IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против политическата коректност

В Европа все още може да кажете това, което искате, но в части от Америка репресията върху речта придобива мрачни форми

18:57 | 22.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не е чудно, че десните европейски културни воини също разнасят всяка предполагаема реч на омразата. Има някои красноречиви случаи. В Германия, когато сирийските мигранти пристигнаха през 2015 г., повечето медии заглушиха антимигрантските гледни точки заради националните табута да не се каже нещо, което може да изглежда расистко.

Британският сблъсък между трансджендърите и феминистките от "втората вълна" често включва репресията върху речта. Daily Mail с наслада отрази случая със Селина Тод, професор по история от Оксфорд, която се фокусира върху феминизма, след като тя прибягна до охрана по време на лекциите си след заплахи от транссексуални активисти.

Лондон, градът с най-голямо американско влияние в Европа, има ниши на репресия върху речта: британски издател оттегли предложение за книга, тъй като неговият съчувствен портрет на преживяванията на бедните имигранти се предполага, че представлява "културно присвояване".

Във Великобритания Борис Джонсън, който все още разпространява старите етнически вицове, донякъде се превърна в индивидуален борец срещу ПК. Въпреки това реалната европейска ПК е много далеч от тази в Северна Америка. Англофонската страна с най-много търсения в Google на термина „културно присвояване“ е Канада (вероятно световният лидер в областта на ПК). Търсенията в САЩ са на 82 на сто от канадските нива, а във Великобритания - 55 на сто.

В Европа като цяло можете да кажете каквото си искате. Можете да упражнявате културно присвояване (слава Богу) и дори да бъдете расисти, сексисти или хомофоби. Ще получите отпор и понякога лошо отношение, но това не е цензура. Погледнете кариерата на британския философ Роджър Скрутън, който след смъртта си миналия месец бе почетен като мъченик на ПК.

В Европа като цяло можете да кажете каквото си искате. Можете да упражнявате културно присвояване (слава Богу) и дори да бъдете расисти, сексисти или хомофоби

Вярно е, че той беше уволнен (и по-късно възстановен) като неплатен председател на правителствената комисия за по-добро и красиво строителство заради расистки забележки. Правителствата обаче имат право да отстраняват расисти от обществени постове.

Иначе Скрутън процъфтяваше от десетилетия в британските медии и университети, точно както антиислямските полемисти Ерик Земър и Тило Саразин са най-продаваните автори във Франция и Германия. Борис Джонсън (ясно имайки предвид отчасти себе си) възхваляваше Скрутън като човек, „който не само има куража да каже това, което мисли, но го казва красиво“.

За да проумеем разликата между САЩ и Европа, трябва да прочетем изявлението на британското издателство на Къминс, Headline, след нейните проблеми в Америка: „Горди сме да публикуваме „Американска мръсотия”. Ние уважаваме и признаваме факта, че романът предизвика дебат относно това кой какво може да разказва и правото на всеки на свобода на словото."

Докато преобладава този тип здравомислие, европейските културни войни няма да достигнат американските размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Свободата на словото е една от големите лъжи на демокрацията. При тоталитаризма медиите обслужват интересите на държавата, при капитализма - частните интереси. Няма логика едното или другото да нямат цензура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Нормално сайтът, както и канал Blomberg в БГ е на ***. Варна е много старо - групировката има бизнес в цяла България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
В инвестора отдавна не можеш да пишеш каквото си искаш, особено ако искаш да напишеш нещо за една групировка от Варна с около три букви. И тук трябва да сме коректни, иначе трият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Защо бе колега,много точно са си го казали:"".....като цяло можете да кажете...."Демек, намеквайте каквото си искате, не ни пречите. Освен, ако не изпаднете в конкретика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"В Европа като цяло можете да кажете каквото си искате. "Да , ама не ! Особено в Инвестора , дето за политкоректността се грижеше старшината амстердам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още