключително трудни

08:20 | 05.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едно драматично изоставяне на долара би повлияло на стойността на тези вложения, вкарвайки големите им държатели в „параграф 22”. В исторически план тази бариера е преодолявана само когато условията са толкова тежки - като преминаването от паунд към долар по време на войните през 20-ти век - че допълнителната цена от промяната на валутния режим няма да направи нещата много по-лоши.

Трето, огромната роля на долара в международната търговия, плащанията и банкирането означава, че правителствата сами не могат да решат съдбата му. Приблизително половината от световната търговия се фактурира и разплаща в долари, като съотношението е особено високо при важни стоки като петрола. Тази доминация отразява отчасти ефективността, свързана с използването на единна господстваща валута. Но това също отразява централното място на американските потребители в световната икономика.

Накрая, ползите от глобалната валута могат да бъдат осигурени само от силни институции, които се ползват с доверието както на правителствата, така и на частните участници на пазара. В разгара на финансовата криза правителството на САЩ и Федералният резерв използваха мерки, като спешни линии за обмен на долари, за да осигурят отчайващо необходимата ликвидност на чуждестранните банкови пазари.

Има две причини да мислим, че днес нещата са различни. САЩ използват долара като оръжие повече от всякога. Те се възползват от способността си да изтласкват банки и държави от глобалната доларова система, за да ги впримчат във външната си политика. Други страни се гневят на това, допринасяйки за непопулярността на долара. Започват да се образуват пукнатини, като Русия се оказва особено гласовита относно страненето от долара.

В същото време дигиталните валути се утвърдиха. На теория вече е възможно да се изградят цифрови финанси и разплащателни мрежи в мащаб, който да съперничи на долара далеч по-бързо, отколкото във всеки предишен момент от историята. Но дигиталните валути имат своите недостатъци, като например надеждността на доставчика. Трудно е да си представим дълбок пазар на финансови активи, деноминирани в такава валута, или свят, в който правителствата издават дълг във валутата на Facebook - Libra.

Нещо повече, ключов елемент от привлекателността на зелената валута е, че доларите представляват претенции към американски стоки и услуги. Фиатните (декретните) валути са подкрепени не само от правителствата, но и от силата на икономиките, в които се използват. Днешните цифрови валути изобщо не могат да предявят претенции за нещо подобно.

За да съперничи на долара, дигиталната валута трябва да бъде управлявана от национално правителство или международна институция. Това все още изглежда доста далеч. Въпреки че за САЩ би било разумно да отговорят на опасенията относно долара, ролята на валутата им засега е сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 10
mrynmryn
преди 4 години
Очаквам бая коментари тук, къде смислени, къде не. "президентът Никсън едностранно прекъсна връзката на зелената валута със златото през 1971 г. "Не им е любим президент, но това вероятно е било едно от най-добрите му решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още